“U Osijeku otvaramo mogućnosti za razvoj novoga poslovnog eko sustava, i to za autoindustriju”

Autor: Lucija Špiljak , 20. lipanj 2019. u 22:01
Tomislav Matić, prodekan na osječkom FERIT-u/ Dubravka Petrić/PIXSELL

Tomislav Matić, prodekan na osječkom FERIT-u, govori o rastućem interesu mladih za studij automobilskog računarstva i komunikacija, jedini takve vrste u državi i regiji. Polaznici se osposobljavaju za izradu softverskih i hardverskih rješenja u globalno jakom sektoru.

U akademskoj godini 2017/2018. na osječkom Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT) pokrenut je novi studijski program Automobilsko računarstvo i komunikacije, prvi takav u Hrvatskoj.

U razgovoru za Poslovni dnevnik prodekan izv. prof. dr. Tomislav Matić otkrio je kakav je interes mladih za ovaj studijski program i automobilsku industriju, dotaknuvši se ujedno potreba tržišta i potražnje za obrazovanim kadrom u ovoj branši.

Pokrenuli ste novi studijski program, prvi takav u Hrvatskoj – Automobilsko računarstvo i komunikacije. Što sve studij obuhvaća i što nudi polaznicima?
Diplomski sveučilišni studij Automobilsko računarstvo i komunikacije interdisciplinarni je studij u području elektrotehnike, računarstva i informacijsko-komunikacijskih (ICT) tehnologija. Studij traje dvije godine, a završetkom studija stječe se 120 ECTS bodova i akademski naziv magistar/magistra inženjer/inženjerka automobilskog računarstva i komunikacija. Studenti stječu znanja koja im osiguravaju kompetencije za izradu softverskih i hardverskih rješenja u području automobilske industrije.  S obzirom na sve veći udio računalnih i komunikacijskih sustava u današnjim automobilima, potreba za stručnjacima s novim interdisciplinarnim kompetencijama na tržištu rada sve je veća. Kako bi se stvorili preduvjeti za izvođenje novog studijskog programa i stjecanje relevantnih praktičnih znanja, važan korak prije pokretanja studija bila je priprema projekta Modernizacija laboratorija za inovativne tehnologije (DRIVE), prijavljenog 6. srpnja 2016. godine čija je realizacija započela u srpnju 2017. godine, a traje do prosinca ove godine. Projekt FERIT provodi s novosadskim Fakultetom tehničkih nauka (FTN) u okviru Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija 2014-2020. Značajan je zbog unaprjeđenja infrastrukture i ljudskih resursa u području automobilskog računarstva i komunikacija.  Projektom je osigurano financiranje četiri specijalizirana laboratorija, po dva na oba fakulteta partnera, opremljena najsuvremenijom računalnom infrastrukturom za učenje izrade i testiranja programske podrške upravo za automobilsku industriju.

 

15 upisnih

mjesta za dvogodišnji program diplomskoga sveučilišnog studija

Zašto ste se odlučili upravo za ovaj novi studij, koja je bila misao vodilja? Je li riječ o potrebama tržišta rada i o potrebi za obrazovanim kadrom u autoindustriji?
S obzirom na kontinuirano usklađivanje FERIT-ovih studijskih programa prema potrebama tržišta rada, u skladu s tehnološkim trendovima te na temelju brojnih kontakata s tvrtkama koje se bave izradom softverskih i hardverskih rješenja u području automobilske industrije, donesena je odluka o pokretanju diplomskog sveučilišnog studija Automobilsko računarstvo i komunikacije (AutoCom2). Jedan od trenutačno vodećih europskih poslodavaca – automobilska industrija, stavila je u fokus softver i hardver u automobilu, odnosno programsku podršku i elektroniku te ugrađene računalne sustave. Kao rezultat toga postoji rastuća potreba za inženjerima s odgovarajućim vještinama i ICT tvrtkama koje mogu odgovoriti tim zahtjevima. Prvi razgovori u vezi tog studijskog programa započeli su tijekom 2016. godine s tvrtkama Institut RT-RK Osijek i Rimac Automobili. U skladu s prethodno provedenim analizama potrebnih kompetencija i osnovne strukture studijskog programa, preko portala Stup u siječnju 2017. godine bile su pozvane sve tvrtke da sudjeluju u definiranju studijskog programa u skladu s globalnim potrebama tržišta rada. Tada su se na poziv odazvale četiri dodatne tvrtke: Yazaki, AVL AST, Xylon i GlobalLogic, koje su također kroz savjete i upute pomogle pri definiranju konačne verzije studijskog programa, a što su i službeno potvrdile davanjem mišljenja u okviru elaborata prijedloga studijskoga programa.

