Zagrebačka tvrtka razvila je proizvod koji donosi revoluciju u važnom području medicine

Autor: Lucija Špiljak , 26. travanj 2021. u 11:19
Zaposlenici Q-a/PD

Ovo softversko rješenje pomaže da donirani bubreg lakše i brže pronađe odgovarajućeg primatelja.

Zagrebačka IT kompanija Q, jedna od najbrže rastućih u Europi, razvila je proizvod koji donosi revoluciju u transplataciji organa.

Riječ je o aplikaciji Accunea Transplant Monitor koju su razvili za englesku tvrtku Accunea, a koja će pomagati u transplataciji organa i raditi na povećanju uspješnih operacija. Ovo softversko rješenje pomaže da donirani bubreg lakše i brže pronađe odgovarajućeg primatelja, odnosno aplikacija unaprijed treba utvrditi hoće li novi domaćin primiti organ prije nego se organ transplatira.

Cilj je iskoristiti potencijal svakog doniranog organa, tim više jer se oko 15-20% doniranih organa u svijetu nikad ne iskoristi zbog manjka alata kojima bi ih se temeljito analiziralo.

“Pomoću ove aplikacije nefrolozi će moći s daljine pratiti ključne biokemijske podatke i na vrijeme spasiti ljudske živote. Riječ je o prvom takvom konceptu na ljudskim organima što je revolucionarni korak u zdravstvu. Jako smo sretni što imamo priliku raditi na svjetskim projektima kojim utječemo na dobrobit ljudi”, rekao je CEO Q-a Filip Ljubić.

Uskoro će aplikaciju testirati u prestižnoj londonskoj bolnici

Iz tvrtke pojašnjavaju kako tehnologija funkcionira tako da se u sterilnom okruženju na transplantacijski organ postave senzori spojeni na Arduino uređaj koji očitavaju tri vrijednosti  – kreatinin, glukozu i laktat te njihove oscilacije. Takav princip omogućava da se Bluetooth vezom prate funkcije organa u stvarnom vremenu.

Aplikacija je još uvijek u konceptualnoj fazi, a uskoro će je testirati u jednoj od najprestižnijih londonskih bolnica.  Biotech kompanija Accunea sa sjedištem u Londonu inače se bavi analitičkom medicinom, a novu će aplikaciju u budućnosti koristiti prvenstveno u transplantaciji bubrega.

Lani se Q našao među top 20 najboljih development tvrtki u svijetu i dobitnici su nagrade za najboljeg poslodavca u Hrvatskoj.

Dosad su već surađivali s biotech klijentima iz Švicarske, Njemačke i SAD-a. Trenutno imaju više od 190 stručnjaka, a plan im je u idućih godinu dana zaposliti ih još 100-tinjak.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Iz teksta se moze zakljuciti kako su oni podizvođač koji je zadužen za sofverski dio projekta, a ne originalni inovator

New Report

Close