Dok Amerika opet udara na Huawei, Njemačka mu polako otvara vrata u 5G

Autor: Tomislav Pili , 13. kolovoz 2020. u 22:00
Foto: Reuters

Washington pozvao na bojkot trgovine aplikacija kineske kompanije.

Ambicije kineskog Huaweija o razvoju trgovine aplikacijama koja će konkurirati Googleovoj i Appleovoj našle su se na ozbiljnom testu nakon poziva na bojkot koji je odaslala američka administracija. S druge strane, Europa je sve više otvorena prema kineskoj kompaniji, ako je suditi po najnovijem razvoju događaja oko izgradnje 5G mreže u Njemačkoj.

Prema pisanju Frankfurter Allgemeine Zeitunga, njemačka je vlada sve dalje od odluke o zabrani Huaweijeve 5G opreme.

Politička pouzdanost u zakonu

Taj list navodi da će Državni ured za informacijsku sigurnost (BSI) Njemačke najprije provjeriti tehnologiju za razvoj 5G mreže, nakon čega će uslijediti odluka o njezinom korištenju.

Katalog sigurnosnih mjera bit će pridodan Zakonu o telekomunikacijama, najavili su iz ureda. Prema aktualnim informacijama, koncept “političke pouzdanosti” bit će dio zakona, a proizvođača opreme bit će moguće odbiti čak i ako zadovolji sve sigurnosne provjere. Razlog eventualnog odbijanja mogao bi biti uzajamno iskazivanje zabrinutosti o “političkoj pouzdanosti” pružatelja usluge od strane Ureda saveznog kancelara, ministarstava unutarnjih i vanjskih poslova te ministarstva gospodarstva.

Međutim, njemački mediji ističu da je takav scenarij za Huawei gotovo nemoguć s obzirom da su iz Ureda saveznog kancelara i ministarstva gospodarstva više puta istaknuli kako razlog zabrane Huaweijeve opreme ne može biti temeljen samo na činjenici da je riječ o kineskoj kompaniji.

Ministar unutarnjih poslova, Horst Seehofer, također je protiv isključenja Huaweijeve opreme iz procesa razvoja 5G tehnologije u Njemačkoj.

Ugrožavanje namjera

Stav njemačke vlade prema Huaweiju dijametralno je suprotan od američkog. Washington kinesku kompaniju smatra prijetnjom nacionalnoj sigurnosti, a prije nekoliko dana State Department je pokrenuo program “Clean Apps”.

Njime se od američkih tehnoloških tvrtki traži povlačenje aplikacija iz Huaweijeve trgovine kako bi “osigurale da ne surađuju s kršiteljem ljudskih prava”.

“Clean Apps” je dio šire inicijative “Clean Network” kojim se žele isključiti kompanije povezane s kineskom Komunističkom partijom iz sigurnosno osjetljive tehnologije. No, IT stručnjaci smatraju da time Amerika želi ugroziti Huaweijeve namjere izgradnje globalno konkurentnog operativnog sustava za pametne telefone i povezanog ekosustava aplikacija. Podsjetimo, Huawei je na tim projektima počeo raditi nakon lanjske američke zabrane suradnje s tehnološkim sektorom iz SAD-a.

Jedan od tih projekata je Huawei AppGallery, njegova verzija Google Playja. Kineska je kompanija u rujnu prošle godine najavila da će uložiti milijardu dolara u privlačenje programera koji je izrađivati aplikacije za njegovu trgovinu.

Huawei AppGallery prije je bio dostupan samo kineskim korisnicima, no sada je postao jedina opcija za korisnike u cijelom svijetu koji ne mogu pristupiti Google Playju.v

Komentirajte prvi

New Report

Close