Koliko ljudi upisuje smjer? Koliki je bio interes prošle godine, a što očekujete u novoj akademskoj godini?
Diplomski sveučilišni studij Automobilsko računarstvo i komunikacije mogu upisati kandidati koji su na FERIT-u stekli naziv sveučilišni prvostupnik računarstva ili sveučilišni prvostupnik elektrotehnike. Također, studij mogu upisati i sveučilišni prvostupnici elektrotehnike, računarstva ili srodnih polja tehničkih i prirodnih znanosti s drugih visokih učilišta pri čemu Povjerenstvo za nastavu i studentska pitanja određuje ispite razlike. S obzirom na to da se studij izvodi od akademske godine 2017./2018., paralelno s još dva postojeća diplomska sveučilišna studija, određena je upisna kvota od 15 upisnih mjesta. U prve dvije godine izvođenja studija upisna kvota je popunjena, a interes za studijski program raste. Očekujemo da će interes za upis studija biti veći te da će kvota kao i prve dvije godine biti popunjena. S obzirom na jedinstvenost studijskoga programa diplomskog sveučilišnog studija Automobilsko računarstvo i komunikacije u Republici Hrvatskoj i susjednim državama, a u skladu s rastućim potrebama tržišta rada, donesena je odluka o pokretanju izvanrednog studija na engleskom jeziku koji će se izvoditi od 2019./2020. akademske godine.

Jeste li ostvarili suradnju i s drugim tvrtkama tijekom realizacije ovoga studijskog programa?
U želji da se studenti i njihovi budući poslodavci što više približe još tijekom studiranja, Fakultet je 1. svibnja 2016. godine pokrenuo portal za studente FERIT-a i poslodavce – STUP. Na STUP-u partnerske tvrtke mogu oglašavati otvorena mjesta za stručnu praksu, mogućnosti izrade završnih i diplomskih radova, stipendije, slobodna radna mjesta i sve ostale sadržaje i aktivnosti koje su od interesa za FERIT-ove studente. Na kraju akademske 2017./2018. korisnici STUP-a su 332 tvrtke, od kojih je 69 tvrtki ponudilo 294 stručne prakse, a 204 studenta je odradilo praksu u 60 tvrtki te je održano 65 gostujućih predavanja. Svi ovi pokazatelji potvrđuju želju i tvrtki i studenata za užom suradnjom koju je Fakultet kroz ovaj portal učinio izravnijom i djelotvornijom kako bi još tijekom studija studentima olakšao i 'život nakon FERIT-a', tj. izlazak na tržište rada nakon uspješnog završetka studija. U suradnji s tvrtkama putem portala uočen je porast interesa za novi studij i očekuje se buduća suradnja s novim tvrtkama u ponudi stručnih praksi i diplomskih radova iz područja automobilskog računarstva i komunikacija. U trenutku pokretanja studijskog programa broj tvrtki iz Osijeka koje nude proizvode i usluge u području automobilske industrije nije bio značajan. U skladu s trendovima u automobilskoj industriji koja ima potrebu za sve više stručnjaka iz područja računarstva, elektrotehnike i informacijskih tehnologija, broj tvrtki potencijalnih poslodavaca u Osijeku raste. Sa svim potencijalnim tvrtkama partnerima FERIT će kao i dosad surađivati u daljnjem unaprjeđenju studijskih programa, pa tako i studijskog programa diplomskog sveučilišnog studija Automobilsko računarstvo i komunikacije. S obzirom na atraktivno područje u kojem poslovanje lokacijski i logistički više nije strogo vezano uz geografski položaj proizvođača automobila, otvaraju se mogućnosti za razvoj novih tvrtki i novih rješenja u gospodarstvima koja nisu bila usko vezana uz tradicionalnu automobilsku industriju. Tu je potrebu i mogućnost FERIT prepoznao i u suradnji s rastućim IT sektorom tvrtki u Osijeku otvara se mogućnost za razvojem novog poslovnog eko sustava u području automobilske industrije. Hoće li taj razvoj rezultirati i razvojem novog centra kompetencija, vidjet će se u skoroj budućnosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close