Njihov troslojni hidrofobni filter u maski ‘tjera’ rizik od zaraze

Autor: Darko Bičak , 02. siječanj 2021. u 10:48
Vlasnik i direktor Medikora, dr. Dujo Kovačević

Vlasnik i direktor Medikora govori o inovativnom tehnološkom rješenju na svjetskom tržištu, koje pruža peteroslojnu zaštitu.

Iako u Hrvatskoj do ove godine nije bilo ozbiljnije proizvodnje zaštitnih maski i dezinficijensa, prvenstveno jer se radi o relativno jednostavnim i jeftinim proizvodima male dodane vrijednosti, pandemija Covida-19 i prekid ustaljenih logističkih lanaca globalne trgovine u potpunosti je promijenio situaciju te svakodnevno svjedočimo hrvatskim tvrtkama koje su većim ili manjim opsegom svojeg ukupnog poslovanja ozbiljno ušle u taj segment.

Jedna od njih je i Medikor koji je ponajprije zastupnik brojnih medicinskih brendova za hrvatsko tržište, npr. Omron i Beurer, ali su odlučili razviti i vlastiti projekt zaštitnih maskica – Mask in mask. Koliko je taj projekt, kako u pokretanju tako i u realizaciji, bio zahtjevan, govori prof. dr. Dujo Kovačević, vlasnik i direktor Medikora.

Koliko je zaštitna maska kompleksan proizvod?

Kompleksnost zaštitne maske ovisna je o brojnim čimbenicima. Razmjerno razini zaštite, odnosno većoj učinkovitosti filtracije, povećava se i kompleksnost njene izrade. Svjedoci smo široke ponude na tržištu, od onih najjednostavnijih, jednoslojnih platnenih, do onih izrađenih od različitih slojeva, uključujući filtere, koji osiguravaju i veću razinu zaštite.

Povijest izrade zaštitnih maski je duga. Današnji respiratori N95 tj. zaštitne maske koje se često vide na medicinskom osoblju koje radi s Covid bolesnicima također su izvorno bili dizajnirani za industrijske potrebe, a postali su zdravstveni standard tek nakon što je 1995.

Peter Tsai patentirao tehnologiju za blokiranje virusa i bakterija, na što je utrošio čak 10 godina različitih istraživanja. Toliko vremena trebalo je za kreaciju materijala za masku, koja ima učinkovitost filtracije čestica prašine od 95% i koja omogućuje rad u prostoru sa sitnim česticama, uključujući i viruse.

Možemo zaključiti da je zaštitna maska samo na prvi pogled vrlo jednostavan proizvod. Međutim, njena sposobnost filtracije mikroskopskih i nanometarskih čestica, poput virusa i bakterija, ukazuje da izrada posebnih materijala tako specifične strukture iziskuje itekako kompleksnu tehnologiju.

Zašto je na proljeće došlo do, relativno dugoročne, globalne nestašice maski?

Do pojave pandemije proizvodnja maski za lice bila je prilagođena ustaljenoj potražnji, stabilnih cijena i tu se desetljećima ništa nije mijenjalo. Kina se etablirala kao najveći svjetski proizvođač. Sve do pojave pandemije Covid-19 koja je rezultirala globalnom potražnjom maski za lice.

U početku, proporcionalno brzini širenja virusa, nabava je još donekle i funkcionirala. Širenjem pandemije čak i najjači proizvođači, kao što je Kina, ubrzo usporavaju, da bi u jednom trenutku u potpunosti ukinule izvoz maski. Zemlje su se počele zatvarati brinući se za vlastite rezerve, koje su trajanjem pandemije bivale sve oskudnije.

Kad se bolest prelila na cijeli svijet došlo je do masovnog nedostatka, i sirovina i proizvoda, i u jednom trenutku nije bilo zaštitne opreme ni za zdravstvo, a kamoli za opće pučanstvo. Još gore i teže bilo je robu nabavljenu u Kini prevesti u Europu ili Ameriku.

Nedostajalo je svega, a bogate zemlje otkupljivale su robu u zraku i preusmjeravale je prema sebi. Bio je to pravi Divlji Istok i Divlji Zapad ujedinjeni u općem kaosu masovne potražnje.

Srećom, epidemija u Kini je smirena, proizvodnja se ustostručila, razvijene zemlje potakle su vlastitu proizvodnju, tako da su potrebe zdravstva bogatih zemalja uglavnom zadovoljene. Opća populacija i dalje se snalazi kako zna i umije. Potreba za maskama zadovoljena je uglavnom masovnom proizvodnjom platnenih maski i jeftinih jednokratnih higijenskih maski.

