U izradi aplikacija za ‘lovljenje kontakata’

Autor: Poslovni.hr , 13. svibanj 2020. u 15:10
Foto: Getty Images

Hrvatska već nekoliko tjedana radi na aplikaciji za ‘lovljenje kontakata’. “Jedna od tvrtki koje rade na aplikaciji je APIS IT”, rekao je premijer Andrej Plenković.

“Kada se spomenulo korištenje suvremenih tehnologija da pomognu čuvati sigurnost u pogledu javnog zdravstva, nove tehnologije omogućuju puno više nego što je to bez njih. Hrvatska radi na aplikaciji, kada bude gotova mi ćemo vas obavijestiti, ona će biti takva da štiti privatnost svih naših sugrađana. Rade naši stručnjaci koje smo angažirali, primjerice APIS, oni koji se razumiju u to”, rekao je Plenković.

“Ne radi se o aplikaciji za praćenje, nego o informatičkoj podršci “contact tracing”, ono što epidemiolozi zovu “lovljenje kontakata”. Sve je dragovoljno, ljudi ako žele, moći će skinuti aplikaciju. Ona ima smisla kad govorimo o turizmu na razini EU samo ako svi imaju isto rješenje, a baza za rješenje je još u izradi. To nije za geolociranje, mora biti u vlasništvu Ministarstva zdravstva, a ne drugih tijela”, rekao je Davor Božinović na press konferenciji Stožera, piše N1.

“Funkcionira tako da ćete moći skinuti aplikaciju. Onda netko tko ima istu aplikaciju, a u međuvremenu je postao kontakt Covid pozitivne osobe i ako da suglasnost, onda se ljude koji su u nekom razdoblju bili u njegovoj blizini, obavještava o tome da su bili blizu osobe koja je pozitivna.

To je rješenje koje nijedna institucija ne kontrolira, nema osobnih podataka ni brojeva telefona, nego samo pokušaj da se ljudima pomogne da dobiju informaciju i preko tih aplikacija ih se upozori da su bili u blizini nekog pozitivnog kako bi se i sami mogli testirati i vidjeti jesu li u tom razdoblju i sami zaraženi.

Aplikacija je potpuno dobrovoljna i zaštićena i ne radi se o praćenju nego o tome da se ljude, ako žele, informira o tome da su bili u blizni zaražene osobe”, rekao je ministar unutarnjih poslova.

Komentirajte prvi

New Report

Close