Coca-Cola za 3,15 milijardi dolara kupuje većinski udio u afričkoj punionici

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. prosinac 2016. u 14:57
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Napominju da su već razgovarali s “visoko kvalificiranim” kandidatima za preuzimanje poslovanja u tom području “čim se to pokaže praktičnim”.

Američki prehrambeni div Coca-Cola pristao je platiti više od tri milijarde dolara za kontrolu nad afričkom punionicom kroz kupnju udjela koji je pripao belgijsko-brazilskom pivaru AB InBevu nakon njegova spajanja sa SABMillerom, priopćile su u srijedu dvije kompanije.

AB InBev je nakon spajanja sa SABMillerom u rujnu ove godine postao vlasnik 54,5 posto udjela u Coca-Cola Beverages Africa (CCBA), koji su 2014. godine formirali Coca-Cola i taj britansko-južnoafrički pivar. 

U listopadu je Coca-Cola objavila da će iskoristiti pravo prvokupa AB InBevovog udjela u afričkoj punionici. CCBA je stekao poziciju najveće punionice bezalkoholnih pića u Africi koja generira 40 posto Coca-Colinih prihoda na tom kontinentu. Posluju u Južnoafričkoj Republici, Namibiji, Keniji, Ugandi, Tanzaniji, Etiopiji, Mozambiku, Gani, Komorima i na Mayotteu, francuskom teritoriju na Komorskim otocima.

Američki div platit će za AB InBevov udio u CCBA 3,15 milijardi dolara a preuzimanje će biti dovršeno do kraja iduće godine.

U Coca-Coli navode da su dogovorili i kupnju AB InBevovog poslovanja s punjenjem u Zambiji, Zimbabveu, Bocvani, Svaziju, Lesotu, Salvadoru i Hondurasu za još neobjavljenu cijenu. Planiraju ih zadržati tek u ograničenom vremenskom razdoblju, "dok ne budu ustupljene drugim partnerima kroz ugovore o franšizi", navodi se u priopćenju.

Napominju da su već razgovarali s "visoko kvalificiranim" kandidatima za preuzimanje poslovanja u tom području "čim se to pokaže praktičnim".

Komentirajte prvi

New Report

Close