Koliko je svijet postao, posebno u ovako osjetljivim segmentima, ovisan o Kini, što zbog gotovih proizvoda, što zbog sirovina?

Kina je najbrže rastuće gospodarstvo na svijetu od 1980-ih. Nitko na svijetu ne može proizvesti tako brzo i tako jeftino, bilo koju grupu proizvoda pa tako materijala i gotove zaštitne opreme, kao Kina. Kod njih se odvijala većina svjetske proizvodnje netkanih materijala potrebnih za proizvodnju osobne zaštitne opreme.

Pandemija Covid-19, koja se prvo pojavila u Kini, najvećem proizvođaču, rezultirala je drastičnim povećanjem njihovih potreba. Teško su ili nikako uspijevali zadovoljiti vlastite potrebe, a kamoli enormne potrebe ostatka svijeta. To je trenutak u kojem je svijet shvatio gotovo pogubnu ovisnost o Kini, u strateški tako važnom segmentu. Nikad više, ni Europa ni SAD pa ni ostatak svijeta ne mogu i ne smiju si to dopustiti.

Kakvih sve zaštitnih maski ima na tržištu te po čemu se razlikuju?

Osnovna podjela maski za lice je na one namijenjene zdravstvenim profesionalcima i one za opću populaciju. U profesionalne maske spadaju tzv. respiratori te kirurške maske. Za obje kategorije postoje regulatorni standardi koji označavaju u kojem postotku maska može smanjiti prolaz čestica, uključujući viruse i bakterije. Tako se u Europi uz respiratore vežu oznake kao što su stupanj zaštite FFP1, FFP2, FFP3.

Profesionalne maske su učinkovite, ali nisu prikladne, a ni potrebne za nošenje u općoj populaciji. Respiratori su oblikovani tako da njihovi rubovi potpuno prianjaju uz lice, što ujedno otežava disanje. Također, vrlo važno je napomenuti da je većina respiratora jednokratna, a cijena im je prilično visoka.

Kirurške maske projektirane su za zaštitu bolesnika od eventualne infekcije od strane kirurga tijekom operacijskog zahvata, ali nosioca ne štite u potpunosti. Naime, kirurške maske su izrađene od posebnih tzv. netkanih materijala, najčešće polipropilena, i sastoje se od tri sloja. Najvažniji dio je srednji sloj, tj. filter građen od “melt- blown” polipropilena koji apsorbira tekući dio i ne dozvoljava prolazak čestica od nositelja prema okolini.

No, najveći nedostatak ove maske je što u središnjem filteru nakon nekog vremena dolazi do prevelike koncentracije prikupljenih čestica te maska, umjesto da štiti, zapravo postaje ugroza za onog tko je nosi. Slično se ponaša i N95 maska, stoga su one jednokratne i čim se ovlaže gube svoju funkciju.

Platnene maske su najjednostavnije. Imaju samo djelomičnu zaštitu, oko 50% i to samo kad su suhe.

Kako vidite mogućnosti hrvatske znanosti i industrije u ovom sektoru?

Hrvatska je mala zemlja, ali ima potencijala. Uz adekvatno planiranje proizvodnje strateških proizvoda, mogli bismo ponovno oživjeti našu tekstilnu industriju. Upravo zahvaljujući stečenom znanju i iskustvu ljudi iz tog područja i pokrećući vlastitu proizvodnju nekako smo prebrodili proljeće.

Štoviše, čini se da je ova globalna kriza sve potaknula na promišljanja, reorganizaciju i hvatanje u koštac s nečim novim. Uvidjeli smo da nije ni zahvalno ni pametno, koliko god ekonomski opravdano izgleda, ovisiti o nekome drugome. Vjerujem da smo shvatili da je potrebno uzdati se u vlastite snage, resurse i sposobnosti. Hrvatska znanost itekako može pomoći u preobrazbi naše industrije.

Koja je trenutačna pozicija Medikora na tom tržištu?

Medikor je firma koja se od 1996. godine bavi distribucijom malih medicinskih uređaja i zastupnik je japanskog Omrona, njemačkog Beurera i niza manjih firmi iz cijelog svijeta.

Zadnjih desetak godina poslujemo i s više kompanija u Kini što nam je znatno olakšalo poslovanje ove godine. Medikor se u 25 godina svog uspješnog poslovanja etablirao kao pouzdan i odgovoran partner kako na hrvatskoj, tako i na međunarodnoj tržišnoj sceni.

Po čemu se vaša maska razlikuje od konkurencije?

