Dobre vijesti: Pfizer i Moderna visoko učinkoviti nakon prve doze, Johnson&Johnson stiže u Europu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. ožujak 2021. u 08:18
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Tehnologija mRNA je sintetski oblik prirodnog kemijskog “glasnika” koji u ljudsko tijelo unosi informacije o virusu i uči stanice kako proizvesti proteine koji su odraz dijela novog koronavirusa.

Cjepiva protiv covida-19 Pfizer/BioNTecha i Moderne smanjila su rizik od zaraze za 80 posto dva ili više tjedana nakon prve od dviju doza, pokazuju u ponedjeljak rezultati istraživanja cijepljenog američkog zdravstvenog osoblja.

Johnson&Johnson u Europi

Američka tvrtka Johnson&Johnson počet će isporučivati cjepivo protiv covida-19 Europi 19. travnja, kazala je u ponedjeljak ta tvrtka za AFP. Cjepivo je sredinom ožujka dobilo odobrenje Europske agencije za lijekove (EMA), nakon Pfizerova i BioNTechova, Modernina i AstraZenecina. To cjepivo daje se samo u jednoj dozi i može se čuvati u hladnjaku.

Rizik od zaraze pao je nakon druge doze cjepiva za 90 posto, dodaje se u studiji američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) provedenoj na nešto manje od 4000 ljudi u šest američkih saveznih država od 14. prosinca 2020. do 13. ožujka 2021.

“Ova studija pokazuje da su naši napori vezani uz cijepljenje djelotvorni”, kazala je direktorica CDC-a Rochelle Walensky.

“Odobrenja za mRNA cjepiva protiv covida-19 omogućila su nam ranu, znakovitu stvarnu zaštitu protiv infekcije za naše zdravstvene radnike i ostale radnike iz ključnih zanimanja koji su zbog prirode posla izloženiji riziku od zaraze”, rekla je Walensky.

Tehnologija mRNA je sintetski oblik prirodnog kemijskog “glasnika” koji u ljudsko tijelo unosi informacije o virusu i uči stanice kako proizvesti proteine koji su odraz dijela novog koronavirusa. To imunosnom sustavu omogućuje da prepozna i napadne stvarni virus.

Komentirajte prvi

New Report

Close