Uspjeh Đikićevog tima: Otkrili su slabu točku korona virusa?

Autor: Poslovni.hr , 06. svibanj 2020. u 12:40
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Znanstvenici njemačkog Instituta za biokemiju (IBC) na čelu s našim Ivanom Đikićem možda su otkrili slabu točku korona virusa…

Grupa znanstvenika sa Instituta za biokemiju II Sveučilišta Goethe u Frankfurtu na Maini sa suradnicima prepoznali su proteazu PLpro koronavirusa SARS-CoV-2, sličnu papainu, kao osnovni virusni enzim ali i moguću slabu točku ovog virusa, piše Večernji List.

PLpro je potreban za procesiranje virusnih polipeptida i sastavljanje novih virusnih čestica unutar ljudske stanice. Dodatno, SARS-CoV-2 koristi ovaj enzim kako bi utišao odgovor imunog sustava na njegovu prisutnost te pomaže virusnoj modulaciji da rad domaćeg imunog sustava okrene u svoju korist. Tako se virus lakše može replicirati i dalje širiti.

Skupina je znanstvenika dokazala kako farmaceutici usmjereni prema PLpro proteazi putem nekovalentnog inhibitora blokiraju širenje virusa i povećavaju imunost protiv novog koronavirusa u ljudskih epitelnih stanica, prvoj postaji ulaska virusa u organizam. Rezultati su ovog istraživanja dostupni javnosti kao rad predložen za objavljivanje u znanstvenim časopisima ugledne obitelji Nature.

– Naši rezultati nude uzbudljivu mogućnost dvostazne terapijske strategije putem ciljanja PLpro proteaze – istodobno se zaustavlja virus te se jača imuni sustav. Da bismo postigli ovako dubok uvid kombinirali smo biokemijsko, strukturalno i funkcionalno znanje koje postoji na našem institutu pa sam iznimno zahvalan mojoj skupini znanstvenika koja je doista postigla puno u jako kratko vrijeme. Naše zajedničko istraživačko djelovanje s Institutom za medicinsku virologiju pod vodstvom Sandre Ciesek bilo je doista najbitnije kako bi se pokazalo kako inhibicija PLpro proteaze zaustavlja virus, rekao je naš poznati znanstvenik prof. dr. sc. Ivan Đikić koji je voditelj skupine znanstvenika sa Sveučilišta Goethe koja potpisuje ovo postignuće, piše Večernji List.

Komentirajte prvi

New Report

Close