Ulagačima uz održivu infrastrukturu magnet IoT mreža za integriranje uređaja

Autor: Darko Bičak , 23. studeni 2020. u 22:01
Industrijsko logistička zona Kutina prostire se na 74 ha, Foto: PD

Gotovo je tisuću gospodarskih zona u Hrvatskoj, ali peta u Kutini jedina slovi kao ‘pametna’.

Iako u Hrvatskoj trenutačno postoji, što na papiru, a što i operativno, gotovo tisuću raznih gospodarskih zona, ona u Kutini, peta u tom gradu, koja će zaživjeti ovih dana, trebala bi odskakati od prosjeka te izazvati veliki interes investitora. Kako pojašnjava Zlatko Babić, gradonačelnik Kutine, Industrijsko logistička zona Kutina (ILZK) prostire se na 74 hektara potpuno, imovinsko-pravno i komunalno, uređenog zemljište, a sastoji se od sedam parcela veličine četiri do 24 hektara. “Imamo idealan prometni položaj jer se zona nalazi uz samu autocestu, željezničku prugu, a i zračna luka u Zagrebu je na 80-ak kilometara. Najbliža riječna luka je na Savi u Sisku koja je udaljena 45, a Luka Rijeka je na 235 km. Očekujemo interes velikih industrijskih i logističkih ulagača kojima možemo ponuditi maksimalnu prometnu i energetsku propusnost”, kaže Babić. Dodaje da Kutina korisnicima ILZK-a nudi, kao što je običaj i u mnogim drugim zonama, oslobađanje od plaćanja komunalne naknade, oslobađanje plaćanja komunalnog doprinosa u razdoblju od pet godina, a isto tako nude pomoć samog Grada i tamošnje razvojne agencije u pripremi projekata i njihova financiranja.

Zeleno i digitalno

Hrvoje Krmelić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj istaknuo je da u Kutini ima 378 poduzetnika koji zapošljavaju 5381 čovjeka te da su, osim tradicionalne Petrokemije koja je tu već desetljećima, gotovo svi drugi investitori došli zbog ekonomskih mjera Grada. “Statistika pokazuje da smo 43. grad u Hrvatskoj po broju poduzetnika, a na 22. mjestu po broju zaposlenih. Najveći poslodavci su Petrokemija s oko 1400 zaposlenih te SELK s 800”, kaže on.

U Kutini je i globalno poznati Agrivi koji je razvio softver za upravljanje farmama koji se koristi u svakom kutku svijeta, a koji je primjer onoga što od ILZK u Kutini žele napraviti i po čemu je žele izdvojiti, da bude prva pametna poslovna zona u Hrvatskoj. Naime, kako je pojasnio Dino Bošnjaković konzultant B-SMart Consultinga na prezentaciji ILZK-a jučer u HGK, radi se o zoni koja će investitorima ponuditi zeleno i digitalizirano okruženje. “EU je u svojem Zelenom planom namijenio veliki novac zelenim investicijama i digitalizaciji te mi ovim projektom želimo poduzetnicima omogućiti da što bolje iskoriste te mogućnosti. Osim komunalne i druge infrastrukture koja je po najvišim kriterijima održivosti, Kutina je u ILZK-u ponudila svim ulagačima vlastitu IoT mrežu koja je u vlasništvu lokalne zajednice. Kroz dva IoT koncentratora će na području cijeloga grada omogućiti poduzetnicima, kojima je to nužno i bitno, da uvežu u nju na siguran i operativan način sve svoje uređaje. Kako je mreža u lokalnom vlasništvu, neovisna je o globalnim poremećajima te se može nadograđivati i prilagođavati potrebama korisnika.

SNUPI za upravljanje

Tu je i jedinstveni softver koji objedinjuje sve sastavnice “pametne” zone – Sustav za nadzor i upravljanje poduzetničkom infrastrukturom (SNUPI) koji omogućuje i upravljanje svim elementima zone, posljedično i grada, a služi za praćenje i analizu podataka po volji vlasnika, odnosno ima modularni sustav. SNUPI je, kažu, agnostik te ne preferira ni jednu tehnologiju ni mrežu već omogućuje implementaciju svih postojećih Smart City rješenja te projekata koji se tek planiraju.

Komentirajte prvi

New Report

Close