Uvođenje ove tehnologije prilika je da se preskoče neke danas naprednije industrijalizirane države u okruženju

Autor: Darko Bičak , 10. prosinac 2019. u 09:15
U organizaciji Poslovnog dnevnika održan je okrugli stol '5G - mogućnosti primjene'/Igor Šoban/PIXSELL

Uvođenje nove tehnologije bit će prilika za naše najbolje inženjere, informatičke i matematičke stručnjake da mogu raditi i u Hrvatskoj.

Sljedeća generacija mobilnih mreža 5G neće utjecati samo na tržište komunikacija, kao što je to bio slučaj s 3G i 4G mrežama, nego i na cjelokupno gospodarstvo i društvo, rečeno je na okruglom stolu "5G – mogućnosti primjene", koji se u organizaciji Poslovnog dnevnika održao prošlog tjedna u Zagrebu. Najvažniji zaključci ovog skupa su da je 5G tehnologija dostupna, no da se sada samo raspravlja o dinamici i načinu njezine primjene.

Sudionici su se složili da će ova tehnologija imati dva kolosjeka – s jedne strane će promijeniti postojeću industriju i društvo na način da će ih moderenizirati i digitalizirati, no s druge strane će se stvoriti usluge i radna mjesta koja još ne postoje niti se zna točno kako će izgledati. Tonko Obuljen, predsjednik Vijeća Hrvatske regulatorne agencije za mrežnje djelatanosti – Hakom ističe da iako je teško razdvojiti efekte koje tehnologija ima na tvrtke i na građane jer je to povezano, da je za očekivati da će sljedeći korak u razvoju mobilnih mreža imati manjeg efekta na same građane, koji već koriste 4G tehnologiju, a više na gospodarstvo.

"Glavne karakteristike 5G su puno veći kapacitet spajanja raznih uređaja uz puno manje kašnjenja", kazao je Obuljen. Dodaje da je jedna od usluga koje mu po pitanju 5G prve padaju na pamet dijagnostika u automobilu koja bi radila servis na samom vozilu u realnom vremenu, a isto tako i u medicini gdje je zamislivo da se radi operacija na daljinu, ali bi svejedno trebao netko biti prisutan pri tome. 

 

Gugić

Ako zaostanemo globalne tvrtke neće nam moći nuditi pojedine servise.

"Hrvatska nema jako razvijenu automobilsku industriju, ali zato imamo puno manjih i većih IT tvrtki koje rade za globalno tržište i koji mogu pomoću 5G napraviti prednost. Neće se stati niti s primjenom niti modernizacijom 4G nego će se i ona lagano dograđivati, no s vremenom će sve ostale mreže – 2G, 3G, 4G migrirati prema 5G. Ovo je prilika je da se preskoče i neke danas naprednije industrijalizirane zemlje u okruženju koje bi se mogle naći u problemu ako neće biti u korak s tehnološkogim napretkom. Najuspješniji i najnapredniji idu tamo gdje postoje bolje prilike, u ovom slučaju infrastruktura 5G", ističe čelnik Hakoma.

No, upozorava da će i kvalitetni kadrovi potražiti izazovan posao samo tamo gdje će on biti omogućen. "Nova tehnologija će omogućiti razvoj nevjerotnog broja novih usluga baziranih na internetu stvari, obradi velike količine prikupljenih podataka preko 5G mreže i povezanim s umjetnom inteligencijom. To će biti prilika za naše najbolje inženjere, informatičke i matematičke stručnjake da mogu raditi i u Hrvatskoj". Zaključno, razvoj 5G mreže vidi kao veliku priliku za hrvatsko gospodarstvo te smatra kako bi svi koji mogu pomoći uvođenju 5G mreža (država, lokalne zajednice, operatori, regulator, gospodarstvenici) trebali biti aktivno uključeni u taj projekt.

Tko će platiti investicije
Jasminka Martinović, direktorica ICT Udruge pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) ističe da su analize učinka 5G na gospodarstvo pokazale da ova tehnologija uvelike jača produktivnost. "Vidjeli smo da je došlo do razvoja i jačanja novih proizvoda i usluga – posljedično se razvijaju i nova zanimanja za koja nismo prije par godina mogli niti pretpostaviti da će postojati. Hrvatska se nalazi na 65% europskog prosjeka produktivnosti, a 5G može u svakom slučaju biti jedan od najvažnijih alata za podizanje te produktivnosti. Analize pokazuju da 5G može podići produktivnost za oko šest posto, posebno u poljoprivredi, javnom sektoru i proizvodnji. Veliki impakti će imati na autoindustiriju, zdravstvo, promet i energetiku gdje se već sada vidi neki napredak po tom pitanju. Velika prilika je u High Techu i startupovima raznih segmenata", kaže Martinović. Dodaje da će pri implementaciji 5G tehnologije jedno od glavnih pitanja biti cijena investicije i tko će je platiti. 

