Tko će i gdje graditi 5G mrežu i koliko će za to platiti državi znat ćemo krajem kolovoza

Autor: Tanja Ivančić , 12. srpanj 2021. u 22:00
Foto: SHUTTERSTOCK

U igri je uz tri najveća telekoma još šest onih čije su ambicije osvojiti frekvencijski spektar na regionalnoj razini.

Tko će i gdje točno graditi 5G mrežu i koliko će za to platiti državi bit će odlučeno do kraja kolovoza. Naime, jučer je počeo postupak nadmetanja za frekvencijske pojaseve pete generacije mobilnih mreža u Hrvatskoj. U igri je uz tri najveća telekoma još šest onih čije su ambicije osvojiti frekvencijski spektar na regionalnoj razini.

Javna dražba će se u potpunosti provesti putem elektroničkog sustava nadmetanja, što se događa prvi puta u Hrvatskoj. Nadmetanja za pojedine frekvencijske pojaseve provest će se u četiri odvojena postupka i to za pojaseve od 700 MHz, 3600 MHz, 26 GHz te 3600 MHz regionalno.

Obveza gradnje stanica

Kao format nadmetanja odabrano je simultano nadmetanje u više krugova, dok će se konkretni smještaj frekvencijskih blokova po ponuđaču odrediti u dodatnom krugu nadmetanja putem zapečaćenih ponuda, pojašnjenje je Hakoma.

Očekuje se da će se odluka o dodjeli donijeti do kraja kolovoza, što će ovisiti i o samoj dinamici tijeka nadmetanja. Najveći interes, očekuju u regulatornoj agenciji, odvit će se u dijelu dražbe za nacionalni frekvencijski spektar u pojasu od 3600 MHz, gdje se pretpostavlja da će se tri operatora nadmetati za 12 blokova, što je ukupno više od ponude dražbe.

Obveze u ovom pojasu odnose se na broj baznih stanica koje se moraju izgraditi, odredba koja osigurava da su sudionici spremni i na gradnju. Ako govorimo o frekvencijskom pojasu 700 MHz, očekivano su se za taj dio spektra javila sva tri operatora koja posluju u Hrvatskoj – HT, A1 Hrvatska i Telemach Hrvatska.

Taj frekvencijski dio iznimno im je bitan jer im prije svega omogućava povećanje kapaciteta i pokrivenosti, a usto taj dio frekvencijskog spektra u dražbi i nosi svoje obveze.

Tako da oni koji dražbom dobiju blokove, a pretpostavlja se da će biti dovoljno blokova za sve, jedino u čemu će se razlikovati jest u obvezama, premda su one na neki način ujednačene. U pojasu od 26 GHz na nacionalnoj razini, osim tri glavna operatora, javio se i jedan talijanski operator.

No, kako u početku nije bilo previše interesa za ovaj pojas, koji je, laički rečeno, namijenjen za ograničena područja, u Hakomu su posebice zadovoljni interesom. Osim tri “domaća” telekom operatora, HT-a, A1 Hrvatske i Telemacha, za frekvencijski pojas 3600 MHz na regionalnoj razini još je zainteresirano šest telekoma a to su BeeIN, Digicom, Eco Net., EOLO., Markoja i Terrakom.

Dozvole će se izdati na razdoblje od 15 godina, osim u slučaju Međimurske i Varaždinske županije, gdje već postoje izdane dozvole za različitu tehnologiju od 5G koje vrijede do 2023. te se za ta područja nove dozvole iznimno izdaju na 13 godina.

Početne cijene

Početne cijene definirane su i dodatno prilagođene izračunima povrata na investiciju za 5G mrežu pa je tako početna cijena za frekvencije 700 MHz 45 milijuna kuna po frekvencijskom bloku od 20 MHz (2×10 MHz) na nacionalnoj razini.

Za 3600 MHz početna je cijena 5,25 milijuna kuna po frekvencijskom bloku od 10 MHz na nacionalnoj razini, a za 3600 MHz individualno je određen iznos po frekvencijskom bloku od 10 MHz na regionalnoj/županijskoj razini za svaku županiju i Grad Zagreb.

Za 26 GHz početna je cijena, pak, 7,5 milijuna kuna po frekvencijskom bloku od 200 MHz. Očekuje se da će dražbom biti prikupljeno najmanje 300 milijuna kuna, ovisno, naravno, o tijeku dražbe.

Komentirajte prvi

New Report

Close