Za javnu dražbu 5G frekvencija čak devet zahtjeva

Autor: Marija Crnjak , 17. lipanj 2021. u 22:00
Foto: IVICA GALOVIĆ/PIXSELL

Prema Hakomu, za frekvencijski pojas 700 MHz sve potrebne uvjete za sudjelovanje u postupku javne dražbe na nacionalnoj razini ispunili su A1 Hrvatska, Hrvatski Telekom (HT) i Telemach Hrvatska.

Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti (Hakom) stiglo je čak devet zahtjeva za sudjelovanje u postupku javne dražbe za frekvencije mreže pete generacije (5G) koja počinje 12. srpnja, od tvrtki HT, A1, Telemach, EOLO S.P.A., BeeIN, Digicom, Eco Net, Markoja i Terrakom.

“S obzirom na iskazane interese u fazi priprema za dražbu, broj prijava za sudjelovanjem u javnoj dražbi je nešto veći od naših očekivanja”, kažu na upit Hine iz Hakoma, podsjećajući da su zainteresirani za tu dražbu prijave trebali dostaviti do 11. lipnja, a sam postupak nadmetanja za 5G frekvencije, odnosno frekvencijske pojaseve 700 i 3600 MHz te 26 GHz počinje 12. srpnja.

Prema Hakomu, za frekvencijski pojas 700 MHz sve potrebne uvjete za sudjelovanje u postupku javne dražbe na nacionalnoj razini ispunili su A1 Hrvatska, Hrvatski Telekom (HT) i Telemach Hrvatska, a ta tri telekoma ispunili su i sve uvjete za dražbu za frekvencijski pojas 3600 MHz.

Za frekvencijski pojas 26 GHz sve potrebne uvjete za sudjelovanje u postupku javne dražbe na nacionalnoj razini ispunili su također ta tri najjača telekoma u Hrvatskoj, kao i još tvrtka EOLO S.P.A. Potrebne uvjete, pak, za dražbu na regionalnoj/županijskoj razini za frekvencijski pojas 3600 MHz ispunile su tvrtke BeeIN, Digicom, Eco Net, EOLO S.P.A., Markoja i Terrakom.

Dodjela dozvola očekuje se do kraja kolovoza, a s obzirom na početno određene cijene za frekvencijske pojaseve očekuje se prihod od najmanje 300 milijuna kuna, navode iz regulatora.

Komentirajte prvi

New Report

Close