Hypo Alpe Adria Bank u petak odlučuje o novoj državnoj pomoći

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. prosinac 2013. u 14:11
Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Nacionalizirani austrijski zajmodavac Hypo Alpe Adria (HAAB) najavio je da će u petak održati skupštinu dioničara kako bi se odobrila dodatna injekcija državne pomoći od 800 milijuna eura i izbjeglo kršenje pravila o minimalnom kapitalu.

– Nacionalizirani austrijski zajmodavac Hypo Alpe Adria (HAAB) najavio je da će u petak održati skupštinu dioničara kako bi se odobrila dodatna injekcija državne pomoći od 800 milijuna eura i izbjeglo kršenje pravila o minimalnom kapitalu.

Prošloga mjeseca HAAB je objavio da će u ovoj godini trebati dodatnu državnu pomoć od 1,05 milijardi eura. Tjedan dana nakon toga dobio je 250 milijuna eura.

To znači da još mora prikupiti dodatnih 800 milijuna eura u vidu participirajućeg kapitala bez prava glasa koji će država upisati nakon što u svojstvu jedinog bančinog dioničara odobri takav potez.

Time bi država u HAAB ukupno ubrizgala gotovo pet milijardi eura, uključujući 700 milijuna eura koliko je iznosio otpis imovine u prvom polugodištu.

U rujnu je Austrija objavila da bi prodaja HAAB-a porezne obveznike mogla stajati dodatne do 5,4 milijarde eura do 2017. prema restrukturiranom paketu dogovorenom s Europskom komisijom.

Kronične potrebe HAAB-a za kapitalom ugrožavaju tako nastojanja vlade u Beču usmjerena smanjenju javnog duga i deficita i uravnoteženju proračuna do 2016. godine.

Posrnulu austrijsku banku država je preuzela 2009. kako bi spriječila njezin kolaps i šire posljedice u regiji.

Komentirajte prvi

New Report

Close