Credit Suisse ukida 3000 radnih mjesta

Autor: Ana Blašković , 21. listopad 2015. u 22:01
Credit Suisse globalno zapošljava 47.000 ljudi, Foto: Reuters

Bruto dobit banke u trećem kvartalu 826 milijuna franaka

Švicarski bankarski div Credit Suisse najavio je da zbog loših rezultata namjerava povećati kapital za 6,05 milijardi franaka, reducirati segment investicijskog bankarstva te ukinuti radna mjesta, piše Financial Times.

Banka će u Švicarskoj i Velikoj Britaniji ukinuti više do 3000 radnih mjesta od njih ukupno 47.000, uglavnom ne otpuštanjem nego prirodnim odljevom te selidbom ‘back officea’ u jeftinije lokacije. Čelnik banke Tidjane Thiam najavio je i listanje dionica švicarskog dijela poslovanja kako bi Credit Suisse mogao “kupovati druge banke”. Taj kreditor prodat će 4,7 milijardi franaka novih dionica postojećim dioničarima po cijeni od 18 franaka za dionicu, 28 posto niže od trenutne burzovne cijene. Ulagači, čija imena nisu objavljena, već su pristali kupiti 1,35 milijardi franaka dionica po 5,5 posto nižoj cijeni od tržišne.

“Ranije nam je nedostajao štit protiv nesigurnosti”, rekao je Thiam u Zürichu. “Ne postoji uočljivi diskont za banke koje imaju previše kapitala, ali postoji za one koje ga nemaju dovoljno”. Listanje novih dionica omogućit će banci da zadovolji novo švicarsko pravilo prema kojem najveće banke moraju imati najmanje pet posto vlasničkog kapitala u ukupnoj aktivi, u svjetlu kojeg je ta banka sada na 4,5 posto. Plan je do kraja 2017. izlistati između 20 i 30 posto dionica univerzalne banke u Švicarskoj koja je sada, prema Thiamovim riječima, podcijenjena što bi trebala ispraviti sekundarna ponuda dionica.

Iako će ga banka strateški zadržati za budućnost, segment investicijskog bankarstva reducirat će se za petinu, a najviše rezova očekuje se u makro biznisu te brokerskim uslugama. U tre??em tromjesečju Credit Suisse ostvario je 826 milijuna franaka dobiti prije poreza, značajno manje od prošlogodišnjih 1,6 milijardi.

Komentirajte prvi

New Report

Close