Gubitak Rafinerije Brod 2 mlrd. kuna

Autor: Poslovni dnevnik , 19. travanj 2016. u 21:59
Rafinerija stalno u minusu

Deloitteova revizija pokazuje da rafinerija ovisi o financijskoj potpori Njeftegazinkora.

Akumulirani gubitak Rafinerije nafte Brod u RS na kraju prošle godine iznosio je 520 milijuna maraka (nešto više od dvije milijarde kuna), neto zaduženost je dva puta veća od kapitala, a ta kompanija ima i značajne transakcije s povezanim tvrtkama, javlja portal Capital.ba.

Na to je ukazala revizorska kuća Deloitte u revizorskom izvještaju Rafinerije nafte Brod za 2015. godinu. Revizori su, između ostalog, naveli da sposobnost Rafinerije da nastavi poslovanje u skladu s načelom stalnosti poslovanja ovisi od stalne financijske potpori matične kompanije Njeftegazinkor. Deloitte tvrdi da Rafinerija ne raspolaže dovoljnim iznosom visoko likvidnih sredstava, jer ima problema u priljevu novčanih sredstava od realizacije usluga koji omogućava da svoje obveze izmiruje u roku dospijeća.  

Dugoročne obveze Rafinerije iznose 569 milijuna maraka i manje su u odnosu na godinu ranije kada su iznosile 596 milijuna. Iz izvještaja je vidljivo da Rafinerija ima značajan iznos odobrenih kredita od povezanih tvrtki. Samo za kamate na te kredite prošle godine platili su 32,6 milijuna KM.  Od toga su matičnom poduzeću Njeftegazinkor platili 24,4 milijuna KM, Zarubežnjeftu 8,2 milijuna te Optima Grupi oko 62.000 KM. Ukupna bruto potraživanja od kupaca na kraju 2015. iznosila su 37 milijuna KM. 

Komentirajte prvi

New Report

Close