Transfer novca mobilnim telefonom u inozemstvo

Autor: Ksenija Končevski , 27. ožujak 2007. u 06:30

Plaćanje roba i usluga putem mobilnog telefona zaživjelo je i u Europi

Prerastavši svoju izvornu funkciju glasovnih prijenosnika te uređaja za zabavu, mobiteli bi uskoro mogli nadomjestiti međunarodni transfer novca te bankovne kartice.Britanski mobilni operater Vodafone za travanj je najavio testiranje nove međunarodne usluge mobilnim korisnicima M-PESA za prijenos novca iz Kenije u Veliku Britaniju. Zahvaljujući novoj usluzi Kenijci će svojim obiteljima putem mobitela moći slati novac. Vodafone će uslugu najvjerojatnije proširiti i na druga međunarodna tržišta, primjerice u istočnu Europu.

Međunarodne transakcije
Korisnici Safaricoma (Vodafoneova partnera u Keniji) mogu se prijaviti bilo kojem službeniku M-PESA, staviti novac na račun, dobiju identifikacijsko pitanje nakon čega se šalje SMS poruka prijatelju odnosno članu obitelji. Primatelj transakcije potom dobije osobni identifikacijski broj PIN i SMS poruku da se javi Safaricomovu službeniku koji ga obavještava gdje može podići svoj novac. Jedini je uvjet pritom da je pošiljatelj korisnik Safaricoma. Nedvojbeno je riječ o prvom pokušaju združivanja mobitela i financijskih transakcija. Podružnica internetske aukcijske kuće eBay, PayPal, je primjerice izbacila sličnu uslugu prošle godine, no razlika je u tome što zahtijeva od obje strane u transakciji imaju otvoren PayPal račun. Suprotno tome, usluga Banksysa zahtjeva od korisnika tek da ima mobitel. Vodafoneov glasnogovornik Mark Pursey ističe da ta usluga omogućava i poslovnim ljudima da na svoje račun uplate novac prije putovanja u Keniju, te ga podignu po dolasku, te na taj način izbjegavaju nošenje novca prilikom putovanja. Budući da je Velika Britanija domovina preko milijun stranih radnika iz Poljske i Litve Vodafone bi se inozemnim transakcijama uskoro mogao proširiti i na ta tržišta.

Početak u Belgiji
Istovremeno, nova mobilna usluga koja korisnicima mobitela omogućava plaćanje roba i usluga lansirana je i u Belgiji. Novi je sistem plaćanja razvila belgijska tvrtka za razvoj sistema plaćanja Banksys u suradnji s tri tamošnja mobilna operatera Base, Mobistar i Proximus. Da bi mogli korisiti uslugu korisnici moraju imati mobitele opremljene SIM karticama koji sadrže Banksysov zaštitni softver. Glasnogovornik Banksysa Jean-Michel Dasnoy objašnjava da korisnicima omogućava korištenje plaćanja putem mobitela kao i prilikom plaćanja bankovnom karticom. Usluga je uvedena u travnju prošle godine kada su mobilni operateri počeli izdavati nove SIM kartice koje su korisnicima omogućavale da provjere stanje na računu i plaćanje računa za mobitele. Dasnoy je pritom istaknuo prilikom testiranja novog sustava bilježila 6,5 milijuna transakcija. Poput Vodafonea, Banksys također cilja na inozenma tržista na kojima ga namjerava razvijati u suradnji s drugim operaterima.

Komentirajte prvi

New Report

Close