Tomislav Car: Ključan problem je što je softver development po prirodi globalan

Autor: Ana Blašković , 26. ožujak 2021. u 08:42
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Digitalizacija postaje horizontalno načelo.

Pandemija je preko noći fokus stavila na digitalizaciju poslovanja, a većina tvrtki koje su do jučer ulaganje u tehnologiju vagale isključivo kroz prizmu troškova, naglo su osvijestile je to pitanje konkurentnosti. No, koliko košta digitalizacija poduzetnika te je li dostupna mikro i malima, bile su teme rasprave na konferenciji Aestus grupe.

“Ključan problem je što je softver development po prirodi globalan, a s vremenom razvoj postaje i sve skuplji. Stoga mali koji su ranije razvijali svoja rješenja okreću se gotovim proizvodima osim ako im to nije ‘core’ biznis”, rekao je Tomislav Car, osnivač Infinuma koji je nedavno ušao u partnerstvo s Porsche Digitalom.

Rad na daljinu, dijeljenje dokumenata i zahtjevi za trenutnim pristupom podacima, postali su svakodnevica, no pitanje je koliko će se novih praksi pretvoriti u naviku. “Ostat će navike koje su tvrtkama donijele vrijednost. Bitno je da organizacije iskoriste ovaj trenutak za transformaciju i primjenu novih tehnologija, posebno je to važno za male jer su oni okosnica ekonomije”, kaže direktorica Microsofta Hrvatska Tatjana Skoko. Dodaje da je primjetan porast korištenja računalstva u oblaku, umjetne inteligencije, dijeljenja podataka uz naglasak na sigurnost.

Digitalizacija postaje horizontalno načelo, drugim riječima, pojavljivat će se kao koncept svugdje, a postavljena je kao jedan od stupova gospodarske budućnosti Europske unije. Premda za mikro i male poduzetnike nije jeftina, nezaobilazni je faktor tržišne konkurentnosti. U narednoj financijskoj perspektivi EU je alocirao značajna sredstva u digitalizaciju, a već sredinom ove godine kreću natječaji za mikro, male i srednje poduzetnike od 0,5 do 7 milijuna kuna, poručeno je s konferencije Aestus grupe.

Komentirajte prvi

New Report

Close