U ovoj kategoriji nadmašujemo Njemačku, Francusku, Finsku…

Autor: Lucija Špiljak , 02. prosinac 2020. u 06:13
Filip Ljubić, čelnik Q-ja koji je jedna od 20 najboljih web development tvrtki u svijetu/ŽARKO BAŠIĆ/PIXSELL

Udio IT sektora u BDP-u je 10 puta manji od udjela turističkog sektora, no RH je u vrhu EU u IT-ju, kaže Škorić.

Prema podacima koje je u utorak objavio Eurostat, 2018. godine gotovo 172.000 tvrtki klasificirano je kao brzorastuće u EU, odnosno više od jedne desetine (11,9%) svih aktivnih poduzeća s najmanje desetero zaposlenih. Ta su poduzeća zajedno osigurala posao za gotovo 14 milijuna zaposlenih.

Najveći udio tvrtki je iz sektora informacijsko-komunikacijskih tehnologija (ICT) koji čini čak 18,0% aktivnih poduzeća, slijede ih administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti s 15,8%, zatim transport i skladištenje s 14,1%, te stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti od 13,3%.

Prije dvije godine, navodi se u Eurostatu, distribucija poduzeća s visokim rastom znatno se razlikovala među državama članicama EU.

Najveći udio poduzeća s visokim rastom među svim aktivnim poduzećima s najmanje desetero zaposlenih zabilježen je u Grčkoj (16,9%), zatim u Nizozemskoj (16,3%), Španjolskoj (16,1%) i Irskoj (15,8%). S druge strane je najmanji udio zabilježen u Rumunjskoj (2,6%) i na Cipru (2,7%, podaci za 2016. godinu), a slijede Belgija (7,4%), Austrija (8,5%), Danska i Litva (obje 10,2%).

1500

tvrtki s visokim rastom Hrvatska je imala 2018., prema Eurostatu. One zapošljavaju više od 110.000 ljudi

Hrvatska prema Eurostatu iz 2018. ima više od 1500 tvrtki s visokim rastom, u kojima broji više 110.000 zaposlenih. Također, nalazimo se u prvom dijelu te ljestvice s visokim rastom, koji iznosi 12,06%.

Ove pozitivnije rezultate potvrdilo je i nedavno objavljeno Deloitteovo izvješće prema kojem se među 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki Srednje Europe 2020. plasiralo šest hrvatskih tvrtki; pet u glavnoj kategoriji 50 najbrže rastućih (Electrocoin, Bazzar.hr, Agrivi, Eco Mobile i Include), jedna u kategoriji Zvijezda u usponu (Speck), dok su tri tvrtke posebno predstavljene u novoj kategoriji Zvijezde pozitivnog utjecaja (Rimac Automobili, Infinum i Infobip).

“Udio IT sektora u BDP-u je 10 puta manji od udjela turističkog sektora, no Hrvatska je u vrhu EU u IT-ju. Užurbana digitalizacija djeluje pozitivno, a proizvodi kao što su KEKSPay, Laqo ili PayCek govore da osim talentiranih developera imamo i kreativne inovatore poput Infinuma i Infobipa”, rekao je za Poslovni dnevnik Nikola Škorić, direktor i suosnivač Electrocoina.

Dan Eurostatove objave bio je simboličan za zagrebačku IT tvrtku Q, koja se na lanjskoj Deloitteovoj ljestvici našla među 500 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki u EMEA regiji s rastom od 3894 posto.

Naime, jučer su objavili da je aplikacija koju su izradili za njemačku kompaniju Medi osvojila prestižnu nagradu za inovaciju German Innovation Award 2020. Riječ je o medicinskoj aplikaciji “medi vision”, digitalnom alatu koji omogućava brza i precizna mjerenja pomoću 3D modela i tako olakšava izbor medicinskih pomagala.

Aplikacija se već koristi diljem Njemačke u ljekarnama i specijaliziranim trgovinama, a bit će dostupna u 90 zemalja.

Uskoro će se naći i u drugim dijelovima Europe na kojima Medi posluje, kao i na tržištima SAD-a, Kanade, Brazila, Kine, Rusije i Australije. Hrvatska tvrtka Q u 2020. je ostvarila dosad najveće prihode, proglašeni su i jednom od 20 najboljih web development tvrtki u svijetu, a tim su povećali za 55 novih zaposlenika.

Komentirajte prvi

New Report

Close