Fujifilm sprema veliku kupovinu

Autor: Sergej Novosel Vučković , 31. kolovoz 2017. u 15:00
Fujifilm je bio među perjanicama fotografije u svijetu/REUTERS

U tri godine planira se potrošiti 4,5 milijardi dolara, a mete su uglavnom tvrtke iz medicinskoga sektora.

Fujifilm Holdings, japanska kompanija koja obuhvaća i fotografsku djelatnost (proizvodnju fotoaparata, filmova i prateće opreme), po kojoj je i najpoznatija, planira u sljedeće tri godine potrošiti oko 500 milijardi jena, ili 4,5 milijardi dolara, na strateške akvizicije.  

Posve je sigurno da mete neće tražiti u fotosektoru, koji kao core biznis više nije tako unosan, pa se izazovi nameću u medicinskoj industriji. Lanjskog prosinca Fujifilm je tako već najavio kupnju 71 posto udjela u kemijskoj tvrtki Wako Pure Chemical Industriesa, za što je Takeda Pharmaceuticalsu bio spreman platiti 1,3 milijardi dolara. U utrci za Toshiba Medical Systems ga je, pak, prestigao konkurent iz Japana Canon.  

Fujifilm se može pohvaliti i s ovoljetnim poslom u Americi, gdje je njegov odjel Fujifilm Medical Systems USA potpisao 768 milijuna dolara vrijedan ugovor za digitalno arhiviranje i umrežavanje slikovnih sadržaja i održavanje toga sustava, a koji je naručilo Ministarstvo obrane, tj. Pentagon. Japanci su, inače, ljetos imali nemalih računovodstvenih problema u svojoj australskoj i novozelandskoj ispostavi, koji su se prelili i na domicilno tržište, uzrokujući, kako je u lipnju pisao dnevnik Nikkei, pad dionica i gubitak od oko 340 milijuna dolara koji je narastao s godinama.

Zbog toga je Fujifilm bio odgodio i objavu godišnjeg izvještaja o poslovanju (poslovna godina u Japanu završava u ožujku).  Kasnije je objavljeno da su otkrivene računovodstvene nepravilnosti ipak imale manji utjecaj na prihode od prvotno iskazanog, te je navedeno da je procijenjena neto dobit Fujifilm Holdinga u 2016. iznosila oko 131 milijardu jena (1,18 milijardi dolara). Prihodi su 2015. bili 24 bilijuna jena. 

Komentirajte prvi

New Report

Close