Snima objekte i detektira probleme te signalizira na sanaciju ceste

Autor: Sergej Novosel Vučković , 09. listopad 2020. u 07:36
Smart Road Maintenance snima video i na temelju slika AI kreira mapu s lokacijama svih objekata na cesti

Smart Road Maintenance snima video i na temelju slika AI kreira mapu s lokacijama svih objekata na cesti

Umjetna inteligencija sa svojim algoritmima, koja integrira primjenu pametnoga telefona, web aplikacije i GIS i GPS sustava, odnosno geografsko informacijskog i sustava globalnog pozicioniranja, u srži je aplikacije Smart Road Maintenance, odnosno pametno održavanje cesta, koju je razvila i lansirala tvrtka ININ informatički inženjering iz Slavonskog Broda.

Aplikacija, dostupna besplatno za Androidove uređaje u trgovini Google Play, služi, jednostavno rečeno, snimanju i održavanju cesta, jer na njima detektira oštećenja.

“Postupak teče tako da se pametnim telefonom (mobitelom) slika prometnica tijekom vožnje automobilom ili drugim prijevoznim sredstvom (savjetujemo korištenje držača mobitela u automobilu), čime se prikupljaju podaci. Na temelju dovoljnog broja primjera neuronska mreža uči te kao rezultat toga prepoznaje objekte na cesti.

Drugim riječima faze su sljedeće: snimanje ceste, bilježenje GPS koordinate, prepoznavanje objekata primjenom umjetne inteligencije (AI), pregledavanje označenog na karti, izdavanje radnog naloga izvođaču radova za popravak, provjera u kojoj je fazi popravak i generiranje izvješća”, objašnjavaju nam inženjeri ININ-a.

Nema sličnih rješenja
Nakon snimanja, aplikacija se može uploadati (preporučuju da se to napravi putem Wi-Fi mreže). Kad završi upload i procesuira video, u kartici Reporting može se vidjeti objekte koje je umjetna inteligencija prepoznala.

Takva procedura omogućava pregled svih fizičkih objekata na cesti, od prometnih znakova i ostale infrastrukture poput slivnika i stupova javne rasvjete, ali i rupa, šahtova, oštećenja na kolniku – svega što je prepoznato na snimljenom videomaterijalu.

Rezultat je, ističu u brodskoj tvrtki, karta grada s pripadajućim lokacijama i fotografijama. “One su ekstrahirane (odvojene) iz video zapisa, a na spomenutoj karti grada ucrtani su i prometni znakovi, ulična rasvjeta, kao i njihove fotografije, s opcijom unosa tehničkih podataka i pregleda, ili filtriranja i izvoza podataka, a nudi i mogućnost ručnog označavanja tih objekata”, kaže nam voditeljica komercijale ININ-a Danijela Jozić.

27

godina iskustva u izradi softverskih rješenja ima slavonska tvrtka

Ovakav pristup omogućuje izradu kataloga u kratkom roku, ovisno o broju ulica koje je potrebno snimiti i obraditi, te uz minimalne troškove. Omogućuje se, tvrde, i bolji uvid u stanje cesta, upravljanje troškovima i nadzor nad radnim aktivnostima općina, gradova, županija i tvrtki koje se bave održavanjem cesta. Zato su lokalnim upravama svih razina i njihovim poduzećima za ceste i nudili aplikaciju.

“Kao rezultat toga trenutačno imamo realizirane projekte sa Slavonskim Brodom koji je dobio nagradu Smart City 2019 Poslovnog dnevnika i Požegom, pilot projekte i potencijalne projekte u fazi dogovora. Mnogi drugi gradovi u Hrvatskoj i okruženju su također prepoznali značaj aplikacije, kao i na svjetskoj razini kroz komunikaciju s potencijalnim partnerima te sudjelovanju na sajmovima koji su održani prije Covid-19 krize”, napominje Jozić.

Gradovi moraju voditi bazu i evidenciju svih cestovnih objekata, što je često zahtjevan zadatak jer treba sve znakove i bandere pobrojati, pregledati te ih sistematizirati, a gdje su još i oštećenja, grabe, treba ih dokumentirati, sanirati, kontrolirati je li taj posao napravljen…

“Kad se raspolaže točnom informacijom može se donijeti ispravna odluka, kvalitetno raspodijeliti resurse, te smanjiti troškove i sredstva investirati u novi projekt i ljude koji na njemu rade. Onda se brzo rješavaju problemi, povećava se kvaliteta i sigurnost na prometnicama i povećava učinkovitost svih sudionika”, ističu u ININ-u, koji ima 27 godina iskustva u izradi softverskih rješenja, a posljednjih godina ono je “updateano” s razvijanjem algoritama AI-ja i GIS prezentacijama podataka na mobitelima, tabletima i računalima.

Za Smart Road Maintenance aplikaciju nema pandana. “Prema našim informacijama, sličnih aplikacija koje akviziraju podatke, osiguravaju dijagnosticiranje problema i uočavanje nesukladnosti, omogućuju davanje naloga izvođačima za rješavanje problema i evidenciju novog stanja, na našem tržištu nema. Postoje rješenja koja obrađuju pojedine segmente, primjerice u Finskoj i SAD-u”, upozorava Danijela Jozić.

Lepeza funkcionalnosti
Aplikacija je u osnovnoj verziji besplatna i takva daje funkcionalnosti poput snimanja do tri videa duljine do pet minuta po korisniku, stvaranja karte s rutom kretanja i svim prepoznatim objektima na cesti (znakovi, rupe, stupovi…), katalog prometnih znakova.

Postoji i komercijalna verzija, s još većom lepezom operacija, poput eksporta (izvoza) karata u formate KML, GEOJSON i GML s pronađenim objektima na cesti, snimanje većeg broja videa, desktop verziju i ostale funkcionalnosti.

“Ovakva rješenja imaju za cilj pojednostavniti komunikaciju građana i uprave, ubrzati i automatizirati pojedine aktivnosti, učiniti život korisnika kvalitetnijim, zdravijim i sigurnijim, te pojednostavniti pripremu, izvršavanje i praćenje aktivnosti u radu gradova, općina i drugih uprava”, poručuju iz ININ informatičkog inženjeringa.

Oni su, inače, uoči ožujskog lockdowna i uvođenja e-propusnica za nadzor kretanja stanovnika, predložili gradovima, županijama, državi, svoje rješenje s e-potpisom, integracijom GIS-a i beskontaktnim očitavanjem osobnih dokumenata, no država je odlučila napraviti e-propusnicu sama. “Smisao svake aplikacije je imati svrhu i služiti potrebama korisnika. Sve što je dobro terba poticati i razvijati”, danas o tome kažu u brodskoj softverskoj tvrtki.

Komentirajte prvi

New Report

Close