Vlada konačno otvara tržište od 800 milijuna kuna

Autor: Bernard Ivezić , 23. veljača 2015. u 09:58
Tomislav Vračić, načelnik sektora za infrastrukturu Ministarstva uprave/S. Midžor/PIXSELL

Sedamdeset setova podataka odmah će biti dostupno i na temelju njih će se moći razvijati aplikacije i usluge.

Vlada će u iduća dva tjedna objaviti portal otvorenih podataka data.gov.hr i time početi otvarati prostor za razvoj novih biznisa od kojih se očekuje da BDP mogu podići za 800 milijuna kuna godišnje.

Miroslav Schlossberg, voditelj ekspertne skupine Code for Croatia u udruzi HROpen, koji je napravio procjenju za Hrvatsku, na otvaranju Dana otvorenih podataka u petak istaknuo je da je to velik potencijal. Europska komisija očekuje da će do 2020. otvoreni podaci gospodarstvu Unije donijeti 40 milijardi eura, a neizravna se korist procjenjuje na 140 mlrd.Tomislav Vračić, načelnik sektora za infrastrukturu Ministarstva uprave, istaknuo je da je hrvatski portal otvorenih podataka u fazi poliranja.

 

140mlrd.

eura neizravna je korist na koju EU računa od otvorenih podataka

"Plan je da ga Vlada predstavi u iduća dva tjedna sa 70 setova podataka, koji će odmah postati dostupni građanima i tvrtkama da na temelju njih rade aplikacije i usluge. Znamo da će biti problema s tvrtkama i institucijama iz javnog sektora koje zarađuju na tim podacima, ali moramo se prilagoditi regulativi EU", rekao je Vračić. Anamarija Musa, povjerenica za informiranje, rekla je kako znaju da se neka javna tjela trude naplatiti što više podataka i tako im ograničiti pristup.  

"Kažu da će, ako to naprave, poduzetnici na tome zarađivati, kao da je to nešto loše", rekla je Musa. Europska regulativa ne priječi da država naplaćuje neke podatke, osobito one koji se redovito osvježavaju i čije prikupljanje košta. To se može naplatiti, ali do realnog troška. Vračić je podsjetio da neka država tijela dobro zarađuju na podacima. Kao primjer je naveo Državnu geodetsku upravu, čiji su podaci jedni od najzanimljivijih i tvrtkama: "I oni će u nekom trenutku otvoriti svoje podatke, pri čemu će oni do kojih dolaze uz marginalni trošak morati biti besplatni, a oni koji donose visoke vrijednosti će se naplaćivati".

Komentirajte prvi

New Report

Close