 

Martinović

Hrvatsko društvo je dosta konzervativno prema novim tehnologijama.

"To su spojene posude jer ako ulažete samo u područja koja su razvijena, ona će biti još razvijenija, a ona koja su nerazvijena će ostati i dalje nerazvijena jer se neće moći razvijati u tehnološkom smislu. Tu je velika uloga HAKOM-a koji će regulatornim alatima i poticajima omogućiti da se Hrvatska ravnomjerno razvije po pitanju tehnologije 5G. Prije svega će se javnim novcem poticati pokrivanje buduće Schengenske granice (Hrvatska prema Srbiji i BiH), a što će omogućiti da se automatski pokriju i područja koja se nalaze uz granice. Sami operateri će prije svega ulagati u velike gradove koji su im naprofitabilniji", ističe Martinović. Pojasnila je da se Hrvatska obvezala da će do 2025. osigurati 5G mrežom sve gradove i sve glavne prometnice te da je to vrlo ambiciozan plan u kojem sudjeluju operateri, ali i proizvođači mrežne opreme.

 

1,26 mlrd.

kuna procjena je HUP-a da industrija mora dodatno uložiti u razvoj 5G-a

HUP procjenjuje da industrija mora uložiti dodatnih 1,26 milijardi kuna, uz činjenicu da bi operateri morali i dalje ulagati u postojeću 4G mrežu. Udruga je pripremila i set mjera koji bi telekomima trebao pomoći u ambicioznom planu – jedan set mjera se odnosi na zahtjev smanjenje naknada za koncesije, a drugi na regulativu, prije svega na gradnju i dozvole vezane uz to. "Globalna istraživanja pokazuju zabrinjavajuće trendove u Hrvatskoj jer lagano padamo na ljestivcima kojima se ocjenjuje spremnos za budućnost – pripremljenost za digitalizaciju. Digitalizaciju su dobro prihvatile usluge – operatori i financijska indsutrija, no proizvodnja kaska. Hrvatsko društvo, tako i gospodarstvo, je za sada dosta konzervativno prema novim tehnologijma, no i istraživanja HUP-a pokazuje da se dobra praksa tvrtki koje su primjenile digitalizaciju sve više prepoznaje", ističe Martinović.

I ona upozorava na problem radne snage. "Istraživanja pokazuju da je 80% poslodavaca zabrinuto da li će u budućnosti moći pronaći profil zaposlenika koji će im trebati. Sve će biti važnije da se studente nauči razmišljati i snalaziti u prostoru i vremenu i prilagođavati novi tehnologijama i zahtjevima tržišta – teško je trenutno predvidjeti u kojem će točno smjeru tehnolgoija i gospodarstvo ići", zaključila je čelnica HUP-ove ICT udruge. Andrija Gugić, product manager tvrtke Include iz Solina, tvrtke Ivana Mrvoša koja je globalno poznata po svojim pametnim klupama, ističe da tehnologija 5G za njih prije svega znači mobilnost.

 

Kovačević

Nova tehnologija omogućit će komunikaciju između strojeva.

"Već je 4G napravio veliki pomak, no 5G će dati dodatni zamah. Inženjeri su često na terenu te pomoću ove tehnologije imaju bolji alat kojim mogu svaki posao odraditi s bilo kojeg mjesta. Još jedna stvar je dostupnost mreže.  S dosadašnjim tehnologijama je bilo problema s brojem i blizinom baznih stanica, a krajnjem korisnike je u suštini manje briga koja tehnologija se primjenjuje ako oni imaju kvalitetnu uslugu s stabilnom i velikom brzinom interneta. Još će se u praksi morati uraditi nekoliko stvari po pitanju sigurnosti po zdravlje, zakonske regulative, prijelaza na tehnologiju i sl., ali to će ići svojim tijekom. Za nas je primjena 5G neograničena, bilo da se govori o multimediji, industriji, energetici ili bilo čemu drugom. 

