U pola godine kaznili 100.000 vozača zbog mobitela: ‘Ove su kamere pravi hit!’

Autor: Poslovni.hr , 04. listopad 2019. u 09:39
Foto: Getty Images/Ilustracija

Sustav se sastoji od dvije kamere, jedne koja bilježi registraciju vozila i druge koja prati unutrašnjost.

HAK revija piše o rezultatima rada kamera koje nadziru vozače u Australiji, odnosno prate koriste li mobitele u vožnji.

Pilot projekt je trajao od siječnja do lipnja 2019. godine u državi Novi Južni Wales, a tijekom njegove provedbe kontrolirano je čak 8.5 milijuna vozila. U korištenju mobitela u vožnji detektirano je i kažnjeno čak 100.000 vozača.

U čemu je posebnost ovih kamera? One koriste umjetnu inteligenciju! Sustav se sastoji od dvije kamere, jedne koja bilježi registraciju vozila i druge koja prati unutrašnjost. Snimka se potom šalje u računalo koje analizira položaj ruku vozača. Umjetna inteligencija separira sve moguće situacije i može razlučiti korištenje mobitela. Na kraju, fotografija ide do policijske postaje gdje službenici napišu kazne i pošalju ih vozačima.

Slijeda kazne u visini 1500 kuna i pet kaznenih bodova. Država želi razmještanje ovih kamera po cijelom teritoriju.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Položaj ruku? Neću smjeti više držat ruku na pi*ki pored mene?

To je vjerodostojno ulaganje u sigurnost u prometu. Naš “stručni” tim naveliko priča bajke o mjerama koje se poduzimaju a svakodnevno vidimo tisuće vozača na mobitelu. Policijska vozila voze pored njih i šta? Ništa!

Bit ce para. Dok vozim, vidim da svaki drugi šupchich i svaka druga fufa pelja makinu sa mobitelom u uhu i sa prstom u nosu

New Report

Close