Ekološke kuće izgrađene od industrijske konoplje

Autor: Marta Duić , 06. listopad 2014. u 17:27
Studije su pokazale da trajnost građevinskog materijala od konoplje iznosi nekoliko stotina godina

Mješavinom industrijske konoplje, kreča i vode 40 dobrovoljaca, izvođača i projektanata izgradilo je kuću u Ashvillu u SAD-u.

Koristeći proizvod poznat pod imenom Hempcrete koji je mješavina industrijske konoplje, kreča i vode, tim od 40 dobrovoljaca, izvođača i projektanata krajem travnja završio je gradnju kuće koja se nalazi u Ashvillu u Sjevernoj Karolini.

Push Design, tvrtka koja stoji iza projekta, kuću je gradila devet mjeseci, međutim korištenje konoplje kao građevinskog materijala nije potpuna novost. Proizvod Hempcrete registrirani  je brend i materijal koji se koristi kao alternativni građevinski materijal u Europi i Australiji još od 60-tih godina.Najveći izazovi za uporabu konoplje kao građevinskog materijala u SAD-u su zakonska regulativa i cijene. Iako je vlada legalizirala upotrebu medicinske marihuane u dvadesetak država, i dalje se ne dopušta proizvodnju industrijske konoplje.

S obzirom na ta ograničenja u SAD-u kompanija Push Design uvezla je industrijsku konoplju iz Velike Britanije. Proizvod Hempcrete ima mnoge zanimljive osobine, a jedna od njih je i smanjivanje ugličnog otiska. Naime, u fazi uzgoja, biljke prirodno koriste ugljikov dioksid za rast po stopi od oko 22 tona po hektaru, a potom, u fazi gradnje sama zgrada nastavlja s proizvodnjom ugljika jer se kreč u Hempcreteu kalcificira tijekom vremena. Ovaj materijal je vodootporan, dobro podnosi požar, ne truli ako se koristi iznad zemlje i u potpunosti se može reciklirati. Studije u Europi pokazuju da je trajnost ovog proizvoda u rasponu od 600 do 800 godina.  

Sličan projekat osmislio je arhitektonski ured Roswag Architekten koji je originalnoj strukturi od kamena dodao nove prostorije izrađene od nabijene zemlje s izolacijom od konoplje što je moderniziralo kuću. Također, arhitekti iz studija Baven Architect završili su gradnju vikendice u Sjevernoj Irskoj korištenjem materijala od industrijske konoplje. Struktura vikendice je izgrađena od lokalnog drva, a zidovi od kombinacije konoplje i kreča. Takvi zidovi pružaju odličnu toplinsku i zvučnu izolaciju. Oni "dišu" i u stanju su upijati i emitiraju vlagu, čineći time unutrašnji prostor mnogo zdravijim mjestom za boravak. Površina ove vikendice iznosi 70 četvornih metara, a za njenu gradnju je potrošeno oko 100.000 funti. 

Komentirajte prvi

New Report

Close