Hrvatski Uber za dostavu u prvoj godini do prvog milijuna

Autor: Bernard Ivezić , 09. siječanj 2017. u 14:25
U Zagrebu je lani Locodels generirao promet od 400 tisuća kuna/FOTOLIA

Domaći poduzetnik u godinu dana stvorio startup koji radi na dva kontinenta, zapošljava 15 ljudi u četiri države i u ovoj godini priprema se za još brži rast.

Dok hrvatski političari muku muče što će s Uberom, domaći poduzetnik Stevica Kuharski isti je poslovni model primijenio na dostavu paketa i stvorio jedan od najbržerastućih hrvatskih startupa. Locodels je počeo s radom u Zagrebu krajem srpnja 2015. godine, i to skromno, da bi lani, u prvoj godini poslovanja, generirao promet od milijun kuna. Nastavi li rasti tim tempom Locodels će u 2017. godini svoj promet opet mjeriti milijunskim iznosom, ali ovog puta u eurima.

Potencijal Bliskog Istoka
Stevica Kuharski, koji je dosad prodao svoj softverski biznis IT4U, napravio dva startupa Habbitse i robota-kosilicu Alamo, kaže da njegov novi startup Locodels već sada ima nekoliko tvrtki kćeri u inozemstvu te da je plan za ovu godinu brzo širenje u EU te MENA regiju koja obuhvaća Bliski Istok i Sjevernu Afriku."Do lipnja je plan za Locodels otvoriti dodatnih osam gradova u EU i deset u MENA regiji, a zasad se radi o gradovima koji su na šest do osam sati vožnje od Zagreba, kad govorimo o EU, te gradovima unutar Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata", izjavio je za Poslovni dnevnik Kuharski.Navodi da je Locodels u 2016. godini bio aktivan u Hrvatskoj i Saudijskoj Arabiji. Na domaćem terenu, Zagrebu, lani je ostvario 400 tisuća kuna prometa, a ostalo mahom u najvećoj saudijskoj luci i 3,5 milijunskom središtu na obali Crvenog mora, gradu Džedi, koja je ujedno najvažniji prometni čvor do obližnje Meke.

Prva investicija
"Brzo rastemo od travnja, a najviše cijenimo što su nas prepoznali vodeći igrači u pojedinim segmentima tržišta od kojih neki našu brzu dostavu komuniciraju kao 'Premium', a neki kao 'Locodels' dostavu što nam je potvrda da smo na dobrom putu", kaže Kuharski. Hrvatski Uber za dostavu u godinu dana narastao je na 15 zaposlenih. Sedam ih radi u Hrvatskoj, četiri u Saudijskoj Arabiji, dva u Bratislavi i dva u Beču. O prvoj, sjemenskoj investiciji, koju je Locodels dobio lani, Kuharski zasad malo govori. Kaže tek da je riječ o, za hrvatske pojmove, velikom iznosu, da su ulagači isključivo stranci te da je među njima i jedan takozvani 'super angel'.

"Lani smo tijekom jeseni osigurali investiciju koja nam je potrebna za širenje koje planiramo do lipnja ove godine, a iznos investicije i valuaciju u ovom trenutku ne komuniciramo. No, te brojke su osjetno veće nego kod velike većine regionalnih startupa", kaže Kuharski. Pojašnjava da interes za širenje u MENA regiju dolazi od suosnivača i voditelja Locodelsa za to područje, Yazeeda W. Kawthera. Riječ je o menadžeru za razvoj malog i srednjeg poduzetništva u gradu Emaaru u UAE-u za kojeg Kuharski kaže da ga je upoznao u SAD-u prije dvije godine na International Visitors Leadership Programu.

Podrška tvrtkama
Kuharski navodi da se na Locodels, kao ponuđači usluga, u pravilu registriraju dostavljači registrirani kao poduzetnici u Hrvatskoj za prijevoz robe i ljudi, i posjeduju sve potrebne dozvole. "Fizičke osobe se mogu registrirati, ali vidimo da nisu dovoljno brzi u preuzimanju narudžbi", kaže Kuharski. Locodels se već priprema za drugu rundu investicije. "Do tada ćemo već biti prisutni u dvanaestak gradova", zaključuje Kuharski.

Komentirajte prvi

New Report

Close