Hrvatica predložena za članicu uprave jednog od najpoznatijih međunarodnih lanaca trgovina

Autor: Poslovni.hr , 06. ožujak 2019. u 11:35
Foto: Instagram Danica Kragić Jensfelt

Postala je poznata u svijetu robotike i računalne tehnologije, a sada će se vratiti svojoj ljubavi – modi, jer je u mladosti radila kao manekenka. Modnoj maloprodajnoj tvrtki pomoći će svojim tehnološkim znanjem da uhvati utrku s prodajnim trendovima.

Švedski maloprodajni lanac trgovina s odjećom H&M predložio je hrvatsku znanstvenicu s adresom u Švedskoj – Danicu Kragić Jensfelt za članicu uprave spomenute tvrtke.

“Odbor za imenovanja H & M-a Hennes & Mauritz AB završio je svoj rad prije održavanja godišnje skupštine 7. svibnja 2019. godine. Odbor za imenovanja predlaže da se Danica Kragić Jensfelt bira u upravni odbor te da se trenutni članovi uprave ponovno izaberu: Stina Bergfors, Anders Dahlvig, Lena Patriksson Keller, Stefan Persson, Christian Sievert, Erica Wiking Häger i Niklas Zennström. Predlaže se da Stefan Persson bude ponovno izabran za predsjednika odbora”, poručeno je u priopćenju kompanije.

Pomoći će "u izazovnim vremenima za modnu maloprodaju"

Danica Kragić Jensfelt rođena je 1971. godine i odrasla u Hrvatskoj, gdje je magistrirala strojarstvo na Tehničkom sveučilištu u Rijeci. Doktorirala je robotiku na Kraljevskom tehnološkom institutu KTH u Stockholmu 2001. godine. Od 2018. godine je profesorica računalnih znanosti na Kraljevskom tehnološkom institutu KTH, provodeći istraživanja u području računalnog vida i robotike. Cilj istraživanja je korištenje senzora za izgradnju budućih sustava koji su u interakciji s ljudima i njihovim okolišem na prirodan način.

“Jako sam zadovoljan što se Danica Kragić Jensfelt složila da bude predložena kao novi član uprave H&M grupe. Danica ima jedinstvenu stručnost u području računalne znanosti i umjetnoj inteligenciji te njenom korištenju u robotizaciji, logistici i recikliranju, kao i u modi i trgovini. S obzirom na veliku tranziciju koja se odvija u modnoj maloprodaji kao rezultat povećane digitalizacije, Danica će svojim znanjem biti vrlo vrijedna za H&M grupu u predstojećem vremenu”, naveo je Stefan Persson, predsjedatelj nominacijskog odbora H&M grupe i upravnog odbora direktora.

Podsjetimo, "izazovna vremena" su za H&M počela 2016. godine kada im je oštro pala prodaja te je tvrtka počela gomilati tone zaliha neprodane robe. Internetska prodaja tvrtke također se presporo razvijala. Tijekom 2017. i 2018. godine cijena dionice se urušavala, a pad u prodaji se nastavio, čak i više od očekivanih prognoza.  

Članica švedske akademije znanosti

Godine 2012. Danica Kragić Jensfelt je nagrađena počasnim doktoratom na Tehničkom sveučilištu Lappeenranta u Finskoj, a danas je članica Kraljevske švedske akademije znanosti i Kraljevske švedske akademije tehničkih znanosti (IVA).

Danica je trenutno članica odbora FAM-a, obiteljske zaklade Wallenberg, SAAB-a i Instituta za buduće studije. Njen vlastiti udio u H&M iznosi 2.500 dionica, dok joj udio u holdingu povezanih osoba u H&M iznosi 120 dionica, obavijestila je kompanija.

Komentari (1)
Pogledajte sve

U korporaciji polažu nadu u spomenutu znanstvenicu porijekom iz Rijeke, da ih kao robotičarka i tehnološka stručnjakinja izbavi iz problema koje su im stvorile intenzivne promjene na tržištu i načinu trgovine.

New Report

Close