Cilj nam je bio ponuditi korisnicima masku koja na prvom mjestu zadovoljava kriterij zaštite, odnosno visoku razinu filtracije, a istodobno je praktična, udobna za uporabu, višekratna i cjenovno prihvatljiva.

Njezina posebnost je upravo u filteru koji čini osnovnu razliku našeg proizvoda u odnosu na konkurenciju. Laboratorijsko testiranje pokazalo je učinkovitost filtracije bakterija (BFE) od 100% te učinkovitost filtracije čestica (PFE) od 99.45%.

Tamo gdje priča dosad izrađenih dvoslojnih maski za lice završava, naša tek počinje.

Znajući da se virusi najčešće šire kapljičnim putem, shvatili smo da je rješenje upravo u kreiranju posebnog, hidrofobnog (vodoodbojnog) filtera koji će imati ključnu ulogu u sprječavanju prijenosa virusa i bakterija koje se nalaze u kapljicama.

Stoga smo stvorili filter koji, pojednostavljeno, sprečava prolazak vodenih kapljica i aerosola iz okoline prema korisniku i obrnuto te na taj način, uz pravilnu uporabu, značajno smanjuje rizik širenja zaraze kapljičnim putem i putem aerosola. Ovo tehnološko rješenje po tome je jedinstveno na hrvatskom, a koliko znamo, i na svjetskom tržištu.

Naravno, krajnjem korisniku je osim filtera, bilo potrebno ponuditi potpuno rješenje.

Stoga smo kreirali kvalitetnu i ugodnu dvoslojnu platnenu masku, s džepom za filter u koji se umeće naš troslojni vodoodbojni filter, te samim tim maska pruža peteroslojnu zaštitu. Kako upravo taj filter čini ovu masku drugačijom, jer doslovno predstavlja masku u masci, ime proizvoda se samo nametnulo – maska u masci, odnosno Mask in mask.

U gornjem dijelu maske ugrađena je fleksibilna traka koja osigurava dobro prianjanje uz lice, što je također izuzetno važan element zaštite. Iako se radi o peteroslojnoj masci, korisnici su potvrdili da je vrlo ugodna za nošenje te da se kroz nju lako diše. Što se tiče filtera, on sam za sebe ima sve karakteristike razine zaštite kirurške maske.

No, za razliku od kirurške maske koja je jednokratna, naš filter moguće je koristiti čak do 30 dana. Platnena maska periva je u perilici rublja, a filter se nakon uporabe jednostavno dezinficira (potapanjem u etilni alkohol ili raspršivanjem etilnog alkohola po površini filtera).

Dakle, i maska i filter su višekratni i lako održivi, te prihvatljiviji za okoliš od jednokratnih proizvoda. Iako su naše platnene maske kreirane za umetanje naših filtera, treba napomenuti da se filter može umetnuti u bilo koju drugu dvoslojnu masku koja se nalazi na tržištu. Jer filter je taj koji u moru sličnih maski za lice čini razliku.

Bili smo jako ponosni na svoju inovativnost, posebno nakon što je i Svjetska zdravstvena organizacija u svojim preporukama navela umetanje filtera između dva sloja platnene maske, a mi smo u to vrijeme već kreirali peteroslojnu masku.

Hoće li maske postati modni trend i životni stil i u narednom razdoblju?

Već jesu, otprije u istočnoj Aziji, Japanu, Južnoj Koreji, Japanu, a pojavom pandemije Covida-19 i u cijelom svijetu. Maska mora ispuniti svoju zaštitnu ulogu, ali i izgledati lijepo i prilagođeno osobi koja ju nosi. U kreiranju Mask in mask maske za lice, vodili smo se idejom, da uz svoju osnovnu funkciju, naša maska korisniku pruži i estetsku komponentu. Bogatstvom uzoraka i veličinama, maska se može prilagoditi odjeći i pridonijeti ljepšem izgledu, a ugodni i lako nosivi materijali doprinose većem zadovoljstvu korisnika.

Može li tehnologija maski napredovati u narednom razdoblju – ima li to uopće smisla s obzirom na odnos potrebe i cijene?

Cijeli svijet se trenutačno trudi proizvesti višekratnu zaštitnu masku i za profesionalnu i za opću populaciju. Nitko nije dovoljno bogat da koristi samo jednokratne maske. Naša peteroslojna maska s promjenjivim filtrom kreirana za opću populaciju doprinos je u tim nastojanjima. Trenutačno patentiramo i profesionalnu masku, ali njena proizvodnja iziskuje i više vremena i dodatnih resursa.

Komentirajte prvi

New Report

Close