Svi pričaju o solarima, ali što kad se odlučimo za njih?

Autor: Darko Bičak , 06. listopad 2023. u 07:01
Kvalitetni ponuđač od kupca će tražiti i podatke o trenutnoj potrošnji, lokaciji kuće, .../Shutterstock

Prije kupnje važno se informirati o onome što kupujete: je li riječ o kvalitetnoj opremi, koju uslugu dobivate za svoj novac te što se događa u slučajevima kvara?

Obnovljivi izvori energije postali su i u Hrvatskoj nešto najnormalnije, o čemu razmišljaju i na čemu rade gotovo sve tvrtke, ali i sve brojnija kućanstva. Posebno je zadnjih godina do izražaja došla solarna energija koja je kao OIE u proteklih 10-ak godina ipak bila malo zapostavljena u odnosu na vjetroelektrane te biomasu.

Iako je Hrvatska po pitanju primjene OIE među liderima u Europskoj uniji, njeni građani gledano po glavi stanovnika imaju ugrađeno vrlo malo vata solarnih panela te su procjene da po tom pitanju kasnimo 4-5 godina za ostatkom EU. U desetak godina došlo je do velikih promjena po pitanju cijene i dobavljača solarne tehnologije u Europi.

Cijene opreme izrazito su volatilne. Ovo je izuzetno veliki izazov pri planiranju zalihe za bilo koju tvrtku iz ovog sektora. Kako nam kaže direktor jedne tvrtke koja se bavi instaliranjem solarnih elektrana, 2022. im je nosila ekstremnu nestašicu materijala, s kojom su se mogli nositi jedino izgradnjom pozamašnog vlastitog lagera.

Od srpnja 2021. do srpnja 2022. cijene su porasle za više od 30%, sada se pak ponovo vraćaju na razinu cijena iz 2021. Gledano na duži, desetogodišnji rok, cijene su značajno pale, što povrat na investiciju čini bržim. S trenutnom tehnologijom koja se koristi, ovo je dno krivulje razine cijena solarnog panela. Ili smo mu jako blizu.

Provjerite za brojilo

Nužna zamjena u dvosmjerno brojilo traži dodatnu dokumentaciju, a nekad i ulaganje od više stotina eura.

S mikroinverterima jednostavnije
Kako bilo, solarni paneli sve češće se mogu vidjeti na krovovima kuća i poslovnih objekata u Hrvatskoj. Prema posljednjim podacima, u Hrvatskoj je u pogonu 8000 sunčanih elektrana, što je povećanje od 110 posto u samo godinu dana. S porastom interesa građana, sve je više i tvrtki koje nude uslugu ugradnje solara.

No, kao i s drugom robom i uslugama, prije kupnje važno se informirati o onome što kupujete: je li riječ o kvalitetnoj opremi, koju uslugu dobivate za svoj novac te što se događa u slučaju kvara ili oštećenja na elektrani koja mogu nastati primjerice tijekom potresa ili uslijed sve češćih ekstremnih vremenskih nepogoda poput oluja, kakvima smo svjedočili protekloga ljeta?

Iako većina tvrtki na tržištu tvrdi da nudi uslugu po modelu “ključ u ruke”, što bi za kupca trebalo značiti da ne mora razmišljati o rješavanju dokumentacije i instalaciji, kod tog modela postoje skrivene zamke. Jedna od najčešćih je da ponuda ne uključuje i nužnu zamjenu brojila iz jednosmjernog u dvosmjerno. Naime, s obzirom na to da ugradnjom solarne elektrane postajete i proizvođač energije koju šaljete u mrežu kada proizvodite više nego što trošite, nužno je zamijeniti brojilo.

A ta zamjena uključuje dodatno prikupljanje dokumentacije, ali i može koštati kupca više stotina eura. Stoga, obavezno treba provjeriti sadrži li ponuda koja se dogovara zamjenu brojila, prikupljanje sve potrebne dokumentacije i postoje li naknadni troškovi, odnosno, je li zamjena uključena u cijenu.

Kao i kod drugih proizvoda, i na tržištu solarnih elektrana postoji različita oprema. Iako gotovo svi prodavači tvrde da prodaju najmoderniju i najkvalitetniju opremu, provjerite koje panele kupujete. To možete provjeriti na specijaliziranim internetskim stranicama.

Pritom Tier1 oznaka kvalitete označava najkvalitetnije proizvode u svijetu solara, koji su dugotrajniji i efikasniji u generiranju električne energije. Kako se u solarnu elektranu ugrađuje tehnologija koja se neprestano unapređuje, treba posebno voditi računa kupujete li elektranu koja za svoj rad koristi suvremene mikroinvertere ili obične invertere.

Iako će ponuda s inverterima na prvi pogled biti jeftinija i stoga kupcu privlačnija, ona može značiti manje kvalitetnu opremu koja će utjecati na manju proizvodnost solarne elektrane u idućih tridesetak godina.

Uz to, proširenje solarne elektrane s mikroinverterom puno je lakše i povoljnije nego u sustavu s inverterom. Naime, s inverterom nije moguće jednostavno dodati nove solarne panele bez promjene cijelog sustava, odnosno kupnje jačeg invertera, dok je s mikroinverterima povećanje kapaciteta elektrane vrlo jednostavno.

