U nekoliko klikova do ažurnog prikaza stanja u hrvatskom gospodarstvu

Autor: Marta Duić , 10. studeni 2015. u 22:01
Alat je optimiziran i za tablete

Smart Vision se temelji na sveobuhvatnoj i složenoj bazi od preko 350 milijuna zapisa.

Svjesni da je danas više nego ikad potrebno u što je moguće kraćem vremenskom roku doći do informacija na temelju kojih se mogu donositi poslovne odluke, Bisnode, vodeći ponuđač poslovnih informacija u Hrvatskoj je razvio Smart Vision, jedinstveni makroekonomski alat koji nudi dnevno ažurni prikaz stanja u hrvatskom gospodarstvu.

"Smart Vision je alat namijenjen onima koji imaju potrebu za detaljnim pogledom na hrvatsko gospodarstvo, neovisno je li riječ o pogledu iz makro pozicije ili postoji potreba za mikro-targetiranjem. Mogu ga koristiti apsolutno svi, ne samo gradonačelnici i župani iako se na prvi pogled čini da je namijenjen isključivo njima", kaže Benjamin Cerovac, direktor tvrtke Bisnode. Iako se temelji na sveobuhvatnoj i složenoj bazi od preko 350 milijuna zapisa, do tražene provjerene i aktualne informacije dolazi se u svega nekoliko klikova. Uz to, dostupni su podaci i o ugašenim poslovnim subjektima te onima koji su u procesu predstečajnih nagodbi, a podatke je moguće analizirati kako na razini gospodarstva, tako i na razini svih 6 regija, 21 županije, 128 gradova i 428 općina.

Još jedna velika prednost ovog alata je mogućnost usporedbe geografskih područja. "Prilikom kreiranja samog alata, naš je osnovni cilj bio izraditi alat koji se temelji na složenim analizama, ali da bude intuitivan i izrazito jednostavan za upotrebu, odnosno tako da nema potrebe za ulaganjem dodatnog vremena i troška edukacije korisnika", poručio je Cerovac. Vojko Obersnel, gradonačelnik grada Rijeke koristi Smart Vision alat jer je shvatio je da on može biti odgovor na probleme koje godinama imaju s prikupljanjem ekonomsko-gospodarskih podataka i pokazatelja za Grad Rijeku. Kako tvrdi Obersnel, analiziranje raspoloživih podataka, a posebice o stanju u gospodarstvu, važno je za donošenje čitavog niza odluka na lokalnoj razini.

Pozitivna iskustva Rijeke
"Sve naše analize i odluke se javno objavljuju pa Rijeka između ostaloga i zbog toga nosi titulu najtransparentnijeg grada u Hrvatskoj prema LOTUS istraživanju. Imamo i mnogobrojne upite koje dobivamo od domaćih i inozemnih investitora vezano za strukturu i trendove u lokalnom gospodarstvu, a česti su i upiti veleposlanstava, inozemnih gospodarskih komora i udruženja, kao i prezentacije o riječkom gospodarstvu u inozemstvu. Tada je potrebno raspolagati aktualnim podacima i tu nastaje veliki problem. Smart Vision je za nas jako dobro rješenje jer nam omogućuje brzo, kvalitetno i sveobuhvatno analiziranje svih raspoloživih podataka.

Posebno je značajno što je Smart Vision objedinio podatke iz različitih izvora, primjerice FINA, Trgovačkih sudova i sličnih izvora što predstavlja veliku uštedu u troškovima, energiji i vremenu naših zaposlenika koji se bave prikupljanjem i analizom podataka. Osim toga, ovaj program je izuzetno dobro kreiran za korisnike", objašnjava gradonačelnik Rijeke. Obersnel ističe da Smart Vision ima mogućnost analizirati podatke od 2008. godine, za svaku godinu posebno, može istaknuti i trendove te sve podatke iskazati brojčano i grafički, a bitno je i da se traženi podaci ujedno uspoređuju sa stanjem u državi. Također, program omogućava i analizu podataka po mjesecima, pa čak i tjednima.

Potpuno hrvatski proizvod
"Smart Vision nam je gotovo svakodnevni alat u radu, a sigurno je da ćemo ga sve više koristiti jer se cijela EU sve više okreće razvoju poduzetništva, poslovne infrastrukture i projektima u cilju razvoja gospodarstva i zapošljavanja. Program bih preporučio svim kolegama gradonačelnicima i načelnicima, a isto tako i županima, jer smatram da se suvremena politika mora temeljiti na rješavanju aktualnih pitanja baziranih na analizi podataka. Pritom je najvažnije pitanje – razvoj gospodarstva, rast zaposlenosti i izvoza. Smart Vision je jedan od primjera kako nove tehnologije mogu unaprijediti poslovanje", kaže Obersnel.

Zahvaljujući Bisnodeovom alatu, u kratkom roku može doći do, primjerice, liste najboljih riječkih poduzetnika, najvećih izvoznika i drugo, a što će mu pomoći da donese bolje odluke usmjerene na poboljšanje stanja u gospodarstvu, ističe Obersnel. Alat je optimiziran i za tablete, a responzivan dizajn korisniku omogućuje potpuno iskustvo upotrebe ovog interaktivnog alata. Mogućnost generiranja izvještaja s rezultatima pretrage u PDF formatu, još je jedna iznimno korisna funkcionalnost koja korisniku štedi vrijeme, a podaci i rezultati pretrage dostupni su i u Excel formatu. "Posebno smo ponosni na to što naš alat šalje upit na bazu koja obuhvaća 350 milijuna zapisa, a rezultati i najsloženijih pretraga dostupni su s jednim klikom", pohvalio se Cerovac.

Riječ je o isključivo hrvatskom proizvodu, a uskoro je, osim osvajanja domaćeg tržišta, u planu širenje na regiju. Budući da je Bisnode dio vodeće europske grupacije za poslovne informacije, Bisnode AB sa sjedištem u Švedskoj kvaliteta i inovativnost Smart Visiona već je prepoznata unutar grupacije i počele su pripreme za lansiranje ovog alata u nekoliko zemalja EU unutar kojih Bisnode posluje.  "Drago nam je da je u tako kratkom periodu pokazan toliki interes za ovaj alat jer potreba za brzim i točnim analizama na koju odgovara Smart Vision ne poznaje granice", zaključio je Cerovac. 

Komentirajte prvi

New Report

Close