Uvođenje 5G mreže ključ je za konkurentnost

Autor: Poslovni dnevnik , 27. veljača 2020. u 21:59
Nova je mreža temelj razvoja gospodarstva/DUBRAVKA PETRIĆ/PIXSELL

Ne postoji zemlja koja već nije ili ne planira implementirati novu generaciju, kažu iz HUP-a.

Hrvatska udruga poslodavaca (hup) istaknula je da je implementacija pete generacije mobilnih mreža, 5G mreže, ključ buduće i sadašnje konkurentnosti, te opovrgnula tvrdnje Hrvatske udruge za zaštitu od elektromagnetnog zračenja (HUZEZ) da je Švicarska zaustavila implementaciju 5G mreže.

Iz HUP-a su naglasili da je implementacija pete generacije mobilnih mreža ključ buduće, ali i sadašnje konkurentnosti. Ona je temelj razvoja gospodarstva jer otvara dosad nezamislive mogućnosti za primjenu u industriji, poljoprivredi, obrazovanju, zdravstvu ili pametnoj gradskoj infrastrukturi.

“Ne postoji zemlja na svijetu koja već nije implementirala ili ne planira implementaciju 5G tehnologije. A, kao što je to bio slučaj i kod ranijih generacija i drugih znanstvenih inovacija, oko 5G mreže šire se dezinformacije i teorije zavjere”, upozorava HUP.

Ustvrdili su da Švicarska nije zaustavila njezinu implementaciju nego je, upravo suprotno, otišla iznimno daleko u izgradnji i komercijalnoj upotrebi 5G-a. Švicarska nacionalna agencija za okoliš (BAFU) nije zaustavila izgradnju mreže, već utvrdila načine na koje kantoni mogu nastaviti s izdavanjem dozvola za postavljanje 5G antena, a da se poštuju propisane odredbe nižih razina.

Švicarska ima složenu strukturu odlučivanja i ovlasti, pojasnili su iz HUP-a. Tvrde da zbog drugačijeg funkcioniranja mreže 5G tehnologija čak smanjuje ukupnu izloženost zračenju i pozivaju se na britanskog regulatora za elektroničke medije, koji je objavio rezultate studije mjerenja zračenja u blizini 16 stanica 5G-a postavljenih u 10 gradova.

Mjerenja pokraj mjesta s puno korisnika pametnih telefona, poput shopping centara, pokazala su vrlo niske razine zračenja 5G stanica.

Komentirajte prvi

New Report

Close