U samo dva dana pokazali da Hrvatsku čeka svijetla budućnost, pobjednicima nagrade i još jedna dobra prilika

Autor: Lucija Špiljak , 29. rujan 2020. u 15:20

Oni koji su osvojili prvih šest mjesta ostvarili su pravo na javno predstavljanje svojih projekata pred potencijalnim investitorima na konferenciji LEAP Summit koja se održava 1. i 2. listopada u Zagrebu.

U Zagrebačkom inovacijskom centru (Zicer) održan je dvodnevni Open Data Hackathon u organizaciji Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO), u okviru projekta ODEON (Open Data for European Open iNnovation), koji se financira kroz program Interreg Mediterranean Europskog fonda za regionalni razvoj. Cilj natjecanja i okosnica projekta je promocija korištenja otvorenih podataka iz javnog sektora.

U Hackathonu je sudjelovalo ukupno 38 natjecatelja raspoređenih u 15 timova, koji su radili na razvijanju inovativnih rješenja uz korištenje otvorenih podataka iz javnog sektora, posebno onih iz četiri tematska područja: promet i mobilnost, zdravlje i kvaliteta života, okoliš i energija te pametni turizam. Nakon individualnog savjetovanja s mentorima i 24-satnog razvijanja projektnih prijedloga, natjecatelji su demonstrirali svoje projekte pred žirijem koji je odabrao najbolje timove.

“Odaziv na Open Data Hackathon projekta ODEON i kvaliteta prijavljenih projekata ukazuju na činjenicu da je u Hrvatskoj prepoznat potencijal otvorenih podataka i bezbrojne mogućnosti njihova korištenja. Drago nam je da smo projekte poduzetnika izvukli iz ladica i omogućili im njihovu doradu, nadamo se da će u kasnijoj fazi pronaći investitora i pretočiti ih u poslovnu aktivnost. HAMAG-BICRO je već 25 godina na usluzi poduzetnicima od početne ideje do faze nadogradnje i ozbiljnijeg poslovanja. Na ovaj način želimo pomoći onima koji žele postati poduzetnici jer smo uočili visok stupanj motiviranosti za uključivanje u svijet poduzetništva”, poručio je Ante Janko Bobetko, član Uprave HAMAG-BICROa.

Prvo mjesto i novčanu nagradu od 15.000 kuna osvojio je tim Crop Shepherd s projektom autonomnog robota za lasersko uništavanje korova na ekološkim poljoprivrednim površinama. Drugo mjesto i novčana nagrada od 5000 kuna pripala je timu blank i njihovu projektu Touristco (AI chatbot) koji predstavlja turistički asistent i nudi personaliziranu zabavu za svaki uzrast. Na trećem mjestu i s novčanom nagradu od 2500 kuna je tim Dissyo s projektnim rješenjem koje omogućava sterilizaciju prostora i praćenje sigurnih prodajnih mjesta u gradu.

Četvrto, peto i šesto mjesto osvojili su projekt Go Green or Go Home s aplikacijom za mapiranje divljih odlagališta otpada, zatim projekt Wingo s rješenjem pametnog namještaja (stol) za ugostiteljske objekte koji nudi mogućnost uštede energije te Eye Hearing s aplikacijom za poboljšanje kvalitete života osobama s oštećenjem sluha

Prvih šest mjesta ostvaruje pravo na javno predstavljanje svojih projekata pred potencijalnim investitorima na konferenciji LEAP Summit koja se održava 1. i 2. listopada u Zagrebu. Svi timovi koji su sudjelovali u natjecanju ostvarili su pravo na novčanu nagradu u iznosu 1000 kn za uloženo vrijeme, znanje i trud. Potencijal hackathona podržale su tvrtke InfoDom, GDi i Poslovna inteligencija.

Komentirajte prvi

New Report

Close