Iako su među prvima zatvorili restorane, nitko od zaposlenih neće dobiti otkaz

Autor: Sergej Novosel Vučković , 22. travanj 2020. u 08:13
Foto: Davorin Višnjić / Pixsell

Potrošači nisu ostali uskraćeni, a ni radnici restorana bez posla.

Među prvim ugostiteljskim objektima koji su u Hrvatskoj preventivno, a privremeno, zatvorili svoja vrata, ne čekajući odluku Nacionalnog stožera civilne zaštite, bio je lanac restorana brze hrane McDonald’s. Još 17. ožujka, dakle prije više od mjesec dana, prvo su za goste zaključali sve samostojeće objekte, a potom, kad su nastupile mjere zabrane djelatnosti trgovinama koje nisu prehrambene, i restorane u trgovačkim centrima, ukupno 33 restorana u 13 gradova.

“To je bila jedna od mjera sprečavanja širenja zaraze koronavirusom, uz strogo pridržavanje kontrole kvalitete, higijene i čistoće”, poručio je direktor McDonald’sa Hrvatska Pavel Pavliček uoči zatvaranja restorana.

No, potrošači nisu ostali uskraćeni, a ni radnici restorana bez posla. Naime, ostala je funkcionirati drive-in usluga, tj. McDrive u restoranima gdje je ona i prije bila moguća, a uspostavljena je i dostava hrane, tzv. McDelivery, koja je i dosad postojala preko servisa Glovo i servisa Pauza.hr, no sada je pojačana i proširena.

Iz McDonald’sa kažu da dostava obuhvaća Zagreb i čitavo gradsko područje, te Rijeku, Split, Osijek, Pulu, odnedavno i Karlovac, i svugdje radi već od 9 sati, a dostupna je preko Glova i Pauze svakodnevno do 23 sata.

Na McDriveu zaposlenici koji primaju novac za narudžbe nose jednokratne zaštitne rukavice, a uređaji za plaćanje karticama dezinficiraju se svako malo, ne bi li se širenje zaraze koronavirusom smanjilo ili spriječilo. Djelatnicima koji su zbog opisa posla i dalje u restoranu mjeri se temperatura, beskontaktno, i ako je povišena, odmah moraju otići javiti se svom liječniku…

U ovoj našoj ispostavi najvećega svjetskog lanca fast fooda priznaju da je, unatoč tome što zadovoljavaju propise i među rijetkima u ugostiteljstvu imaju drive-in, kao prostor u kojem nema bliskog kontakta kupca i zaposlenika (a oko čijeg se shvaćanja ovih dana spore poduzetnici i državni inspektori), izazovno poslovati u takvim izvanrednim okolnostima.

“Nastojimo izvući najbolje iz zaista teške situacije, a da pritom osiguramo sigurno radno okruženje za svoje zaposlenike te da i dalje poslužujemo sigurnu hranu gostima. Planiramo zadržati sve naše zaposlenike, no očekujemo da ćemo posljedice krize osjećati još neko vrijeme nakon što jednom opet otvorimo sve restorane”, kažu za Poslovni dnevnik iz McDonald’sa.

Komentirajte prvi

New Report

Close