Znate li što je metaverzum? Nedavno je održan i prvi takav događaj u Hrvatskoj

Autor: PD VL native tim , 20. svibanj 2022. u 16:49
Foto: HT

Preduvjete i infrastrukturu za virtualno iskustvo budućnosti, koje ima veliki potencijal revolucionariziranja praktički svake industrije i usluge, na naše tržište donosi Hrvatski Telekom

Neal Stephenson skovao je pojam ′metaverzuma ′ u svom znanstvenofantastičnom romanu ′Snow Crash ′ još 1992. godine, te je već tada zamislio realistične avatare koji su se susreli u realističnim 3D zgradama i drugim okruženjima virtualne stvarnosti. Prvi događaj u metaverzumu nedavno je kod nas organizirao i Hrvatski Telekom. Novinari su se putem svojih, specijalno dizajniranih avatara upoznavali s dijelom mogućnosti, od gledanja TV programa i shoppinga preko učenja, održavanja prezentacija i interaktivnih sastanaka, do uživanja u zabavnim sadržajima ili odmaranja na virtualnoj plaži.

Metaverzum je 3D digitalni disruptivni tehnološki koncept koji će imati značajnu ulogu u sljedećim godinama u transformaciji obrazovanja, rada, zabave i socijalizacije. Korištenje novih digitalnih i digitalno nadopunjenih okruženja postaje moguće upotrebom optičkih mreža visokih simetričnih brzina prijenosa i niskih latencija.

“Tehnološki gledano jedna od glavnih komponenti metaverzuma su telekomunikacijske mreže jer je riječ o aplikaciji koja je izrazito zahtjevna na performanse, u prvom redu brzinu prijenosa i odaziva te pouzdanost. Metaverzum aplikacije se po svom karakteru drastično razlikuju od bilo kojeg dosadašnjeg Internetskog servisa jer korisnik u stvarnom vremenu ostvaruje interakciju u potpunom 3D okruženju te za visokokvalitetno metaverzum iskustvo, brzina odziva mreže ili popularni ′ping′ treba biti kraći od 7ms. Brzina prijenosa je također ključan parametar jer je potrebno prenositi i do 12 puta više informacija nego je to slučaj s IPTV uslugom”, ističe član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma Boris Drilo, te dodaje kako je za uspješno funkcioniranje metaverzum aplikacija potrebno imati visokokvalitetnu širokopojasnu vezu.

Različiti razvojni događaji napravili su prekretnice na putu prema stvarnom metaverzumu, online virtualnom svijetu koji uključuje proširenu stvarnost, virtualnu stvarnost, 3D holografske avatare, video i druga sredstva komunikacije. Kako se metaverzum širi, ponudit će vam stvarni alternativni svijet s kojim ćete saživjeti.

Naznake metaverzuma već postoje u svemirima online igrica kao što su Fortnite, Minecraft i Roblox. A tvrtke koje stoje iza tih igara imaju ambicije biti dio evolucije metaverzuma. Dio evolucije metaverzuma ambiciju imaju biti i telekomi. U Hrvatskoj je s time započeo Hrvatski Telekom i tako pokazao snažnu ambiciju za uspostavljanjem novog sustava.

Foto: HT je kreirao osobne avatare novinara i omogućio im ulazak u metaverse svijet

Kako mu i priliči, s obzirom na to da se gradi na momentu virtualnog, događaj se odvio u virtualnom prostoru gdje je predstavljena i infrastruktura budućnosti. Metaverzum je budućnost koja se temelji na optimiziranom osobnom iskustvu. U novoj eri računarstva, što metaverzum jest, predviđa se povezivanje fizičkog svijeta s virtualnim.

Takvo povezivanje pokazuje veliki potencijal revolucionariziranja praktički svake industrije i usluga, od zdravstva, obrazovanja, proizvodnje, financija/plaćanja, eCommercea, zabave i auto-moto industrije do energetike, arhitekture, građevine… Na HT metaverse događanju sudjelovali su i Natko Beck, specijalist radiologije, i Dejan Nemčić, profesor geografije, koji su dali svoje osvrte na brojne pozitivne aspekte koje će metaverzum donijeti u području medicine i obrazovanja. Ipak, posrijedi su veliki tehnološki zahtjevi pa tako evolucija metaverzuma iz rane prema zreloj fazi tek slijedi. Neke moderne kompanije već su snažno uključene, a temeljna podloga za realizaciju ideja je infrastruktura koja uključuje 5G, WiFi 6, 6G mreže, cloud.

Jasno je, neki od nabrojanih elemenata tek moraju postati dijelom sadašnjice. Onaj koji će nam u Hrvatskoj dati preduvjete za snažni iskorak je Hrvatski Telekom, a oni danas uspostavljaju ono što će poslužiti u budućnosti. Najveći su investitor u optičku mreži i imaju infrastrukturu koja pokriva udaljenost od Zemlje do Mjeseca i natrag s ukupnom dužinom niti optičkih kablova HT-a od 768 tisuća kilometara. Također, tijekom protekle godine prosječna brzina optike povećana je za čak 200 posto. Optička mreža koju razvija Hrvatski Telekom sposobna je podržati puno veće brzine od današnjih.

“U ovom trenutku, ali i u doglednoj budućnosti dok arhitektura i funkcionalnosti 5G mreže u potpunosti ne sazriju, jedina tehnologija koja to može osigurati je optika do kućanstva ili FTTH. HT-ova optička mreža već danas dolazi do pola milijuna kućanstava širom Hrvatske omogućavajući našim korisnicima ulazak u metaverse svjetove”, zaključio je Drilo.

Brzina i revolucija interneta jesu i preduvjeti uspostavljanja metaverzuma, a u ožujku ove godine su Hrvatski Telekom i Nokia u riječkom laboratoriju HT-a među prvima u svijetu testirali naprednu optičku 25G PON tehnologiju. Riječ je o potrebnoj najnovijoj generaciji optičke mreže, koja povećava brzinu preuzimanja i prijenosa na dosad neviđene razine. U riječkom laboratoriju gdje je provedeno testiranje izmjerena je brzina od 20 gigabita u sekundi. Usporedbe radi, 25G PON tehnologija je deset puta brža od GPON tehnologije kojom je HT prvi put omogućio gigabitni širokopojasni pristup 2007. godine i dva i pol puta brža od XGS-PON tehnologije primjenjive u HT mreži od 2021. godine.

Oprema koju Hrvatski Telekom trenutačno koristi je spremna za 25G PON. Njena primjena ubrzava uvođenje i razvoj naprednih rješenja visokih performansi, kao što su big data, umjetna inteligencija i strojno učenje, 5G transport putem PON-a i veleprodajne usluge ultra-velikih kapaciteta. Testiranjem 25G PON optike među prvima u svijetu, Hrvatski Telekom pokazuje svoju predanost uspostavljanja i održavanja najboljeg korisničkog iskustva kroz praćenje i uvođenje najmodernijih svjetskih tehnoloških trendova.

Kada je riječ o tehnološkim trendovima, Deutsche Telekom pokrenuo je virtualno klupsko iskustvo Beatland na online platformi Roblox te je već zabilježio više od 3,2 milijuna posjeta. Da je slijediti metaverzum pun pogodak govori i brojka gdje je samo u prva dva dana od lansiranja zabilježeno više od 600.000 transakcija. Deutsche Telekom je tako postao prva telekomunikacijska tvrtka koja je kreirala metaverse iskustvo na Robloxu, a u Hrvatskoj prema svemu sudeći trendove postavlja Hrvatski Telekom.

 Sadržaj omogućio Hrvatski Telekom

New Report

Close