110

posto povećanje u posljednjih su godinu dana zabilježile sunčane elektrane u Hrvatskoj

Nije jeftinije najisplativije
Kupac, kad god poželi, samo treba dodati nove panele, budući da svaki radi neovisno, odnosno svaki panel ima svoj mikroinverter. Mnogi kupci prilikom odabira solarne elektrane promatraju cijenu kao glavni element ponude, često zanemarujući jamstva, osiguranja i kvalitetu opreme koja se montira na krov njihove kuće. No, već prilikom prvih problema, jasno je kako odluka o kupnji jeftinije elektrane nije uvijek i najisplativije rješenje.

Provjerite ima li solarna elektrana koju kupujete osiguranje u slučaju oluje, tuče ili potresa. Vremenske neprilike sve su češća pojava u Hrvatskoj te je stoga mudro razmišljati unaprijed… Trajanje jamstva vrlo je važno prilikom odabira i kupnje solarne elektrane, no jednako je važno i tko stoji iza navedenog jamstva.

Jamstvo na solarne elektrane izdaje proizvođač panela koji se u pravilu nalazi izvan Hrvatske, često na drugom kontinentu, a tvrtka prodavatelj to jamstvo prenosi kupcu. Pojednostavljeno, ako se dogodi neki kvar na elektrani, kupac se obraća onome od koga je solarnu elektranu kupio – tvrtki u Hrvatskoj, a ta tvrtka onda u njegovo ime nastavlja komunikaciju sa samim proizvođačem.

Stoga, kada vlasnik elektrane odabire tvrtku koja će pružiti jamstvo, vrlo je važno obratiti pažnju na kredibilitet, odnosno stabilnost te tvrtke. Tvrtke koje su financijski stabilne i imaju mnogo odrađenih projekata imaju veću vjerojatnost da će moći spuniti svoja jamstva.

Kao i kod svake druge kupnje, prilikom odabira solarne elektrane važno je dobiti relevantne i stručne informacije i savjete. Kvalitetni ponuđač zatražit će od kupca podatke o trenutnoj potrošnji i eventualnom planiranom povećanju potrošnje električne energije (npr. kupnja električnog automobila), lokaciji kuće, orijentaciji i tipu krova, vrsti pokrova (crijep, lim i sl.) i potkonstrukciji krova. Riječ je o bitnim faktorima koji se uzimaju u obzir prilikom izrade ponude za projekt elektrane.

Kvalitetni ponuđač trebao bi vam ponuditi stručne savjete kako biste mogli donijeti kvalitetnu procjenu i ako sami nemate dovoljno tehničkog znanja.

I na kraju, s obzirom na to da je solarna elektrana dugoročna investicija, iznimno je bitno da tvrtka od koje kupujete elektranu ima lako dostupnu korisničku podršku, kao i prati li rad elektrane i nakon puštanja u pogon.

Što kad padne mrak?
Na tragu zelene tranzicije, energetska slika u Hrvatskoj i Europskoj uniji se rapidno mijenja u skladu s globalnim geopolitičkim promjenama, i u skladu s podizanjem svijesti o utjecaju čovjeka na okoliš. Obnovljivi izvori energije postaju sve zastupljeniji, i s nuklearnom energijom će činiti okosnicu EU energetske politike.

EU, ali i mi kao integrirana članica Unije, nemamo drugih izbora. Stvar nije bez izazova, potrebno je kontinuirano izgrađivati infrastrukturu, i još je više potrebno izgrađivati infrastrukturu koja je dovoljno fleksibilna da bi mogla podnijeti nestalnost koju nude obnovljivi izvori energije.

Solarne elektrane funkcioniraju dok ima sunca. Što ako sunca ima previše, I što kad padne mrak? Slično je i s vjetrom. Važno je imati odgovore na to kako mrežu držati stabilnom. Fotonaponske elektrane omogućuju izravno pretvaranje energije Sunca u električnu energiju.

Način rada fotonaponskog (FN) sustava zasniva se na fotonaponskom efektu, koji je prvi uočio Heinrich Herz 1887. godine, primijetivši da ultraljubičasta svjetlost olakšava dobivanje iskre među elektrodama pod naponom, a Albert Einstein je 1921. dobio Nobelovu nagradu za objašnjenje fotonaponskog učinka. Ove spoznaje dovele su do novih otkrića u poljima fotovodljivosti, fotootpornosti te fotonaponskog učinka – temelja rada solarnih elektrana.

Solarne elektrane najčešće se dijele na mrežne i otočne elektrane. Glavna razlika između otočnih i mrežnih sustava je u načinu pohranjivanja energije. Dok se energija proizvedena u otočnim solarnim elektranama mora skladištiti u baterije ili akumulatore, u mrežnim sustavima se sav višak proizvedene energije u određenom trenutku, ako postoji, jednostavno predaje u sustav električne mreže iz kojega se kasnije, prema potrebi, povlači manjak.

Budući da su baterije i akumulatori još uvijek prilično skupi te nedovoljno razvijeni za masovnu uporabu, u svim mjestima gdje je izgrađena električna mreža preferira se izgradnja solarne elektrane priključene na mrežni sustav.

Komentirajte prvi

New Report

Close