Startupovci aplikacijom modernizirali Dubrovnik

Autor: Marta Duić , 24. prosinac 2015. u 09:43
Du Card Studenti iz startupa Enum Software predstavili projekt za pametni grad, Foto: Pixsell

Uvođenjem aplikacije za pametne telefone korisnik više neće imati potrebu za papirnatom brošurom s informacijama o znamenitostima, objektima i ponudi grada.

Startup Enum Software koji čine Ivan Brčić, Andrej Šarić i Dživo Jelić, studenti RIT Croatia na smjeru informacijske tehnologija predstavili su Du Card, projekt za pametni grad Dubrovnik.

Taj je projekt osvojio drugo mjesto na natjecanju Hackathon Dubrovnik 2015, projektu kojeg je organizirala Razvojna agencija grada Dubrovnika (DURA) kako bi potaknula razvoj IT start up-ova s ciljem samozapošljavanja mladih, visokoobrazovanih i nezaposlenih osoba.

Kako objašnjavaju autori projekta, riječ je o modernizaciji postojeće turističke kartice s pogodnostima za posjetitelje točnije mobilnoj aplikaciji koja će imati sav sadržaj iz postojeće Dubrovnik Card brošure, ali i dodatne mogućnosti, kao što je korištenje iBeacon tehnologije.

Priča je krenula na Hackathonu kada su unutar 48 sati napravili prvi prototip aplikacije. Vođeni idejom da pametni telefoni danas sve više postaju sastavni dio naših života odlučili su se kroz aplikaciju, korisnicima prikazati povijesnu, kulturnu i gastronomsku ponudu grada.

˝Dubrovnik Card aplikacija modernizira pristup ponudi koju sadržava Dubrovačka kartica koja omogućava posjetiteljima grada Dubrovnika ulaznicu u osam kulturno – povijesnih znamenitosti kao i raznorazne popuste u trgovinama i ugostiteljskim objektima uz koju dolazi i besplatni turistički vodič. Uvođenjem naše aplikacije korisnik više neće imati potrebu za papirnatom brošurom jer će sve potrebne informacije o znamenitostima, objektima i ponudama imati na svome mobilnom uređaju. Šetajući gradom, posjetitelji će dobiti informaciju o ponudi koja se nalazi u njihovoj neposrednoj blizini˝, pojašnjavaju autori.

Aplikacija je dostupna za tri mobilne platforme, Android, iPhone te Windows Phone. Od ideje, prvog prototipa do realizacije projekta je prošlo više od šest mjeseci. U tom periodu su razvijali aplikaciju, otvorili IT startup ENUM Software.

˝Na Hackathonu smo imali priliku prvi put isprobati iBeacone, a s obzirom da svi imamo iskustva u izradi mobilnih aplikacija to nije bio problem. Ne treba uvijek raditi nešto skroz novo, treba prvo iskoristiti postojeće mogućnosti i projekte koji su uhodani˝, pojasnio je Jelić.

Ovaj IT startup djeluje u sklopu DURA-e koja je otvorila Smart City laboratorij u kojem se radi na pilot-projektima poput ovog koji je uspješno ugledao svjetlo dana.

˝Radimo kao svaka tvrtka, a naša jedina obaveza su izvještaji – što se planiralo i što je napravljeno. Time u svakom trenutku znamo status svakog projekta do najmanjeg detalja što ubrzava procese i daje nam jedan osjećaj sigurnosti. Znamo da netko pazi na nas, pa se možemo opustiti i raditi ono što volimo.

Naš je plan aplikaciju osuvremenjivati i nadograđivati, a nakon povratnih informacijama o korištenju u gradu Dubrovniku mislimo je prezentirati i drugim turističkim gradovima˝, pohvalili su se Šarić, Brčić i Jelić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close