Haker i nuklearni inženjer u lovu na 250 milijuna kuna

Autor: Bernard Ivezić , 02. studeni 2017. u 07:00
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Odskaču po obrazovanju, karijerama, životnom stilu i poslovnoj filozofiji, a prihodi im rastu eksponencijalno.

Marin Maržić i Nikola Škorić nove su hrvatske startup zvijezde. Njihovo fintech "čudo" Electrocoin, prema podacima Fine, u 2015. godini imalo je prihod od 3,5 milijuna kuna, lani 10,2 milijuna kuna, a kako sami tvrde, ove godine cjelokupan lanjski utržak obrnu svaka dva tjedna. Drugim riječima, hrvatski startup Electrocoin ove godine cilja prihod od 250 milijuna, odnosno četvrt milijarde kuna.

Osnivači najbržerastućeg hrvatskog fintech startupa, kojem je temeljno poslovanje trgovanje Bitcoinom i Etherom, i koji zadnje dvije godine posluje s deset do davdeset tisuća eura neto dobiti, nisu ni tipični hrvatski financijaši, ni tipični hrvatski poduzetnici. Oni kao da su se jučer doselili u Zagreb ravno iz Silicijske doline. Marin Maržić, direktor operacija i glavni developer Electrocoina zamolio nas je da ga ne zovemo white hakerom (bijeli ili etički haker), jer taj termin smatra pretencioznim. Maržić je magistrirao na FER-u i vrhunski je stručnjak za računalnu sigurnost. Prije Electrocoina, velike strane korporacije, banke, europske pa čak i neke hrvatske institucije plaćale su mu da im napada IT sustave, pronalazi ranjivosti i pomaže im zakrpati ih. Više o tome nije želio govoriti, jer pojašnjava da je to svijet u kojem su ugovori o povjerljivosti isto što i zakon.

Nikola Škorić, izvršni direktor Electrocoina jedan je od malobrojnih, top treniranih profesionalaca koji su u svojoj karijeri upravljali nuklearnim elektranama. Škorić je u svojoj karijeri, među ostalim, u kontrolnoj sobi Nuklearne elektrane Krško doslovno palio i gasio reaktor. Nuklearni je inženjer i inženjer za planiranje u nuklearnoj industriji. U razgovoru nam je naglasio da je točno da zna upravljati nuklearkama pa onda duhovito dodao da se ne moramo bojati, jer u Krškom ne radi nitko poput Homera Simpsona. I Škorić je magistrirao na FER-u, a nakon toga studirao je i informacijske znanosti i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Ovaj, nimalo običan poslovni duo, čvrsto se drži one da danas "ljudi u odjelima" rade za "ljude u trapericama".

 

25 tisuća

građana i niz tvrtki u Hrvatskoj dosad su kupili Bitcoine

Maržić se fotografirao s majicom popularne računalne igre Diablo III. Za sebe kaže da većinom sluša metal, punk i EDM, a u ured Electrocoina, smješten u najvećem hrvatskom coworking prostoru HUB385 na Trešnjevci, dolazi Uberom. Škorić pak na posao putuje gradskim HŽ-ZET vlakovima, a u izlaske ide biciklom. Zadnji koncert na koji je išao je onaj Nicka Cavea u Ljubljani, a na ruci mu je još  narukvica Goulash Disco festivala iz  Komiže. I dok po svemu nabrojanome, Maržića i Škorića nikad ne biste na prvu povezali sa svijetom financija, posebno ne ovim u Hrvatskoj, njih dvojica ujedno, svojim se radom bore i za boljitak cjelokupne hrvatske startup zajednice. Electrocoin je registriran na Trgovačkom sudu u Zagrebu i prvi je hrvatski startup koji se bavi Bitcoinom i kriptovalutama, a da je regulatorno potpuno uredio svoje poslovanje.

Izvršni direktor Nikola Škorić kaže da su cijeli biznis željeli realizirati u Hrvatskoj, jer ne vidi razlog zašto bi to morali raditi vani. No, ističe da je to bilo vrlo teško za izvesti te da i danas nailaze na različita čudna iznenađenja. "Regulatorno smo u cijelosti uređeni i u skladu s hrvatskom regulativom. U kontaktu smo s HNB-om, Hanfom, Poreznom upravom i Uredom za sprečavanje pranja novca. Trebale su nam dvije godine da ishodimo sve papire", kaže Škorić.

Electrocoin je startup koji stoji iza Bitcoin-mjenjačnice.hr, a u Hrvatskoj je postao tržišni lider zahvaljujući tome što građanima i tvrtkama izdaje račun za svaku kupnju. Electrocoin, nadalje, svaki mjesec svoj promet prijavljuje Poreznoj upravi pa tvrtke takve kupnje mogu i porezno pravdati. Prema istraživanju koje su lani objavili Perpetuum Mobile, PBZCard, Symantec i BUG u Hrvatskoj je već lani 25 tisuća građana imalo Bitcoine. Operativni direktor i glavni developer Electrocoina Marin Maržić kaže da bi se začudili tko sve danas u Hrvatskoj kupuje Bitcoine. "Prije dvije godine malo je tko znao što je to, a danas nema vozača Ubera koji ili ne zna ili ne kupuje Bitcoine. Bitcoine kupuju čak i mame pa i oni koji nam pod adresu walleta upišu svoju kućnu adresu stanovanja", pojašnjava Maržić.

Dodaje da rastu prvenstveno zato što su napravili vrhunsku službu za korisnike čiji se rezultat ogleda u neprekinutom nizu od 2500 pozitivnih feedbacka. No, usto, cijelo vrijeme i tehnički nadograđuju servis. Electrocoin je u veljači 2014. godine pokrenuo Škorić. Nedugo zatim javio mu se Maržić s ponudom da unaprijedi servis i tako je zapravo nastala današnja Bitcoin-mjenjačnica.hr. U 2015. godini već su lider u Hrvatskoj, a 2016. otvaraju račun u inozemstvu i počinju nuditi usluge na tržištu cijele EU. Ove godine, kao službeni partner prvog hrvatskog ICO-a, DA Power Playja, počinju trgovati i Etherom. "Do lani Bitcoin je činio 90% prometa, ali danas se sve više traže i druge valute pa se širimo na uslugu kupnje Ethera, a uskoro i na njegovu prodaju", kaže Maržić, kojem je tim lani činio dva čovjeka, sada šest, a koji bi rado vidio i 15 novih zaposlenika.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Jovo, e b o te, koji ti bi da staviš ovi gIupi link?

New Report

Close