Tko ne zna kako nabaviti robota, razjasnit će mu u CROBOHUB-u: Mi ćemo pomoći da odaberete najbolji

Autor: Josipa Ban , 03. srpanj 2023. u 14:00
Foto: DAVORIN VIŠNJIĆ/PIXSELL

Na FER-u predstavljen još jedan Europski digitalni inovacijski centar.

Oporavak, odnosno reidustrijalizacija cilj je CROBOHUB++, jednog od četiri Europska digitalna inovacijska centra (EDIH), koliko ih je osnovano u Hrvatskoj. To planiraju postići, objasnio je Nedjeljko Perić, profesor emeritus s FER-a te savjetnik na projektu CROBOHUB++, tako što će omogućiti primjenu novih tehnologija u industriji i javnoj upravi.

U konačnici, Europska je unija krenula u osnivanje EDIH-a, kako bi putem njih osigurala mehanizme za provedbu digitalizacije i digitalne transformacije gospodarstva i društva, povezujući znanost, industriju i javnu upravu, rekao je Perić na javnom predstavljanju CROBOHUB++ održanom na FER-u.

Najlošiji u EU
Svaki se EDIH specijalizirao za točno određena područja, sektore i tehnologije. Glavne tehnologije koje će FER, kao koordinator, i partneri na CROBOHUB++, prenositi industriji, malom i srednjem poduzetništvu te javnoj upravi su umjetna inteligencija, računarstvo visokih performansi (HPC) te kibernetička sigurnost. Sektori na koje se ovaj projekt, vrijedan 2,8 milijuna eura, usmjerava su proizvodna industrija, poljoprivreda, energija i okoliš te javna i državna uprava.

2,8

milijuna eura vrijedan je projekt CROBOHUB++

Hrvoje Džapo, profesor s FER-a te koordinator projekta, kaže da su se na ove sektore usmjerili jer ih smatraju strateškima za razvoj Hrvatske. “Smatramo da ovim projektom možemo pomoći hrvatskim malim i srednjim poduzećima te javnoj upravi da brže i koherentnije provedu digitalnu transformaciju”, ističe Džapo. Koliko je to važno jasno pokazuje stupanj digitalizacije domaćeg javnog i privatnog sektora, a koji je među najnižima u Europskoj uniji.

A kako će, konkretno, doprinijeti EDIH CROBOHUB++? Tako što će, objašnjava Džapo, pružati 50-ak usluga. Primjerice, navodi Džapo, svima je jasno što treba napraviti, ali donekle nejasno kako to napraviti. “Mi smo tu da svojim znanjem i stručnošću usmjerimo privatni i javni sektor.

Primjerice, ako neki poljoprivrednik mora nabaviti robota za suzbijanje korova, mi ćemo mu pomoći da odabere najbolji. Također, pomagat ćemo im u primjeni umjetne inteligencije, nuditi rješenja i savjete kako proizvodni proces učiniti jeftinijim, ali i kako to sve financirati. Usto provodit ćemo edukacije, ali i umrežavanje, kako s domaćim, tako i inozemnim partnerima.

Ono što je najvažnije, svakom ćemo korisniku pristupati individualno”, objasnio je koordinator projekta. Sve će ove usluge biti besplatne i dostupne po raspisivanju javnog poziva, a on bi, najavljuje Džapo, uskoro trebao biti objavljen. Usluge neće pružati samo FER, već i partneri na projektu – ICENT, HGK, Algebra, HAMAG-BICRO, SRCE te InfoDom.

Džapo

Smatramo da ovim projektom možemo pomoći malim i srednjim poduzećima te javnoj upravi da brže i koherentnije provedu digitalnu transformaciju.

Nema inovacija, nema napretka
Slavko Vidović, osnivač InfoDoma, jedine tvrtke koja je partner na projektu, objašnjava da će InfoDom provoditi edukaciju, odnosno razvoj vještina timova kako bi se mogli bolje prilagoditi brzim promjenama.

Nužna digitalna transformacija, ali i podizanje razine inovacijske spremnosti privatnog i javnog sektora trebala bi doći kao rezultat rada ovog, ali i ostalih hrvatskih EDIH-ova. To je pak iznimno važno jer bez inovacija nema napretka niti jačanja konkurentnosti gospodarstva. Dobro to znaju iz dvije domaće globalno konkurentne tehnološke kompanije – Rimac Grupe te Gideon Brothersa.

Josip Ćesić, suosnivač i glavni tehnički direktor Gideon Brothersa, objašnjava da su inovacije, a time i uspjeh, danas češće rezultat rješavanja kompleksnih problema, a za što su potrebna velika stručna znanja, dok je nekada za inovaciju bila potrebna samo dobra ideja. Međutim, objašnjava, zbog dostupnosti informacija i kapitala to se promijenilo.

“Zbog toga kompanije iz Hrvatske, Estonije ili bilo koje druge zemlje imaju jednake šanske za uspjeh kao i one koje nastaju u Silicijskoj dolini. Ali samo ako posjeduju znanje”, ističe Ćesić čija kompanija intenzivno surađuje s dva fakulteta – FER-om i FSB-om. Suradnju s fakultetima njeguju i u Rimac Technologyju.

“Suradnja nam je bitna kako bismo mogli razviti ljude koji će graditi industriju električnih hiperautomobila. Neka znanja uspijevamo pronaći ovdje, no nažalost, neka moramo uvoziti”, kaže Tomislav Čleković, voditelj Odjela razvoja elektrotehnike u tvrtki Rimac Technology.

Upravo zbog toga – nedostatka kvalitetne radne snage – napomenuo je profesor Perić, uloga će EDIH-a biti još značajnija. “Oni mogu biti motivacija mladima da ostanu i da se vraćaju u Hrvatsku”.

Komentirajte prvi

New Report

Close