‘Zlatno Teslino jaje’ kao poticaj za stvaranje pametnog ekosustava

Autor: Borivoje Dokler , 27. ožujak 2023. u 12:39
Godišnja nagrada Zlatno Teslino jaje slijedi misiju MIPRO-a i doprinosi negovoj prepoznatljivosti/PD

Pokrenuta godišnja nagrada za inovativno i najutjecajnije dostignuće u ICT-u.

Hrvatska udruga za informacijsku, komunikacijsku i elektroničku tehnologiju (MIPRO) pokrenula je godišnju nagradu ‘Zlatno Teslino jaje’ za inovativno i najutjecajnije dostignuće u ICT-u. Predsjednik MIPRO-a i profesor na FER-u Vedran Mornar ističe kako su kao najstarija ICT udruga u regiji imali obvezu ukazati na one koji su najviše postigli u prošloj godini.

”Što se tiče prijava, nagrada je potpuno liberalno orijentirana. Mogu se prijaviti svi koji iskažu kriterijske elemente za dodjelu nagrade, a natječaj se otvara 27. ožujka i trajat će mjesec dana”, kaže Mornar i napominje kako postoje pet temeljnih kriterija s težinskim faktorima prema kojima će se dodijeliti ‘Zlatno Teslino jaje’.

Pojedincima i ustanovama
”Ti kriteriji obuhvaćaju ICT inovacije i dostignuća koji omogućuju veliku tehnološku transformaciju i promjenu u industriji i/ili zajednici, globalno, regionalno ili lokalno. Dodatno će se voditi računa o inovativnom učinku na razvoj zdravog i pametnog ekosustava. Povjerenstvo za ocjenu uključuje akademike, profesore, direktore vrsne stručnjake u području koji su se dokazali u struci i dali veliki doprinos dosadašnjem radu MIPRO-u.

Nagrada se uručuje 24. svibnja na otvaranju 46. MIPRO.2023, u velikom kongresnom centru hotela Adriatic u Opatiji u dvije kategorije – pojedincima i ustanovama”, objašnjava predsjednik udruge koja danas povezuje znanost, gospodarstvo, državnu upravu i lokalnu samoupravu i katalizator je suvremenih tehnoloških primjena.

”Povezivanjem s Akademijom tehničkih znanosti Hrvatske i mnogim drugim udrugama u Hrvatskoj i EU stvara se simbioza stručnjaka i pojačava utjecaj struke na oblikovanje stručnih i društvenih tokova. Godišnja nagrada Zlatno Teslino jaje slijedi misiju MIPRO-a i doprinosi negovoj prepoznatljivosti, ali i promociji cijele struke koja se bavi informacijskim i komunikacijskim tehnologijama”, istaknuo je Mornar.

Karolj Skala; Vedran Mornar/S.M.; S.Č./Pixsell

Peta i posljednja revolucija
A gdje je hrvatsko društvo s digitalizacijom i kako je ubrzati, pojasnio je predsjednik programskog odbora udruge i profesor na Institutu Ruđer Bošković Karolj Skala.

”Digitalizacija je proces koji se danas očituje u digitalnoj transformaciji. Učinci toga su nedostatni jer se pokušava postojeće klasične procese prevesti na digitalnu tehnologiju. To nije pravi put i ne vodi očekivanim učincima. Potrebno je umjesto klasične digitalizacije procesa stvarati digitalno društvo.

To je pragmatično novi pristup primjene novih metoda i dostignuća suvremenih tehnologija koristeći skokoviti prijelaz u pametne inteligentne sustave, poglavito u proizvodnji i naprednim servisima”, kaže Skala i nadodaje da će se peta industrijska revolucija temeljiti na kooperativnim sustavima (roboti) i umjetnoj inteligenciji.

”To je ujedno i posljednja industrijska revolucija. Iza toga slijedi kontinuirani razvoj pametnih i inovativnih proizvoda i servisa. Pametna industrija svakako je cilj i svrha razvoja. Očekuju se bitne promjene i to je bio razlog da smo na MIPRO-u pokrenuli savjetovanje Pametna industrija i digitalni ekosustavi. Nužno je ići u uvođenje i stvaranje pametne industrije kao preduvjet opstanka na tržištu i unaprjeđenja nacionalnog gospodarskog prosperiteta.

Hrvatska ima velik intelektualni kapital u ekspertima i stručnjacima u području ICT-a, i to se očituje u intenzivnom razvoju te grane gospodarstva. U strategiji razvoja i javnim potporama trebalo bi to jače prepoznati, podržati i iskoristiti”, zaključuje Skala.

Komentirajte prvi

New Report

Close