Huaweijevi domaći rivali koriste američke sankcije za otimanje udjela

Autor: Tomislav Pili , 23. studeni 2020. u 22:01
Foto: Reuters

Kompanije Xiaomi, Oppo i Vivo vjeruju da će sankcije Washingtona usmjerene protiv lidera na kineskom tržištu više ili manje naštetiti njegovoj poziciji na međunarodnom tržištu.

Kineski proizvođači mobitela „nanjušili su krv“ zbog problema Huaweija s američkim vlastima, pa tržišnom lideru pokušavaju otkinuti dobar dio udjela. Kako piše Reuters pozivajući se na izvore bliske kineskoj tehnološkoj industriji, proizvođači pametnih telefona Xiaomi, Oppo i Vivo povlače agresivne poteze kako bi zauzeli udjele koje trenutno drži Huawei, nakon što su američke sankcije zaprijetile opskrbi komponentama tog kineskog tehnološkog diva.

Teško američko breme

Podsjetimo, odlukom američke vlade kompanije iz SAD-a smiju prodavati komponente samo uz posebnu dozvolu, ali i ostali svjetski proizvođači moraju tražiti tu istu dozvolu ako komponente proizvode pomoću tehnologije i alata porijeklom iz SAD-a. A velika većina dobavljača koristi upravo američku opremu. Američka administracija i dalje tvrdi da su sankcije uvedene jer Huawei predstavlja sigurnosnu prijetnju. Te je optužbe kineska kompanija više puta odbacila. No, američko breme Huawei sve teže podnosi. Prošloga je tjedna kompanija objavila da je prodala cjenovno povoljni brend Honor kako bi sačuvala opskrbni lanac od dohvata američkih sankcija. Naime, Huaweiju je navodno sve teže dolaziti do najosnovnijih komponenti za svoje proizvode. Iznos dobiven za Honor nije javno objavljen. No, probleme najvećeg na tržištu prepoznali su manji konkurenti, pa vide svoju priliku u srednjem i visokom cjenovnom segmentu pametnih telefona. Podsjetimo, u kolovozu su visokopozicionirani menadžeri Huaweija objavili kako kompanija neće biti u mogućnosti proizvesti svoj najmoderniji procesor koji pokreće njegove najskuplje modele pametnih telefona. „Ono što sada možemo vidjeti, bilo od Xiaomija, Oppa ili Viva jest povećanje njihovih prognoza o prodaji tijekom iduće godine“, kaže Derek Wang, direktor proizvodnje u proizvođaču mobitela Realme koji dijeli opskrbni lanac s Oppom.

„Oni vjeruju da će sankcije usmjerene protiv Huaweija više ili manje naštetiti njegovoj poziciji na međunarodnom tržištu i možda će htjeti uzeti dio tog udjela“, dodaje Wang.

Osnovan 2018. godine, Realme je na putu da ove godine udvostruči prodaju svojih mobitela na 50 milijuna komada. Kompanija je izgradila bazu kupaca u donjem cjenovnom segmentu u jugoistočnoj Aziji i Indiji, a razmatraju ulazak na europsko i kinesko tržište iduće godine probojem u viši cjenovni segment, kaže Wang. Huawei je u prvom polugodištu nakratko smijenio Samsung na vrhu ljestvice najvećih proizvođača mobitela po prodaji. No, u trećem tromjesečju prodaja mu je potonula 23 posto na 51,7 milijuna komada, prema podacima Canalyjsa.

Daleko iznad svih

Na kineskom tržištu Huawei i dalje drži 41,2 posto udjela, a prvi pratitelj Vivo daleko je ispod sa 18,4 posto udjela. Oppo drži malo manje od 16 posto udjela, a Xiaomi 12,6 posto, tvrdi Canalys. Appleu pripada malo više od 6 posto udjela, ali analitičari tvrde kako vlada veliki interes za njegov najnoviji model iPhonea s 5G mogućnostima.

Najagresivnije povećanje proizvodnje planira Xiaomi, za čak 50 posto na 100 milijuna komada između četvrtog tromjesečja i prva tri mjeseca iduće godine.

Oppo i Vivo povećali su planiranu proizvodnju za 8 posto, pokazuju podaci konzultantske tvrtke Isaiah Research. Kompanije su odbile komentirati ove podatke, navodi Reuters.

Komentirajte prvi

New Report

Close