U ovom hrvatskom gradu komunalne naknade uskoro bi se mogle plaćati kriptovalutom

Autor: Poslovni.hr , 06. studeni 2017. u 10:08
Foto: Pixsell / Thinkstock

Gradskim ocima, naime, obratila se privatna informatička tvrtka sa sjedištem u našem gradu koja je spremna kao pilot-projekt napraviti model plaćanja naših usluga kriptovalutom.

Grad Osijek ozbiljan je u svoj namjeri da se poistovjeti kao prijateljsko okruženje za informatičku zajednicu. Sada su, naime, odškrinuli vrata i za posve novu mogućnost – Grad Osijek na pragu je da uvede plaćanje komunalne usluge – kriptovalutom

Kriptovaluta predstavlja naziv za bilo koji oblik digitalnog novca, nećemo pogriješiti ako kažemo kako je bitcoin najpoznatiji, ali daleko od toga da je i jedina digitalna valuta koja je u optjecaju.

– Gradskim ocima, naime, obratila se privatna informatička tvrtka sa sjedištem u našem gradu koja je spremna kao pilot-projekt napraviti model plaćanja naših usluga kriptovalutom. Kako kao grad želimo pokazati da se ne plašimo novih trendova, prihvatili smo tu inicijativu i u njoj aktivno sudjelujemo – kaže David Krmpotić, pročelnik Upravnog odjela za financije i javnu nabavu. Ideja da se plaća upravo komunalna naknada je iz dva razloga, riječ je o obvezi koja je vezana uz osobu (dakle, ne tvrtku, čime bi se izbjegle možebitne makinacije) i riječ je o relativno malom iznosu – prosječan mjesečni iznos komunalne naknade u gradu Osijeku iznosi 50 kuna.

– U tehničkom smislu ideja je kreirati mobilnu aplikaciju koja će uz tek jedan ili dva “klika” omogućiti da se izvrši uplata, odnosno konverzija iz kripto u hrvatsku valutu. Na račun Grada Osijeka preko domaćeg IBAN-a sjedat će uplata u kunama – pojašnjava Igor Galir, IT savjetnik u gradskoj službi.

Kako piše Glas Slavonije, o realizaciji tog projekta su u međuvremenu razgovarali i s regulatorima nacionalnog financijskog tržišta, bili su na sastanku u Hrvatskoj narodnoj banci i Ministarstvu financija. Problem je što u nas za takav platni promet (još) ne postoji utvrđeni zakonski okvir, ali s druge strane nije ni zabranjen.

Komentirajte prvi

New Report

Close