Znanstvenici izračunali gdje je najveća šansa da se zarazite koronom

Autor: Poslovni.hr , 26. siječanj 2022. u 14:00
Foto: pixabay

Dobro je poznato da određena mjesta i aktivnosti nose različite rizike od izloženosti koronavirusu, ali nova studija uklanja velik dio nagađanja, nudeći umjesto toga jasne procjene.

Kolike su šanse da dobijete covid u kinu? Ili u teretani, bez maske? Ili tijekom ranojutarnjeg trčanja u parku? Studija objavljena u Environmental Science&Technology, nastala suradnjom više međunarodnih znanstvenika, daje odgovore na ta pitanja. Dobro je poznato da određena mjesta i aktivnosti nose različite rizike od izloženosti koronavirusu, ali nova studija uklanja velik dio nagađanja, nudeći umjesto toga jasne procjene.

Istraživači koji stoje iza ovog rada analizirali su epidemiju i događaje superširenja i proučavali čimbenike koji ometaju i pomažu širenju virusa, kako bi dizajnirali matematički model koji uzima u obzir mnoge čimbenike prije nego što daju postotak rizika od infekcije, prenosi Index.

Najveći rizik intenzivna tjelovježba

Najveći rizik predstavlja intenzivna tjelovježba, zatim vika i pjevanje, zatim normalno pričanje. Najmanje zabrinjava kategorija “tihi okoliš”, stoji u studiji. Nije iznenađujuće da je boravak na otvorenom i s maskom najbolji način za izbjegavanje koronavirusa, pišu istraživači.

Intenzivna tjelovježba na slabo prozračenom mjestu prepunom ljudi bez maski gotovo je siguran način da se zarazite koronom – šanse su čak 99% posto. Vježbanje čak i kratko vrijeme u dobro prozračenoj teretani nosi 17% šanse za infekciju ako se ne koriste maske. A ako je loše prozračeno? Šanse su 67 posto, tvrde znanstvenici.

Komentirajte prvi

New Report

Close