‘Želim u Microsoft dovesti programere iz Hrvatske’

Autor: Bernard Ivezić , 29. rujan 2014. u 22:01
Dalibor Kukoleča jedan je od deset najviše pozicioniranih Hrvata u Microsoftu

Planira pokrenuti nekoliko bootcamp radionica u Hrvatskoj kako bi privukao talente odavde.

Volio bih u svom timu imati programere iz Hrvatske i želim poduzeti neke akcije kako bih privukao talente odavde, kaže jedan od deset najviše pozicioniranih Hrvata u Microsoftu Dalibor Kukoleča.

FER-ov alumini, nositelj devet patenata i informatičar koji je u Silicijskoj dolini radio s Elonom Muskom u njegovoj prvoj kompaniji ZIP2, danas u Microsoftu vodi razvoj kompanijine buduće platforme za telefoniranje. On sam to opisuje kao projekt integracije najpoznatije svjetske usluge za internetsko telefoniranje Skypea i Microsoftova pandana namijenjena poslovnom svijetu, Lynca.Riječ je o kompanijinu odgovoru na trend integracije informatičkih i telekom usluga, kakav, primjerice, Deustche Telekom i HT razvijaju kroz projekt TeraStream u Hrvatskoj i ostatku regije.

Kulturološke prepreke
Kukoleča kaže da su kulturološki problemi unutar timova u velikim korporacijama, počevši od vremenskih razlika nadalje, veći izazov od tehničkih problema s kojima se timovi suočavaju u razvoju. "Zato mi je plan pokrenuti nekoliko bootcamp radionica u Hrvatskoj kako bih privukao talente odavde, znam kako se kvalitetne programere ovdje može pronaći", kaže Kukoleča.Objašnjava kako njegova razvojna jedinica nije smještena na jednom mjestu. Dio razvoja za Skype i Lync obavlja se u Redmondu u SAD-u, dio u Švedskoj, gdje Kukoleča odnedavno ima svoj ured, a dio u Tallinnu u Estoniji, gdje ovaj uspješni hrvatski informatičar menadžira razvojni tim koji je inicijalno radio na razvoju Skypea.

Kukoleča objašnjava kako Microsoft radi razvoj u raznim europskim državama. Nije želio detaljnije govoriti o tome. Kad se govori o strateški važnim stvarima poput razvoja, objašnjava, ne može reći čak ni koliko ljudi ima u svom timu. Službeno Microsoft na svojim internetskim stranicama navodi kako ima razvojne centre i istraživačke laboratorije u Barceloni, Cambridgeu, Copenhagenu, Dublinu, Espoou blizu Helsinkija, Saclyaju nedaleko od Pariza, Rovertu blizu Verone, Muenchenu, Moskvi i Zuerichu.U blizini Hrvatske, Microsoft ima tvornicu u Mađarskoj, koju je dobio kupnjom Nokijina poslovanja s mobilnim uređajima, no u srpnju je najavio da će je zatvoriti. Sada Mađari lobiraju da softverska kompanija kod njih otvori centar za istraživanje i razvoj u kojem bi se zaposlilo 150 programera i drugih IT stručnjaka.

Beogradski centar
Jedini takav centar u regiji ima u Beogradu. Microsoft Development Center Serbia otvoren je 2005. godine i u njemu radi 130 IT stručnjaka na razvoju tehnologija za računalno prepoznavanje rukopisa, strojnu obradu slika, bazama podataka i dodacima za Office.U drugim zemljama Microsoft otvara tzv. inovacijske centre putem kojih potiče lokalne IT tvrtke da razvijaju rješenja na njegovu softveru nudeći im besplatne licencije i mentorstvo. U Hrvatskoj to radi u Varaždinu, Splitu i Osijeku, a globalno ima više od sto takvih centara.

Radi na budućnosti telefoniranja

Puno prostora za inovacije

Dalibor Kukoleča objašnjava kako u području glasovnog i videotelefoniranja još ima mnogo prostora za napredak. Navodi da danas u mobilnim telefonima nemamo integrirane imenike s kontaktima naših prijatelja iz svih društvenih mreža, zatim nemamo mogućnost jednostavno nazvati neki broj izravno iz e-maila, i to posebno na način da se to odvija nenametljivo, primjerice, u pozadini. Nadalje, videokomunikacija još nije zaživjela, a i dalje nam je neobično upućivati pozive za više osoba odjednom iako je to način komunikacije koji inače redovito imamo s prijateljima.

Komentari (6)
Pogledajte sve

Da nije možda VTŠ na Črnomercu?

Da nije možda VTŠ na Črnomercu?


Sad je ocito ono sto sam rekao prije, kakve cemo mi "investicije" dobiti. Ljudski kapital ce otici tamo-i raditi za masne pare, a mi cemo dobiti nase izaslanstvo natrag, s troskovima koje moramo platiti, a rezultata nema.

Znaci samo dodatno iseljavanje odavde, nista drugo.

Ma nije bitno. Bitno je da se nesto desava.

Sad je ocito ono sto sam rekao prije, kakve cemo mi “investicije” dobiti. Ljudski kapital ce otici tamo-i raditi za masne pare, a mi cemo dobiti nase izaslanstvo natrag, s troskovima koje moramo platiti, a rezultata nema.

Znaci samo dodatno iseljavanje odavde, nista drugo.

New Report

Close