Slovenski fond težak 30 milijuna eura ‘baca oko’ na hrvatske startupove

Autor: Josipa Ban , 08. veljača 2023. u 08:14
Sporazumom Split Tech City postaje poveznica između startupova i fonda/PD

Split Tech City i slovenski VC fond Silicon Gardens postigli dogovor o suradnji.

Split Tech City, prvo udruženje splitske tehnološke zajednice, sklopio je sporazum sa slovenskim Silicon Gardensom, jednim od najvećih regionalnih VC fondova. Fond, koji se izdvaja po tome što su ga osnovali poduzetnici koji su napravili exite, u hrvatske će startupove ulagati između 50 tisuća i milijun eura.

Ne treba niti spominjati koliko je ovaj sporazum važan za hrvatsku, ali i dalmatinsku tehnološku scenu. Toni Trivković, osnivač i predsjednik Split Tech City, objašnjava da ih je sa Silicon Gardensom povezao Luka Abrus, jedan od osnivača agencije Five.

85

tvrtki broji Split Tech City

Fond s drugačijom misijom
”Nakon prvih kontakata shvatili smo da dijelimo brojne vrijednosti. Također, sviđa nam se što se kod Silicon Gardensa radi o pametnom kapitalu, odnosno kapitalu uz kojeg startup dobiva i mentorstvo”, ističe Trivković. Dogovor je, objašnjava, da Split Tech City predlaže zanimljive startupove slovenskom VC fondu, odnosno da ih povezuje.

“Nakon toga će slovenski VC fond napraviti njegovu procjenu, a ako netko ne prođe, dobit će smjernice što treba popraviti da bi bio atraktivniji ulagačima. Bez obzira na ishod startup izvlači najbolje iz situacije”, kaže Trivković dodajući da će ta suradnja znatno unaprijediti splitsku tehnološku scenu na kojoj nije bilo mnogo mogućnosti doći do većih ulaganja.

Suradnjom sa Silicon Gardensom to će se promijeniti. A riječ je o, može se reći, drugačijem fondu koji su osmislili osnivači startupova s uspješnim exitima, odnosno koji su prodajom izašli iz vlasništva kompanija koje su osnovali. Njihov je slogan ‘osnivači za osnivače’ (Founders for founders), a osim kapitala startupovima nude mentorstvo i kontakte, čime investiciji daju dodanu vrijednost, odnosno pametni novac.

Prvi fond Silicon Gardensa, SGF I osnovalo je 2014. godine 20 privatnih investitora, a u njega su uložili 300 tisuća eura. Vrijednost drugog fonda, SGF II, koji živi od 2019. iznosi šest milijuna eura, no pred osnivanjem su novog, trećeg fonda, koji će imati oko 30 milijuna eura kapitala.

Taj bi treći fond, otkriva Kristian Asani, voditelj zajednice i programa u Silicon Gardensu, trebao biti spreman za ulaganja u lipnju. Također, njegovim pokretanjem, ističe, okreću se većim ulaganjima u cijeloj regiji, što uključuje i Split. ”Startup ekosustav u Hrvatskoj je u razvojnoj fazi te sam siguran da će biti dobrih prilika za ulaganja”, ističe Asani.

Trivković

Kod Silicon Gardensa radi se o pametnom kapitalu, odnosno kapitalu uz kojeg startup dobiva i mentorstvo.

Split kao tech meka
Trivković pak ističe da se već u 2023. nada prvim ulaganjima, a koliko će ih u konačnici biti ne želi špekulirati. Sve će ovisiti o kvaliteti ideja i projekata splitskih startupova, poručuje. Također, još ne želi otkriti imaju li već potencijalne kandidate koje će predložiti fondu.

Inače, Split Tech City, zajednica koja postoji od 2015., danas okuplja 85 tvrtki. Osnivač ove tehnološke zajednice dodaje da su sa Silicon Gardensom, osim ulaganja, dogovorili i druge suradnje, poput radionica za startupove. “Bit će to dinamična suradnja i imat ćemo bar dvije aktivnosti na godišnjoj bazi”, najavljuje Trivković.

Ovom suradnjom, pak nada se i privlačenju u Split mladih tehnoloških kompanije iz cijele Hrvatske, ali i regije. I dok je prije 15 godina situacija u drugom najvećem hrvatskom gradu bila takva da su mladi, zbog nedostatka prilika, iseljavali, s promjenom radnih trendova, odnosno mogućnošću rada na daljinu, i to se mijenja. Split tako postaje sve češći odabir mjesta za život. Svoj je doprinose tome dao i Split Tech City. 

Komentirajte prvi

New Report

Close