Hrvatska kompanija u svjetskom vrhu: Softver razvijali osam godina, a sada kreću u osvajanje globalnog tržišta

Autor: Josipa Ban , 10. listopad 2023. u 07:00
Izvršni direktor Miro Višić/PD

Tvrtka APPCRO razvila jedan od najinovativnijih programa za digitalizaciju poslovanja.

Digitalna transformacija, odnosno digitalizacija poslovnih procesa, nužnost je bez koje kroz par godina poslovanje neće biti moguće. Kompanije koje je ne uvedu, naime, neće biti konkurentne na tržištu.

Pa ipak ta je transformacija još uvijek na niskim razinama. Upravo s idejom da organizacijama omogući jednostavnu, brzu i učinkovitu digitalnu transformaciju, svoj je poduzetnički put počeo Miro Višić.

Tako je prije 13 godina osnovao IT kompaniju APPCRO, softversku agenciju koja se bavi razvojem softvera, analizom poslovnih procesa uz usluge IT savjetovanja u području digitalizacije.

Ubrzanje procesa i uštede

Platforma je prevedena na 16 jezika, a omogućuje da kompanije koje ju implementiraju ubrzaju svoje procese za barem 30% te isto toliko i uštede.

Godine rada i iskustva rezultirale su time da je APPCRO danas vlasnik, kaže Višić, jedne od svjetski najinovativnijih platformi za digitalnu transformaciju poslovanja – APPCRO BMS (Business Management Software), na čijem su razvoju radili čak osam godina.

Kvalitetu ovog rješenja prepoznala je i struka te je njihovu platformu 2017., kada je i plasirana na tržište, europska organizacija EuroCloud.org proglasio najboljim europskim softverom, a tada je on bio samo petina onoga što je danas, ističe Višić.

Brzi povrat
Upravo na osnovi ovog softvera zagrebačka kompanija, čija dobit i prihodi godišnje rastu po stopi od oko 20%, planira veliko širenje na svjetsko tržište. S tim su ciljem u lipnju prošle godine osnovali tvrtke u Velikoj Britaniji i SAD-u, a nedavno su platformu APPCRO BMS učinili dostupnom i putem Cloud SaaS modela mjesečne pretplate.

Upravo bi ovo lansiranje trebalo donijeti globalni eksponencijalni rast klijenata i osvajanje novih tržišta, objašnjava Višić, jer ono klijentu omogućuje u svega par minuta online narudžbu i plaćanje, te početak korištenja odabranih modula platforme.

Višić pri tome ističe da platforma koju su razvili s ciljem brze digitalizacije poslovnih procesa praktički nema adekvatne konkurencije. Kako objašnjava, da bi kompanija digitalizirala svoje poslovne procese često mora nabavljati desetak različitih softvera. Upravo se to izbjegava korištenjem njihove platforme jer je modularna te objedinjuje niz softverskih rješenja i tako omogućuje digitalizaciju više od 50 poslovnih procesa.

Investicija u APPCRO BMS vraća se već kroz prvu godinu, a implementacija traje najviše dva mjeseca/PD

“APPCRO BMS sadrži 20 različitih podsustava i više od 250 modula. Također, sadrži softverska rješenja za CRM, DMS, ECM, HRM, BPM, PM, te segmente ERP-a (s kojim se integrira), odnosno omogućuje digitalno upravljanje svim dokumentima, ugovorima, prodajom, računima, projektima, marketingom, nabavom, imovinom…

Platforma je prevedena na 16 jezika, te se izvršava na webu, tabletu i mobitelu. To omogućuje da kompanije koje implementiraju naš softver ubrzaju svoje procese za barem 30% te isto toliko i uštede”, objašnjava Višić dodajući pri tome da se investicija u APPCRO BMS vraća već kroz prvu godinu korištenja.

Dodatna je prednost platforme, navodi, što korisniku omogućuje fleksibilnost u odabiru sustava koji će implementirati u svoje poslovanje. Dakle, kompanija odjednom može digitalizirati baš sve poslovne procese ili samo dijelove, ako je dio softverskih rješenja ranije nabavila od drugih dobavljača.

Sve će to 15 zaposlenika i oko 85 vanjskih suradnika APPCRO-a lako prilagoditi. Kako rješenje funkcionira u praksi najbolje dokazuju praktični primjeri. Jedan je onaj Zagrebačke pekarne Klara koja je pomoću APPCRO BMS platforme, ističe Višić, digitalizirala svoj B2B portal za naručivanje pekarskih proizvoda.

Digitalizacija ovog procesa, kaže Višić, drastično je ubrzala naručivanje i povećala učinkovitost jer su prije implementacije njihovog rješenja djelatnici Klare sve narudžbe na dnevnoj bazi primali putem e-mail ili telefonski i to od više od tisuću klijenata. Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu pak putem njihovog rješenja digitalizirao je ključne procese upravljanja projektima, ugovorima, imovinom, računima, dokumentima…

50

poslovnih procesa moguće je digitalizirati putem APPCRO BMS-a

Širenje poslovanja
Zanimljivo je i to da implementacija softvera u punom opsegu traje jako kratko, od jednog do dva mjeseca, dok u slučaju njihove konkurencije to često traje jednu do dvije godine, navodi Višić.

Pa iako digitalizacija poslovnih procesa donosi brojne koristi, izvršni direktor APPCRO-a ističe da je ona još uvijek u Hrvatskoj, te dobrom dijelu svijeta, vrlo rudimentarna. “Kompanije najčešće uvode knjigovodstvene, odnosno limitirane ERP sustave koji ne pokrivaju sve njihove poslovne procese. Zato ih često, svakih nekoliko godina, mijenjaju u nadi da će pronaći sustav koji će obuhvatiti sve poslovne procese”, ističe Višić.

Rješenje je, kaže, upravo u njihovom sustavu, koji je i nastao kao rezultat potrebe tržišta da uz postojeći ERP tvrtke putem dodatne softverske platforme unaprijede postojeće ERP funkcionalnosti, te uvedu dodatne procese koje ERP sustavi ne pokrivaju. Zagrebački APPCRO kroz 13 godina poslovanja stekao je značajnu listu klijenata, a trenutno većinu prihoda, oko 65%, ostvaruje na domaćem tržištu.

No cilj im je taj omjer preokrenuti. Zato su i osnovali urede u Londonu i SAD-u te lansirali Cloud SaaS model mjesečne pretplate putem kojega očekuju brži rast klijenata. U planu im je ove godine serversku infrastrukturu kroz Data Centre osigurati u SAD i UK, a sljedeće godine osigurati i u Australiji, Aziji, Africi i Južnoj Americi.

“Osigurati ćemo da naša platforma bude dostupna klijentima svugdje u svijetu kroz našu globalnu infrastrukturu te putem naših IT partnera”, navodi Višić. U konačnici ova kompanija ima uistinu velike planove. Očekuju kroz par godina, otkriva Višić, nekoliko većih investicija, a dugoročan im je cilj izlistavanje na jednoj od svjetskih burzi. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Hvala Poslovni Dnevnik na lijepom novinskom članku, te veliko hvala izvrsnoj novinarki Josipa Ban koja je obavila lijep i ugodan intervju samnom.

Više informacija o APPCRO BMS platformi ovdje: https://www.appcrobms.com/

New Report

Close