Bez kašnjenja signala
Najvažnije je da imamo pristup podacima u realnom vremenu, što možda nije bitno kod emaila, ali je itekako u procesnoj industriji", navodi Gugić čija tvrtka slavi petu godišnjicu, a ima 45 zaposlenih te posluju na 50-ak svjetskih tržišta. Dodaje da je Afrika možda i najbolji primjer što tehnologija može donijeti gospodrstvu i društvu. "Afrika je najbolji primjer kako mali pomaci rade gigantske skokove. Udaljeni krajevi Afrike su kroz jednostavne tehnologije razmjene informacija, 2G ili 3G, omogućile puno lakšu razmjenu, prije svega, dobara. Tipičan primjer, čovjek želi prodati kravu i kupiti ovcu.  To je prije nekog vremena bilo teško ili nemoguće zbog velikih udaljenosti i svekolike nepovezanosti. Danas je uz pomoć solarnih punjača i mobilnih mreža to postalo jednostavno uz povećanje dodane vrijednosti u tamošnjoj robnoj ili robno-novčanoj razmjeni.

Novo stanje poduzetništva kakvo do sada nije postojalo. Preskočili su nekoliko industrijskih revolucija, od robne razmjene su odjednom došli do mobilnog plaćanja, zato jer je to jedino moguće", ističe Gugić. Upozorava da bi nam se moglo dogoditi, ako u Hrvatskoj ne krenemo na vrijeme u razvoj 5G infrastrukture, osim čijenice da se mnoge tvrtke i biznisi neće razvijati, da niti mnoge globalne tvrtke neće na našem tržištu nuditi pojedine sevise. Srđan Kovačević, izvršni direktor tvrtke Orqa iz Osijeka, koja se bavi pružanjem usluga transfera vizualnog signala – izrađuju multimedijalne naočale za upravljanje dronovima, ističe da su oni našli nišu na tržištu koja ne bi mogla postojati bez tehnologije kakva je 5G.

 

6 posto

6 posto može se podići produktivnost pomoću 5G-a, pokazuju analize

"Tehnologija udaljene stvarnosti je jedna od stvari koja ne dopušta kašnjenje signala – interakcija između korisnika i operatera. To nije zamislivo bez 5G-a. Nama je omogućen razvoj niza aplikacija koje se baziraju na prednostima 5G-a. Zanimljivo će biti pitanje izgradnje nove mobilne infrstrukture jer iskustvo pokazuje da je najveći interes operatora za gusto naseljena područja Hrvatske.  No, naš dojam u komunikaciji s tvrkama koje se bave novim tehnolgijama je da će 5G imati veliku primjenu u području javne sigurnosti, a gdje je najviše uključena država", kaže Kovačević.

I on dodaje da je Schengen najbolji model za to jer će iz razloga sigurnosti biti javni interes da se signalom pokriju područja koja inače nikada ne bi bila pokrivena. Istu situaciju vidi i s vatrogascima koji će moći ovom tehnologijom puno kvalitetnije pokrivati požarišta, a koja se često isto nalaze u nenaseljenim prostorima, bespilotnim letjelicama i stalnom komunikacijom s ostalim dionicima u gašenju požara. 

 

Obuljen

5G će omogućiti razvoj novih usluga baziranih na internetu stvari.

 

"Trenutno smo u dobu neke nove industrijske revolucije, 4.0 industrije, gdje je glavni proizvod informacija. Početkom 20. stoljeća se stupanj razvoja mjerio u kilometarama željeznice. Danas, ako je podatak glavni proizvod, treba postojati infrastruktura koja će omogućiti razmjenu tih infromacija. U razvijenim zemljama će 5G omogućiti komunikaciju strojeva unutar neke tvornice ili industrije. Ovdje nije toliko važno pitanje da li sad postoji takva indsutrija u kojoj bi se 5G primjenio, bitnije je da neće biti niti investicija u nove tvornice, logistike itd. ako neće postojati infrastruktura koja će omogućiti razmjenu podataka po 5G zahtjevima.  Ovdje nije ključno pitanje što možemo dobiti s 5G nego što ćemo izgubiti ako nećemo ići u to u pravo vrijeme", navodi Kovačević.

Zaključuje da će s 5G u kratkom roku profitirati IT tvrtke koje ovdje postoje te koje će doći ili će se osnovati. Iako je za sada teško reći kakve će to imati benefite za druge sektore jer se ova tehnologija stalno razvija, kaže, razvidno je da će 5G imati velike efkete na čitavo gospodarstvo i društvo.

Komentirajte prvi

New Report

Close