Sestre arhitektice iz stare bakine kuće napravile hostel

Autor: Marta Duić , 10. svibanj 2016. u 07:35
Zrinka i Jelena Koržinek, arhitektice i vlasnice zagrebačkog hostela Casablanca, Foto: Dalibor Urukalović / Pixsell

Od studentske ideje do hostela kojem popularnost raste.

Jelena i Zrinka Koržinek, sestre, inače po struci arhitektice zakoračile su u svijet biznisa i otvorile Hostel Casablanca u Vlaškoj 92. U svega nekoliko mjeseci poslovanja Casablanca je postala omiljena destinacija mnogih putnika, naime ocjena hostela na Bookingu ne pada ispod 9,7. Osim toga, nedavno su na Bookingu zauzele prvo mjesto na listi 30 najboljih zagrebačkih hotela i hostela . ˝Lokacija na kojoj se nalazi hostel je kuća u kojoj je nekada živjela naša baka Blanka i u kojoj je naš otac proveo djetinjstvo. U istom dvorištu je i nekadašnje kino Studio koje je također u obiteljskom vlasništvu, a gdje je nekoć naš djed puštao filmove. S obzirom na takvu povijest lokacije, odlučile smo baki i djedu u spomen hostel nazvati Casablanca – kuća bake Blanke˝, pojasnile su nam Jelena i Zrinka Koržinek.

Ideja se kako kažu, rodila još u studentskim danima kad su često putovale i same odsjedale u hostelima. Svjesne da njihova kuća ˝propada˝ i odlučile su to promijeniti. ˝Interijer smo uređivale sestra i ja, zajedno s našom majkom, budući da smo sve tri u istoj struci. Kombinirale smo, u skladu s imenom, koje na neki način evocira uspomene na prošlost – staro i novo. Prostor čistih linija i bijele boje, iskombinirali smo sa starinskim namještajem naše bake˝, kaže Zrinka Koržinek.

 

48posto

popunjenosti svog hostela očekuju ove poduzetnice

Hostel su otvorile u srpnju prošle godine, iako su s realizacijom ˝projekta˝ krenule 2012, a dobile su i poticaje od EBRD-a i kredit od HBOR-a. Popunjenost Casablance je, kako kažu, iznad očekivanja. ˝Investicijsku studiju smo radili na prosječnoj popunjenosti od 48 posto što smo za 2015. i ostvarili, a ove godine možemo očekivati i bolje rezultate s obzirom na porast turista u gradu Zagrebu koji je svake godine po cca 10-15 posto veći u odnosu na godinu prije˝, tvrdi Jelena Koržinek.

U sklopu hostela imaju manje dvorište koje su odlučile urediti kao malu oazu mira s raznoraznim biljem, točnije napraviti urbani vrt u suradnji s Andreom Čoh, zagrebačkom vrtlaricom. Hostel Casablanca ima četiri zaposlenice, a planiraju i nova zapošljavanja kad se zahukta sezona. ˝U početku smo radile sve same, dakle od vođenja recepcije, pripreme doručka, čišćenja soba. Htjele smo proći sve poslove koji se trebaju obavljati u hostelu, kako bi dobile spoznaju o količini posla, a da bi s vremenom mogle napraviti optimizaciju i bolju preraspodjelu poslova˝, poručuju sestre Koržinek.
Kako tvrde, njihov hostel se ističe upravo po tome što nije klasičan hostel, kako kažu, to je više Bed&Breakfast tip smještaja. Planova za budućnost i nove projekte imaju na pretek.

˝U bliskoj budućnosti, planiramo zanimljive suradnje, primjerice s Design district festivalom koji nas očekuje krajem lipnja i kojem se posebno veselimo. Riječ je o brendiranju dijela grada oko Martićeve kao Design district zone, kakve  postoje i u drugim europskim gradovima˝, otkrile su nam sestre Koržinek.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Bravo! Barem smo u segmentu turističke industrije pri samom vrhu i u tome treba i dalje ustrajati.

New Report

Close