Nova generacija nacionalne infrastrukture: Ukupna vrijednost projekta iznosi gotovo 200 milijuna kuna

Autor: Lucija Špiljak , 08. listopad 2020. u 14:47
Na Znanstveno-učilišnom kampusu Borongaj u Zagrebu niknut će podatkovni centar snage 1,1 MW

Radovi na centrima završavaju u rujnu 2021., nakon čega započinju na lokaciji Srca u Zagrebu i trajat će još četiri mjeseca.

Na pet lokacija u četiri grada – u Splitu, Rijeci, Osijeku i Zagrebu – započelo je uređenje i opremanje podatkovnih centara u vrijednosti od 54,5 milijuna kuna, u sklopu provedbe projekta Hrvatskog znanstvenog i obrazovnog oblaka (HR-ZOO) koji koordinira i vodi Sveučilišni računski centar (Srce).

Postojeći prostori prenamijenit će se u moderne podatkovne centre spremne za prihvat opreme informatičko-komunikacijske tehnologije. Ukupna vrijednost projekta HR-ZOO iznosi gotovo 200 milijuna kuna, a podržava ga i Ministarstvo znanosti i obrazovanja s 15% svote, dok je 85% osigurano iz EU fonda za regionalni razvoj.

Radovi na centrima završavaju u rujnu 2021., nakon čega započinju na lokaciji Srca u Zagrebu i trajat će još četiri mjeseca. “Podatkovni centri u Splitu, Rijeci i Osijeku bit će izgrađeni u sklopu postojećih objekata, što ograničava njihove kapacitete, a izgradnjom podatkovnog centra u sklopu Znanstveno-učilišnog kampusa Borongaj, na 1300 m2 te snagom od 1,1 MW, opet ćemo imati centar relevantan i adekvatan za modernu znanost i obrazovanje.

Početak radova je važan iskorak prema izgradnji nove generacije nacionalne e-infrastrukture koja će znanstvenoj i akademskoj zajednici osigurati napredne računalne i spremišne resurse te na njima izgrađene digitalne usluge.

Integracija budućih potreba ustanova, projekata i inicijativa iz sustava znanosti i obrazovanja za udomljavanjem IKT opreme omogućit će višestruke uštede u sustavu”, poručio je Ivan Marić, voditelj Projekta HR-ZOO i zamjenik ravnatelja Srca.

Komentirajte prvi

New Report

Close