AZTN kaznio Kaufland s 1,1 milijun kuna zbog ‘teških povreda Zakona’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. srpanj 2020. u 12:56
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Napominju i da su utvrđene povrede u ovom postupku trajale od 1. travnja 2018. do 30. svibnja 2019. godine. Sve to su teške povrede ZNTP-a za koje se pravnoj osobi može izreći upravno–kaznena mjera do 3,5 milijuna kuna, a trajale su dulje od godine dana, navodi se u priopćenju.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) u srijedu je izvijestila da zbog teških povreda Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom (ZNTP) kaznila trgovački lanac Kaufland Hrvatska s 1,1 milijun kuna.

Kako se navodi u priopćenju, AZTN je protiv Kauflanda po službenoj dužnosti pokrenuo upravni postupak radi utvrđivanja iskorištavanja značajne pregovaračke snage nametanjem nepoštenih trgovačkih praksi u vezi sadržaja i načina provedbe ugovora koji je Kaufland sklopio s dobavljačem.

AZTN je, kako navode, utvrdio da ugovor koji je Kaufland sklopio s dobavljačem ne sadrži odredbu o trajanju ugovora kojom bi na jasan i nedvosmislen način bilo određeno trajanje ugovora, što je protivno odredbama ZNTP-a i predstavlja nepoštenu trgovačku praksu.

AZTN je uvidom u ugovor koji je dobavljač sklopio s Kauflandom utvrdio i da je Kaufland s dobavljačem ugovorio rabat za isporuku na centralno skladište, unatoč odredbi ZNTP-a koja uređuje da na mjestu isporuke svi rizici i odgovornosti za poljoprivredni ili prehrambeni proizvod prelaze na trgovca i činjenici da Kaufland ima samo jedno mjesto isporuke – centralno skladište te da troškove prijevoza do ugovorenog mjesta isporuke snosi dobavljač.

Na taj način je Kaufland u stvari ugovorio naplatu naknade za dostavu poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda izvan ugovorenog mjesta isporuke, ugovorio naplatu naknade za čuvanje i manipulaciju nakon isporuke poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda, kao i ugovorio naplatu naknade za usluge koje nisu pružene dobavljaču, što je protivno odredbama Zakona i predstavlja nepoštenu trgovačku praksu.

Naime, svoje troškove koje Kaufland treba snositi nakon isporuke proizvoda na centralno skladište, primjerice prijevoza do pojedinih prodajnih mjesta Kauflanda i postupanja s proizvodima nakon isporuke, prebačeni su na dobavljača, navode iz Agencije.

Napominju i da su utvrđene povrede u ovom postupku trajale od 1. travnja 2018. do 30. svibnja 2019. godine.

Sve to su teške povrede ZNTP-a za koje se pravnoj osobi može izreći upravno–kaznena mjera do 3,5 milijuna kuna, a trajale su dulje od godine dana, navodi se u priopćenju.

Uzimajući u obzir težinu, opseg, vrijeme trajanja i posljedice povrede za dobavljača te utvrđene olakotne okolnosti AZTN je Kauflandu izrekao upravno-kaznenu mjeru u visini od 1,1 milijun kuna.

AZTN je također radi otklanjanja utvrđenih povreda zabranio Kauflandu svako daljnje prethodno opisano postupanje te mu naložio da u primjerenom roku dostavi dokaz o usklađenju sada važećeg ugovora, kojim će jasno i razumljivo odrediti trajanje ugovora u skladu s ZNTP-om te da u sada važećem ugovoru briše odredbu o rabatu za isporuku na centralno skladište.

Pokrenut upravni postupak protiv Spara

AZTN je objavio i da je pokrenuo upravni postupak protiv trgovačkog lanca SPAR Hrvatska, a povod je bila predstavka jednog podnositelja, čiji je sadržaj ukazivao da postoje indicije za pokretanje postupka u smislu odredaba ZNTP.

Iz Agencije ističu kako samo pokretanje upravnog postupka protiv određenog trgovca ne znači nužno utvrđenje povrede Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi, već je Agencija obvezna u postupku utvrditi sve relevantne činjenice i okolnosti, odnosno konkretne dokaze koji potvrđuju indicije koje su bile razlog za pokretanje postupka.

Na temelju konačno utvrđenog činjeničnog stanja Agencija će donijeti meritornu odluku, navodi se u objavi, uz napomenu kako zbog zaštite poslovnih tajni, AZTN ne može komentirati niti iznositi detalje o postupku koji je u tijeku.

Komentirajte prvi

New Report

Close