U Hrvatskoj coworking dobro prolazi jer nas gađa točno gdje treba

Autor: Bernard Ivezić , 10. ožujak 2016. u 15:34
Mirela Marović Omerza, osnivačica BIZkoshnice/Petar Glebov/PIXSELL

Coworking će postati važan za biznis kao što su to danas društvene mreže, kaže osnivačica BIZkoshnice.

Dok coworking prostori okupljaju različite poduzetnike, Mirela Marović Omerza, osnivačica coworking prostora BIZkoshnice, Matija Raos iz inicijative Coworking.hr i Alan Šlapar, osnivač coworking prostora Workup inkubatora, žele okupiti specifične coworking prostore.

Uz katalog coworking prostora u Hrvatskoj, plan im je potaknuti državu da promovira taj, za hrvatske prilike nov način vođenja posla. Coworking je dijeljeni uredski prostor s nizom dodatnih sadržaja. Prema podacima Coworking.hr-a, u Hrvatskoj je aktivno 11 coworking prostora, od čega pet u Zagrebu, tri u Splitu te po jedan u Rijeci, Osijeku i Zadru. Marović Omerza kaže da žele u to uključiti sve coworkinge u Hrvatskoj.

 

25članova

tvrtki i malih poduzetnika radi u BIZkoshnici

Zaštita od birokracije
"Coworking će po pitanju načina rada i ugovaranja posla u idućih nekoliko godina postati jednako važan za biznis kao što su to danas društvene mreže", kaže Marović Omerza. Navodi da je coworking dobra infrastruktura za uspjeh mikro i malih poduzetnika jer im osigurava miran start. Dodaje da to doslovno znači da coworking na sebe preuzima ulogu onoga koji po pitanju prostora treba zadovoljiti sve one uvjete koje postavlja država, a s kojima se mali biznisi često ne mogu nositi. Dodaje da coworking promovira i drukčiju poslovnu kulturu. "Tu se posao ugovara bez luka i janjetina, presudna postaje kvaliteta i poslovnost. A bez obzira na to što netko mislio, u Hrvatskoj coworking dobro prolazi jer nas gađa točno gdje treba", ističe Marović Omerza.

Prirodni katalizator
Pojašnjava da su Hrvati generalno zatvoreni i da je zato posao koji rade u pravilu prilično usitnjen. Ima mnogo freelancera i mikropoduzetnika koji su sjajni profesionalci. Njima, dodaje Marović Omerza, trebaju prostori gdje se mogu poslovno družiti i stvarati nove kontakte. "No, ljudi kod nas su suzdržani u komunikaciji i ne vole kad im se to nameće, a coworking je baš to – nudi a ne nameće – i zato prolazi", kaže osnivačica BIZkoshnice. Marović Omerza karijeru je počela u Austriji. Nakon studija ekonomije u Beču radila je kao projektni menadžer u jednoj IT tvrtki na poslovima optimizacije poslovnih procesa za banke i osiguravajuća društva. Nakon povratka u Hrvatsku uključila se u obiteljski biznis koji je bio vezan uz izradu čip kartica, a zatim se otisnula u vlastiti biznis pokrenuvši s partnerima tvrtku Avantes plus kroz koji kao spin-off vodi BIZkoshnicu.

Prostor inovacija
Marović Omerza bez lažne skromnosti kaže da je uvjerena da ima najbolje lociran coworking prostor u Zagrebu. BIZkoshnica se nalazi na Britanskom trgu, ispod Pantovčaka na Ilici. "Želim BIZkoshnicu dalje razvijati kao intiman coworking u centru grada", ističe. Navodi da je u kratkom roku privukla 10 tvrtki i 15 profesionalaca, freelancera i mikropoduzetnika koji mahom rade poslove za inozemstvo. Usto, dodaje, članovi BIZkoshnice su prevoditelji, poslovni i EU konzultanti, dvije online turističke agencije i nekoliko portala.  "Kod nas rade i fotografi i dizajneri, a veseli me što su članovi od 22 do više od 50 godina jer tolika raznolikost čini BIZkoshnicu prostorom stvaranja inovacija", zaključuje.

Komentari (5)
Pogledajte sve

Neće nam biti med i mlijeko u državi, ako maknemo luk i janjetinu.

Ja obozavam janjetinu a ne jeden luk !
kako ja onda dogovaram posao ?

“Uz katalog coworking prostora u Hrvatskoj, plan im je potaknuti državu da promovira taj, za hrvatske prilike nov način vođenja posla.”

Ovo je osudjeno na propast, cim traze pomoc drzave. Da to nesto valja ne bi zapomoagali za drzavnom pomoci.

Sta fali luku i janjetini??

New Report

Close