Uče izraditi IT proizvod, za pokazati prijateljima

Autor: Ivan Tominac , 10. listopad 2020. u 09:30
Edukacija je namijenjena djeci u dobi od 6 do 14 godina/KIBERONE

Na razvoju projekta je sudjelovao interdisciplinarni tim stručnjaka, a ovaj obrazovni program autorska je metoda razvijena uz eksperte iz Silicijske doline, Rusije i Švedske.

Projekt KIBERone nastao je u 2017. u Rusiji, u gradu znanosti Jekaterinburgu. Sve je počelo od jednostavnog roditeljskog upita koji se ticao edukativnog centra u kojem bi djeca mogla vježbati svoje vještine iz računalnih tehnologija.

Ništa kvalitetno nije postojalo i rodila se ideja za sveobuhvatnom edukacijom za djecu iz tog područja. Tako je nastala KiberŠkola, program edukacija o digitalnim vještinama koji će se ovog vikenda održati i u Zagrebu, prvi put u Hrvatskoj. Na razvoju projekta je sudjelovao interdisciplinarni tim stručnjaka, a ovaj obrazovni program autorska je metoda razvijena uz eksperte iz Silicijske doline, Rusije i Švedske. Danas program beskorisno vrijeme provedeno na gadgetima pretvara u korisno znanje za budućnost.

“Na takav način se pojavila prva KiberŠkola međunarodnog formata koja pruža uslugu sveobuhvatne edukacije djece u dobi od 6 do 14 godina te podučava modernim vještinama iz digitalnih tehnologija: programiranja, izrade web stranica, računalnih igara i crtića, 3D modeliranja, SMM-a, internetske promocije, chat botova, kibernetičke sigurnosti i puno više”, rekla nam je direktorica KiberŠkole u Zagrebu Ksenija Babić.

Priznanja Microsofta i UNESCO-a
Kroz vrata međunarodne škole prošlo je već više od 30.000 osnovnoškolaca. Edukacije su održane u 183 škole diljem svijeta, s više od 600 predavača sa znanjima o korištenju kreativnih alata uz koje djeca uče o programiranju, osnovama web dizajna, vještinama zajedničkog rada na projektima i sigurnog korištenja tehnologije i interneta. U Hrvatsku je KIBERone dovela Ksenija Babić. Bavila se digitalnim tehnologijama te tehnologijama u oblaku u IT tvrtkama poput Hewlett-Packarda i Adobea.

Projekt je kvalificiran i od Microsofta, a razlog tome je, ističe ona, isključivo kvaliteta. “Naši nastavnici su posebni, ne samo zato što imaju stvarno praktično znanje iz područja programiranja i rade u velikim IT tvrtkama stvarajući nove proizvode koji mijenjaju svijet, već i zato što su znanje u cijelosti spremni prenijeti djeci. Svaka dobna skupina djece obučava se prema posebnom dugoročnom programu koji su sastavili stručnjaci u području IT tehnologija, psiholozi i profesori. Rezultat svakog modula je stvaranje vlastitog IT proizvoda koji se može pokazati prijateljima i obitelji. Dolaskom u KiberŠkolu dijete savladava znanje ispočetka, a do 14-15 godina imat će osnove bazičnog znanja iz informatike”, dodala je Babić.

Ove godine dobili su i međunarodno priznanje UN-a i Unescoa. Među 800 prijavljenih projekt KIBERone je glasanjem 2000 ljudi dobio najviše glasova u kategoriji E-učenje i upotreba IKT-a za formiranje globalnog informacijskog društva, čime su postali najbolja ovakva škola u EU.

Programski jezici i engleski jezik
Takva priznanja ne čude jer oni djecu obrazuju upravo za budućnost koja nam govori da će za 5 do 7 godina 50% današnjih zanimanja nestati. “Do prije nekoliko godina poznavanje programskih jezika je još uvijek bilo ograničeno na obrazovane programere koji su vještine dobivali od profesora i uz knjige. Danas više nema opravdanja za nepoznavanje programskih jezika- barem u osnovama. Usavršavanje u visokim tehnologijama danas je bitno kao i učenje stranog jezika”, rekla je naša sugovornica.

Prema Europskoj studiji o djeci i internetu 2020., u Hrvatskoj djeca mreži najčešće pristupaju preko pametnih telefona i računala/laptopa/notebooka te svako peto dijete u dobi od 9 do 17 godina u potpunosti ili uglavnom ne zna promijeniti postavke privatnosti, npr. na društvenim mrežama. Kad ih je zadnji put na internetu nešto uznemirilo ili im zasmetalo, više od pola djece u dobi od 9 do 17 godina je zatvorilo aplikaciju i slično. “Ovakva istraživanja su bitna, a pokazuju da današnja djeca jako puno vremena provode komunicirajući preko gadgeta.

Kao rezultat obuke u KiberŠkoli dijete će razviti soft-skills: kritičko i logično razmišljanje, brzinu donošenja odluka, iskustvo izrade prezentacija, samomotivaciju, iskustvo vođenja pregovora, biti vođa i radu u timu. Zakon, zar ne? Dijete savladava primijenjene vještine digitalnog okruženja i bazičnog engleskog jezika te se osjeća sigurnije s vršnjacima”, istaknula je direktorica Babić. Tijekom ogledne radionice dijete će moći napraviti svoj crtić ili svoj lik iz igre Minecraft.

Odnos radionica temelji se na 20% teorije i 80% prakse, što se ističe kao najveća prednost programa “Broj potrebnih vještina raste sa svakom godinom. Za djecu biramo najzanimljivije i najmodernije programe koji se mogu primijeniti u svakodnevnom životu tinejdžera i koji otvaraju put prema profesionalnom razvoju. Kao rezultat učenja u KiberŠkoli dijete će razviti fleksibilnost razmišljanja te će posjedovati odgovarajuće vještine digitalne sredine”, dodala je naša sugovornica.

Jesu li ovakve radionice i svojevrsna kritika obrazovnom sustavu, dalo bi se diskutirati, a zašto bi možda bile objašnjava čelnica KiberŠkole u Zagrebu: “Kako je rekla bivša ministrica Divjak: Informatika je uvedena i provodi se u svim petim i šestim razredima kao obavezni predmet, a u ostalim kao izborni. Ali, dok se učionice opreme, nastavnici adekvatno educiraju i program prilagodi, uzmite dijete u svoje ruke i nemojte da čeka na znanje”, zaključila je Ksenija Babić.

Komentirajte prvi

New Report

Close