Stranke krše izbornu šutnju neregistriranim prepaidom

Autor: Bernard Ivezić , 09. studeni 2015. u 22:00
Put do saborskih klupa popločen raznolikim idejama/Željko Lukunić/PIXSELL

Na dan izbora, te uoči izbora, Hakom zaprimio određeni broj pritužbi na neželjene promidžbene poruke.

Iako su stranke i za ove izbore našle načina kako zaobići izbornu šutnju, telekomunikacijski regulator Hakom objavio je da je bio spreman.

Tijekom netom završenih izbora Hakom je zaprimio značajno manje pritužbi korisnika na primanje neželjene izborne promidžbe u odnosu na izbore u prošlosti. Telekomunikacijski regulator navodi da su inspektori elektroničkih komunikacija žurno reagirali na prijave te od istog trenutka od operatora zatražili blokiranje telefonskih brojeva s kojih su korisnicima dolazile neželjene poruke. Hakom dodaje da je tijekom izborne kampanje, uoči i na dan provedbe izbora za zastupnike u Hrvatski sabor zaprimila određen broj pritužbi građana u svezi kršenja Zakona o elektroničkim komunikacijama, odnosno zaprimanja neželjene elektroničke komunikacije.

U Hakomu navode da su i prije početka izborne kampanje očekivali pojavu povećanog broja neželjenih promidžbenih poruka. Zato su, ističu, građane pozivali primanje svakog nedopuštenog sadržaja, koji predstavlja promidžbene ili prodajne poruke, a za koje nisu dali privolu, prijave na adresu elektroničke pošte nezeljeni.sms@hakom.hr sa što više podataka o primljenom SMS-u. "Na taj smo naćin mogli u što kraćem roku spriječiti daljnje kršenje zakona", pojašnjavaju u Hakomu.

Dodaju da je zahvaljujući suradnji s građanima, DIP-om i drugim institucijama, broj ovakvih poruka osjetno smanjen u odnosu na ranije razdoblje. U Hakomu navode da će poduzeti sve kako bi se utvrdili vlasnici brojeva s kojih su poruke dolazile. Pojašnjavaju ipak da ne treba imati velika očekivanja. "Za očekivati je, s obzirom na iskustva iz ranijih godina, kako su poruke ovakvog i sličnog sadržaja uvijek dolazile s neregistriranih prepaid brojeva, koji su već ugašeni, ili će biti ugašeni od strane operatora zbog zlouporabe", zaključuju u Hakomu.

Komentirajte prvi

New Report

Close