U Zagrebu će se sekvencirati DNK nove generacije

Autor: Lucija Špiljak , 18. veljača 2019. u 22:00
Ispitivat će i genetski materijal iz 30 zemalja

Slovenska tvrtka GenePlanet u Zagrebu uredila laboratorij za obradu tzv. NIPT uzoraka.

Jedna od vodećih kompanija za genetiku u Europi  – GenePlanet iz Slovenije  – pokrenula je Centar za sekvenciranje DNK nove generacije (NGS) u Zagrebu.

Vrhunski uređen laboratorij, koji predstavlja veliki poticaj razvoju znanosti u Hrvatskoj i široj regiji, osnovali su u suradnji sa zagrebačkom Poliklinikom Breyer koja ima tradiciju i iskustvo u laboratorijskom radu, uz stručno osoblje.

"U Hrvatsku donosimo revolucionarnu tehnologiju koja će utjecati na cijelo područje i uvjereni smo da će novi laboratorij donijeti standarde u sektoru dijagnostike", ističe Marko Bitenc, osnivač i glavni izvršni direktor GenePlaneta.

U prvoj će fazi za sekvenciranje DNK nove generacije obrađivati uzorke neinvazivnog prenatalnog testiranja (NIPT), kojim će DNK ispitivanjima otkrivati najčešće trisomije – Downov sindrom, Edwardsov sindrom i Patauov sindrom, s vjerojatnošću detekcije više od 99%.

U drugoj fazi proširit će spektar ispitivanja genetskog materijala i prikupljati uzorke DNK iz 30 zemalja. Poticaj je, između ostalog, činjenica da sve više parova planira obitelj nakon 35. godine života, kaže prof. dr. Hrvoje Vrčić, voditelj odjela za ljudsku reprodukciju u KBC Zagreb.

GenePlanet prva je kompanija koja je 2012. u Sloveniji i regiji ponudila neinvazivna prenatalna testiranja. Njihova ključna inovacija za 2019. je Health Intelligence (Hi!) – platforma koja integrira bio podatke s informacijama iz pametnih i nosivih uređaja kako bi se dale preporuke i aktivnosti za poboljšanje zdravlja i načina života.

Komentirajte prvi

New Report

Close