Vodeći britanski znanstvenik upozorava: “Čovječanstvu prijeti još 1,7 milijuna nepoznatih virusa”

Autor: Poslovni.hr , 03. lipanj 2020. u 14:29
Foto: Getty Images

Vjeruje se da je SARS-CoV-2 virus,koji uzrokuje bolest COVID-19, na čovjeka prešao sa šišmiša u Kini.

Vodeći britanski znanstvenik upozorava da životinje u sebi nose gotovo dva milijuna virusa koji potencijalno mogu prijeći i na ljude te izazvati nove i opasne bolesti, piše Zimo.

Dr. Peter Daszak, predsjednik EcoHealth Alliancea, rekao je za Sky News da iz pandemije koronavirusa moramo izvući važne pouke kako bi iduću pandemiju mogli zaustaviti na njezinom izvoru.

Analizirali smo broj nepoznatih virusa koji bi se mogli pojaviti u budućnosti i procjenjujemo da ih ima oko 1,7 milijuna, odnosno tipova virusa koji mogu zaraziti i ljude, pojasnio je Daszak.

To je doista značajana prijetnja u budućnosti. Mi znamo za svega nekoliko tisuća virusa tako da velika većina tek čeka da se pojavi, dodaje.

Vjeruje se da je SARS-CoV-2 virus,koji uzrokuje bolest COVID-19, na čovjeka prešao sa šišmiša u Kini.

Studije provedene nad ljudima koji žive blizu pećina šišmiša u Aziji pokazale su da drugi virusi mogu zaraziti ljude, no da nisu dovoljno evoluirali da se počnu širiti u epidemijskim razmjerima.

Dr. Daszak naglašava da se treba napraviti svaki napor kako bi se otkrio genetski kod virusa koji žive u životinjama. Za to bi, procjenjuje, bilo potrebno 10 godina, nakon čega bi se mogla razviti i učinkovita cjepiva.

Komentirajte prvi

New Report

Close