Vodnjanski IT velikan odsada je startup jednorog, prvi i jedini u Hrvatskoj

Autor: Lucija Špiljak, Bernard Ivezić , 31. srpanj 2020. u 08:05
Izvršni direktor Silvio Kutić/Duško Marušić/PIXSELL

U sklopu akvizicije Infobip može sam raditi preuzimanja u SAD-u i Kanadi. Iz One Equity Partnersa kaže da dijele viziju kako potaknuti dodatan rast uoči IPO-a u NY.

Infobip je prvi hrvatski startup jednorog. Kompanija je u četvrtak objavila da je primila investiciju od 200 milijuna dolara od američkog VC fonda One Equity Partnersa, koji je nastao prije dva desetljeća u sklopu JPMorgan Chase banke.

Tržišna vrijednost Infobipa sada je veća od milijardu dolara. Ulaganje je prvo koje je kompanija dosad primila.

Silvio Kutić, jedan od tri suosnivača Infobipa i izvršni direktor kompanije koja je lani imala prihod od 602 milijuna eura i unazad deset godina raste u prosjeku 48 posto godišnje, kaže da je ovo prilika za dodatni rast. Infobip će ga tražiti na američkom tržištu gdje će novac od ulaganja biti investiran.

“Idemo prema novoj eri koju nazivamo ‘interakcija 4.0’ u kojoj surfanje internetskim stranicama ili skidanje mobilnih aplikacija zamjenjujemo konverzacijskom interakcijom kao temeljem komunikacije, a Infobip planira biti predvodnik ove ere i investicija One Equity Partnersa pomoći će nam u dostizanju tog cilja”, kaže Kutić.

Dodaje da One Equity Partners ima bogato iskustvo u poticanju transformacijskog rasta kod tvrtki u koje investira. Usto, Infobip u sklopu te akvizicije ima i mogućnost sam raditi preuzimanja na tržištima SAD-a i Kanade.

602

milijuna eura lanjski je prihod tvrtke s više od 2000 zaposlenih u cijelom svijetu, te više od 300.000 poslovnih klijenata

U hrvatskim okvirima ovo je najveća investicija u neki domaći startup dosad, ali njena veličina dobro se ogleda i u europskim okvirima. Naime, unazad nekoliko godina ovo je i najveće ulaganje u neku europsku softversku tvrtku u obliku Series A investicije.

Chip Schorr, stariji izvršni direktor One Equity Partnersa kaže da je uzbuđen što su sklopili partnerstvo s Infobipovim osnivačima i vlasnicima Silvijem Kutićem, Robertom Kutićem i Izabelom Jelenićem. Navodi da dijele viziju kako potaknuti dodatan rast Infobipa uoči IPO-a na burzi u SAD-u, gdje kompanija kao glavnog konkurenta vidi kalifornijski Twilio čija je tržišna kapitalizacija 37 milijardi dolara.

“Duboko smo impresionirani Infobipovim timom koji je izgradio vrhunsku, SaaS-enabled komunikacijsku platformu kojom omogućuju vodećim globalnim kompanijama bogatije korisničke interakcije, dok partnerskim telekom operatorima optimiziraju performanse”, kaže Schorr.

Infobip ima više od 300.000 poslovnih klijenata među kojima su WhatsApp, Viber, Telegram, Costco, Virgin Megastore, Strava, Uber, Unilever, Zendesk i Burger King. Počeli su 2006. kao mali startup u Vodnjanu u Istri koji je postepeno gradio vlastitu globalnu mrežu.

Danas pružaju vlastito izgrađenu tehnologiju koja može doprijeti do više od sedam milijardi uređaja i stvari u više od 190 zemalja, a direktno su povezani s više od 600 telekom operatera u svijetu.

“Nema poznatije mobilne aplikacije koja ne koristi neku našu uslugu. Neki od prvih korisnika ovdje bili su nam Hrvatski telekom i Konzum. Usto, praktički sve banke u Hrvatskoj koriste naše usluge. Globalno naše usluge koristi 370 banaka, koje pomoću naše platforme povezuju svoje baze podataka i isporučuju PIN-ove za kartice”, rekao je lani Kutić u intervjuu za Poslovni dnevnik te dodao da je Infobip jedna od deset najbrže rastućih B2B SaaS kompanija na svijetu, koja je od nula do 100 milijuna dolara prihoda narasla u samo sedam godina.

Tvrtka zapošljava više od 2000 ljudi, a Kutić je prošle godine procijenio da će se taj broj do 2022. udvostručiti. Prisutni su na šest kontinenata, a 2008. godine krenuli s otvaranjem prvih ureda izvan Hrvatske, kojih je danas više od 65.

Direktor je lani za Poslovni dnevnik rekao kako su financije počeli koristiti kao polugu razvoja kompanije.

U rujnu 2019. krenuli su i sastanci s globalno najvećim VC fondovima i nekoliko velikih kompanija koje su pokazale značajan interes. Vodnjanski softverski div ranije je najavio i jačanje baze u pripremama za izlazak na burzu u New Yorku, dok istovremeno jačaju i poziciju u regiji.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Firma je od 600 mil EUR u Hrvatskoj prijavila svega 20 mil i platila manje od 1 mil EUR. Po čemu je to uopće hrvatski startup kada je registriran u Londonu gdje i plaća porez. Puno buke nizašto, država je maćeha startupima i zauzvrat od njih ne dobiva ništa.

Kao prvo ne znam po čemu je to uopće hrvatski startup. Ako pogledamo financijsko izvješće Infobip doo je od navodnih 600 mil EUR prihoda u Hrvatskoj prijavio svega 20 mil i platio poreza manje od 1 mil EUR. Sve ostalo vjerojatno je prijavljeno u Infobipu registriranom u Londonu.

Po čemu je to onda hrvatski jednorog kada nema veze sa Hrvatskom, osim što se ovdje odrađuju nisko plaćeni poslovi zbog jeftine radne snage. Država će doživljavati sve više ovakvih priča, a tko bi i zamjerio Infobipu ako nije dobio nikakve podrške u državi koja ne pomaže stratupima pa i nema nikakve koristi od njihovog uspjeha. Treba se dobro zamisliti kuda ovakva politika vodi naše društvo.

 

Objava čeka odobrenje

New Report

Close